
Lærer
Bliv lærer og vær med til at forme morgendagens skole
Fakta
Varighed
4 år
Studiestart
Sommer
Vinter (OBS kun Campus Carlsberg)
Praktik
En dag om ugen
Informationsmøder
Kom til informationsmøder om læreruddannelsen og bliv klogere på uddannelsens indhold og opbygning.
Om læreruddannelsen
Som lærer i folkeskolen får du ansvaret for at planlægge, gennemføre, evaluere og udvikle undervisningen. På læreruddannelsen får du en stor teoretisk indsigt og bliver klædt på til lærerarbejdet.
Du får også masser af praktisk erfaring. På den måde får du i løbet af uddannelsen en fornemmelse af, hvor dine interesser som lærer ligger – og hvor og hvordan du vil arbejde.
Du kan give din læreruddannelse den faglige profil eller toning, du selv ønsker. Det gør du gennem dit valg af undervisningsfag, eller ved at fordybe dig i et særligt fagområde som f.eks. sprog eller naturfag.
Du kan også give din læreruddannelse en særlig profil. Læs længere nede på siden om profilen Future Classroom Teacher. Mulighederne er åbne for dig på Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse.
Hvor kan jeg læse til lærer?
Du kan læse til lærer på:
Læreruddannelsen er generelt kendt for at have et meget levende studieliv med mange faglige og sociale aktiviteter.
Hvis du vil læse til lærer på Campus Hillerød i Nordsjælland, kan du læse mere og uddannelsen og studielivet på læreruddannelsen i Hillerød.
Hvis du vil læse til lærer på Bornholm, skal du være opmærksom på nogle særlige forhold.
Adgangskrav
Læs nedenfor om du skal søge optagelse på læreruddannelsen via kvote 1 eller kvote 2.
Bemærk at du udover en adgangsgivende eksamen skal opfylde krav til de undervisningsfag du ønsker at læse. Krav til undervisningsfag skal være opfyldt inden du kan begynde at læse faget. Læs mere om adgangskravene til undervisningsfag.
Kvote 1
I kvote 1 vurderes du udelukkende på baggrund af gennemsnittet fra din adgangsgivende gymnasiale eksamen.
For at kunne søge ind på læreruddannelsen gennem kvote 1 skal du have en dansk gymnasial eksamen (STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF) med et gennemsnit på minimum 7,0.
Har du et eksamensgennemsnit på 6,9 eller derunder eller er du i gang med din gymnasiale eksamen og derfor endnu ikke kender dit eksamensgennemsnit, skal du søge inden den 15. marts kl. 12.00 (kvote 2) og deltage i en adgangsgivende samtale.
Hvis du har bestået flere adgangsgivende eksaminer, kan du kun blive optaget på baggrund af din første adgangsgivende eksamen. Du kan ikke forbedre din eksamenskvotient ved at tage enkeltfag.
Ansøgningsfristen for kvote 1 er den 5. juli kl. 12.00.
Kvote 2
Har du søgt senest 15. marts kl. 12.00 og har et eksamensgennemsnit på 6,9 eller derunder vil du pr. mail blive inviteret til en adgangsgivende optagelsessamtale.
Formålet med optagelsessamtalen er en individuel afdækning af din studieegnethed, og du bliver bedømt med en samlet score, som giver et billede af din evne til at håndtere og gennemføre studiet.
Du skal søge i kvote 2, hvis du har et af følgende adgangsgrundlag:
Gymnasial eksamen
- en dansk gymnasial eksamen (STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF) med en eksamenskvotient på 6,9 eller derunder
eller - en gymnasial eksamen, hvor du endnu ikke kender dit eksamensgennemsnit
Udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen
Er du statsborger i et land uden for EU/EØS, eller har en udenlandsk adgangsgivende eksamen, er der særlige forhold du skal være opmærksom på.
Læs mere om reglerne for optagelse med udenlandsk adgangsgivende eksamen og sprogkrav.
Ingen adgangsgivende eksamen
Har du ikke en adgangsgivende eksamen, kan du få foretaget en Individuel kompetencevurdering (IKV). Her vil du blive vurderet på, om din samlede viden og dine kompetencer kan sidestilles med en adgangsgivende eksamen, som kan gøre dig optagelsesberettiget.
