Gå til indhold
Kolleger der giver hinanden high five

Skal du snart til MUS?

Få gode råd om, hvordan du forbereder dig til samtalen med din leder og øger dine chancer for at få en videreuddannelse.

Tekst: Peter Holm Andersen, nyhedsbrevsredaktør for KP’s nyhedsbrev.

Du står måske over for en kommende medarbejderudviklingssamtale, der giver dig mulighed for sammen med din leder at evaluere året, der er gået, og tale om de faglige udfordringer, som du møder i din professionelle hverdag som administrativ medarbejder.

Her er det oplagt at tage snakken med din leder om kompetenceudvikling og muligheden for videreuddannelse i forhold til dine opgaver.

For ligesom resten af samfundet er det administrative område