Optagelsessamtale
Har du søgt i kvote 2 på læreruddannelsen, vil du blive inviteret til en optagelsessamtale pr. mail.
Alle landets professionshøjskoler holder optagelsessamtaler i løbet af i løbet af april, maj og juni og afholdes ved fysisk fremmøde.
Når du har ansøgt, vil du den 1. april modtage mail fra bookingsystemet ucsamtalebooking.dk. Du skal selv booke tid til den adgangsgivende samtale. Tjek dit spamfilter, hvis du ikke har modtaget en e-mail.
Forbehold for oprettelse af hold
Hvis der er for få ansøgere til, at vi kan sikre høj uddannelseskvalitet og et attraktivt studiemiljø, forbeholder vi os ret til ikke at oprette hold på læreruddannelsen i Rønne eller Hillerød på enkelte årgange.
Sådan søger du
Ansøg om optagelse på www.optagelse.dk
Når du søger ind på uddannelsen, skal du være opmærksom på følgende:
Huskeliste
- Undersøg om du opfylder alle adgangskrav for uddannelsen (kvote 1 og kvote 2), herunder de eventuelle specifikke krav.
- Sammenlign adgangskvotienten fra sidste år med din egen – overvej om du skal søge ind via kvote 1 eller kvote 2.
- Tjek ansøgningsfrister
- Få styr på, hvad du skal vedhæfte af dokumentation
- Overvej om du bør søge en standby-plads
- Ansøg om optagelse på www.optagelse.dk – du skal bruge dit MitID til at logge ind*. Bemærk at det er de samme ansøgningsfrister, uanset om du søger studiestart til sommer eller vinter.
- Brug en computer til ansøgningen og gerne browseren Google Chrome. Det er ikke muligt at ansøge fra mobil eller tablet.
- Du får svar på din ansøgning d. 28. juli
*Hvis du som udenlandsk ansøger søger uden MitID, skal du inden ansøgningsfristen d. 15. marts sende din underskriftside fra optagelse.dk til os på e-mail: optagelse@kp.dk
Følg din ansøgning
Hvis du har søgt om optagelse på en eller flere af Københavns Professionshøjskoles uddannelser, har du løbende mulighed for at se en status på din ansøgning på nemStudie.dk. Meddelelser som fx rykkerskrivelser og afgørelser vil fremgå på nemStudie.dk.
NemStudie.dk – Spørgsmål og svar
Her kan du få vigtig information og svar om nemstudie.dk
Hvordan logger jeg på nemStudie?
Har du MitID, skal du bruge det til log-in. Hvis du fx er udenlandsk ansøger eller har du ikke MitID, skal du logge dig på med din e-mailadresse.
Kan jeg ansøge via min mobiltelefon eller tablet?
Nej, du kan ikke søge via din mobiltelefon eller tablet. Du skal bruge en computer. Brug Google Chrome som browser.
Hvordan ændrer jeg i min profil?
Når du har været logget på nemStudie første gang og din profil er oprettet, så kan du efterfølgende alene rette i din mailadresse og telefonnummer.
Hvordan kan jeg følge status på min ansøgning?
Du får en advisering pr. mail, når der er en ny besked i nemStudie vedrørende din ansøgning (husk også at kigge i dit spamfilter).
Du kan læse beskeden i nemStudie. Hvis du bliver bedt om dokumentation ifm. din ansøgning, fx dit eksamensbevis, skal du også gøre det i nemStudie.
Hvordan kan jeg kommunikere med KP om min ansøgning?
Du kan kontakte KP optagelse på mail: optagelse@kp.dk
Jeg har ikke mulighed for at indscanne mine bilag – hvad gør jeg?
Du kan tage et tydeligt foto med din mobiltelefon og indsende som bilag til din ansøgning.
Hvordan ved jeg om min ansøgning har mangler?
Du får en advisering pr. mail, hvis KP efterlyser dokumentation (husk også at kigge i dit spamfilter). Selve beskeden skal du læse i nemStudie.
Hvordan og hvornår får jeg svar på min ansøgning?
Du får svar på din ansøgning i nemStudie. Hvornår du får svar, afhænger af, om du har søgt i ordinært optag på optagelse.dk eller ledige pladser på nemStudie.dk.
Læs mere om svartider på de relevante uddannelsessider på kp.dk.
Kan jeg søge om optagelse på flere uddannelser? Og hvordan gør jeg?
Du skal udfylde en ansøgning for hver uddannelse, du ønsker at søge.
Hvordan kan jeg annullere min ansøgning?
Har du søgt via optagelse.dk skal du annullere din ansøgning på optagelse.dk senest 5. juli kl.12.00.
Hvis du har søgt en ledig plads via nemStudie, kan du annullere din ansøgning på nemStudie ved at:
- Vælg menuen ’Ansøgninger’
- Vælg den relevante uddannelse
- Annuller din ansøgning, nederst på skærmbilledet. Der går nogle minutter fra du har indsendt din ansøgning, før det er muligt at annullere.
Svar på din ansøgning
Du får svar på din ansøgning d. 28. juli. Svaret sendes til den e-mail, du har oplyst i din ansøgning.
Du vil kun få tilbudt én studieplads, når du har søgt via optagelse.dk. Hvis du ikke optages på en uddannelse, vil du modtage et afslagsbrev fra Den Koordinerede Tilmelding, som håndterer ansøgningerne.
Får du tilbudt en studieplads, skal du svare enten ja tak eller nej tak til pladsen på nemStudie.dk.
Hvis du ikke har fået tilbudt en studieplads, kan du se om der er ledige studiepladser.
Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere.
Støtte og SPS
Har du en funktionsnedsættelse grundet en fysisk eller psykisk lidelse, der gør, at du har brug for særlig støtte til at gennemføre din uddannelse, så kan du søge specialpædagogisk støtte (SPS). Det kan du bl.a. tale med vores studievejledning om.
Indhold og opbygning
Læreruddannelsen er et fuldtidsstudium på 4 år (240 ECTS).
Når du er færdig med din uddannelse, er du uddannet professionsbachelor som lærer i folkeskolen.
Læreruddannelsen består af:
- Grundfagligheden (obligatorisk for alle lærerstuderende)
- Fire grundfag
- Valgfag
- Undervisningsfag, der kvalificerer dig til at undervise i skolens fag
- Integreret praktik
- Lærerfaglig bacheloreksamen
Du vil i din uddannelse indgå i praksissamarbejde og tværfaglige aktiviteter og arrangementer med skoler, der er med til at udvikle din lærerfaglighed.
Uddannelsen er tilrettelagt, så din læring hele tiden sker i en vekselvirkning mellem teori og praksis – både i undervisningen på campus, og når du er i integreret praktik i skolen.
Læreruddannelsen har et tæt samarbejdet med skolen om din uddannelse. Du bliver derfor en del af hverdagen i en skole allerede fra første semester på læreruddannelsen, og vil være i integreret praktik på en skole alle fire år af din uddannelse.
Du vælger selv dine tre undervisningsfag, så du kan skabe netop den faglige profil, du ønsker at have som kommende lærer. I fagene vil du indgå i et arbejds- og læringsfællesskab med dine medstuderende i en studiegruppe.
At arbejde i studiegrupper er et bærende element i læreruddannelsen som bl.a. skal understøtte, at du udvikler dine relations- og samarbejdskompetencer og træner centrale lærerkompetencer som mødeledelse og facilitering.
Internationalt perspektiv på din uddannelse
Hvis du vil have et internationalt perspektiv på din uddannelse, kan du som lærerstuderende både læse et semester- og komme i praktik i udlandet. Udlandsophold planlægges hos en af læreruddannelsens mange partnere i udlandet.
Der er også mulighed for at læse et forløb sammen med udvekslingsstuderende på udvalgte semestre. Læs mere om internationale studiemuligheder.
Lærerens grundfaglighed
Lærerens grundfaglighed beskæftiger sig med emner, som er vigtige for lærerprofessionen, uanset hvilket fag du underviser i. Lærernes grundfaglighed er obligatorisk for alle studerende og består af fire fag samt valgfag:
- Pædagogik og almen didaktik (20 ECTS-point)
- Pædagogisk psykologi, inklusion og specialpædagogik (20 ECTS-point)
- Livsoplysning: Kristendomskundskab, idéhistorie, medborgerskab og autoritet (20 ECTS-point)
- Dansk som andetsprog (5 ECTS-point)
- Valgfag (5 ECTS-point)
Undervisningsfag
I løbet af læreruddannelsen skal du vælge i alt tre undervisningsfag, der kvalificerer dig til at undervise i skolen.
Du skal som 1. undervisningsfag vælge mellem dansk og matematik. På Københavns Professionshøjskole kan du også vælge engelsk som første undervisningsfag.
Ved studiestart på læreruddannelsen skal du straks efter optagelse vælge dit 1. undervisningsfag. Dit 2. og 3. undervisningsfag vælger du i løbet dit første år på uddannelsen.
Dit valg af 1. undervisningsfag er bestemt af, hvor du læser til lærer:
1. undervisningsfag
OBS: Du kan kun vælge dansk som 1. undervisningsfag og ikke senere i uddannelsen.
Du kan senere vælge matematik rettet mod 1.-6. klassetrin og engelsk som dit 2. og 3. undervisningsfag.
Der er begrænsning i adgangen til engelsk som første undervisningsfag jf. bekendtgørelsen for læreruddannelsen.
Future Classroom Teacher
Future Classroom Teacher er en særlig profil, hvor du vi arbejder vi laboratoriebaseret og eksperimenterende med læringsrum, fag, spil og teknologi i undervisningen.
Du kan kun søge optagelse på profilen Future Classroom Teacher ved sommeroptag på Campus Carlsberg.
Du kan først søge optag på profilen efter at du er blevet optaget på læreruddannelsen. Du søger optag på profilen samtidig med valg af dit 1. undervisningsfag.
Enkeltfag – tompladsordning
Du har mulighed for at følge enkeltfag på Københavns Professionshøjskoles uddannelser.
Enkeltfag
Du kan få en plads på vores uddannelser via den såkaldte tompladsordning.
Ordningen er for dig, der vil:
- supplere din uddannelse
- lære noget nyt på dit område
- tage et fag som efteruddannelse
Praktik
Som studerende på læreruddannelsen skal du i praktik på alle fire år af din uddannelse. I læreruddannelsen er praktikken en integreret del af de undervisningsfag, du læser. Praktikken tilrettelægges i et tæt samarbejde mellem dig, din underviser på KP og uddannelseslæreren på skolen.
De første to år af din læreruddannelse er du fast én dag om ugen i integreret praktik på en folkeskole, hvor du er tilknyttet en uddannelseslærer og en klasse.
Når du er på en skole en dag om ugen, får du mulighed for at blive en del af en skoles hverdag fra starten af din uddannelse. En hverdag med alt, hvad lærerjobbet indeholder af undervisning, forberedelse, teamsamarbejde med kollegaerne, samarbejde med forældre og arbejdet med klassens sociale liv.
Du vil derfor allerede tidligt i din uddannelse opleve, at du kan tage erfaringer fra dit praktikforløb med i din undervisning på læreruddannelsen på KP.
På tredje og fjerde år er din praktik i højere grad tilrettelagt som et sammenhængende forløb, hvor du individuelt eller sammen med enkelte andre studerende er i praktik på en skole.
Praktikforløbene på de sidste år af din læreruddannelse tilrettelægges i et tæt samarbejde mellem KP og skolen, så du kan udvikle dig indenfor lærerprofessionen og opnå erfaring med selvstændigt at planlægge, gennemføre og evaluere et undervisningsforløb.
Undervejs i dit praktikforløb vejledes du af en uddannelseslærer på skolen og undervisere fra dine fag på KP.
Skolesamarbejde
Find information om integreret praktik, skolesamarbejdet og skolens rolle som meduddanner af studerende på læreruddannelsen.
Bliv Studerende for en dag
Som Studerende for en dag kan du opleve Københavns Professionshøjskole indefra og få et førstehåndsindtryk af det faglige og sociale miljø på en af vores uddannelser.
Studiestart
Næste studiestart er:
Campus Carlsberg
25. august 2025, kl. 9.00
Campus Hillerød
25. august 2025, kl. 9.00
Nyelandsvej
25. august 2025, kl. 8.30
Forberedelseskursus for indvandrere og flygtninge (FIF)
Er du god til mundtlig og skriftlig dansk – men ikke tilstrækkelig god til at blive optaget på en læreruddannelse? Så er FIF måske noget for dig.
Job og karriere
Omkring 2/3 af de studerende på læreruddannelsen får job som folkeskolelærere, mens den sidste 1/3 fx underviser på privatskoler, efterskoler, erhvervsskoler, højskoler, voksenuddannelsescentre og sociale institutioner.
Du har også mulighed for at få job i en privat virksomhed eller som skolekonsulent i en forvaltning. Hvis du vil til udlandet for at arbejde som lærer, er det også en mulighed.
Læs videre
Som uddannet lærer kan du uddanne dig videre til skoleleder, eller du kan tage nogle bestemte master- eller kandidatuddannelser. Læs mere på ug.dk.
Læs mere om dine muligheder for efter- og videreuddannelse på Københavns Professionshøjskole.
Løn for lærere i folkeskolen
Som lærer i folkeskolen kan du være ansat enten på grundløn eller anciennitetsløn (personlig ordning).
Netuddannelse
Det er også muligt at tage læreruddannelsen som en netbaseret uddannelse.
Enkeltfag
Enkeltfag er et tilbud til dig, som er lærer i skolen, og som ønsker at udbygge dine kompetencer med et nyt fag.
Meritlærer
Meritlæreruddannelsen er en særligt tilrettelagt uddannelse for dig, der i forvejen har en afsluttet uddannelse. Uddannelsen kan tilrettelægges fleksibelt, og du kan læse både på daghold, på netbaseret uddannelse og på aftenhold.
Praktiske oplysninger
Udgifter på studiet
Bøger
Som studerende må du påregne udgifter til bøger på studiet. Udgiften afhænger af, hvilke bøger du vælger at købe, og hvorvidt du køber nye eller brugte bøger. Nogle bøger kan du også låne på Københavns Professionshøjskoles bibliotek.
Internationale studiemuligheder
Studieophold
Lærerstuderende kan læse et semester i udlandet hos en af læreruddannelsens partnerinstitutioner i udlandet. Studieopholdet følger partnerinstitutionens semesterstruktur, og opholdet vil som minimum vare 3 måneder, som regel 4 til 5 måneder. Vi anbefaler studieophold på 5. eller 4. semester.
Ved at læse på en læreruddannelse i udlandet, får du indblik i, hvordan det er at være studerende i et andet land.
Her læser du sammen med både lokale studerende og udvekslingsstuderende fra andre steder i verden. Der medfølger ofte et socialt netværk i form af introdage, sociale aktiviteter og andre begivenheder, som organiseres af værtsinstitutionen.
Du kan også kombinere studieophold med praktik på ét semester. Det er også muligt at planlægge studieophold og praktik i udlandet uafhængigt af hinanden.
Praktikophold
Lærerstuderende kan læse praktik på 3. studieår i udlandet. Praktikophold i udlandet planlægges på en af læreruddannelsens praktikskoler i udlandet.
En praktikskole i udlandet er ligesom en skole i Danmark en arbejdsplads hvor der ikke følger et studiemiljø med. Derfor anbefaler vi at studerende ikke rejser alene, men sammen med en praktikgruppe.
Læs på KP sammen med udvekslingsstuderende
Hvert semester modtager vi udvekslingsstuderende fra mange lande, som læser på engelsk på læreruddannelsen.
Som lærerstuderende kan du læse internationale forløb i uddannelsen sammen med udvekslingsstuderende.
Spørgsmål?
Skriv til LU-international@kp.dk for mere information.
Kontakt
Optagelsesvejledning
Hvis du har spørgsmål om adgangskrav eller andre spørgsmål om optagelse på KP’s uddannelser, er du meget velkommen til at kontakte os på:
Kontakt Studievalg Danmark eller eVejledning, hvis du har flere spørgsmål om optagelse på andre videregående uddannelser.
Studievejledning
Ring eller send en mail til den fælles Studie- og karrierevejledning:
Studie- og karrierevejledning
Københavns Professionshøjskole (KP)
studievejledning@kp.dkMandag-fredag: 9.00-11.00
SU-vejledningen
Har du spørgsmål til SU, så kontakt SU-vejledningen:
På minSU kan du også læse mere om de aktuelle satser og betingelser for at modtage støtte. For at få adgang til minSU skal du bruge MitID.
Adresse
Campus Carlsberg
Humletorvet 3
1799 København V
Campus Nyelandsvej
Nyelandsvej 27-29
2000 Frederiksberg
Campus Hillerød
Carlsbergvej 14
3400 Hillerød
Campus Bornholm
Minervavej 1
3700 Rønne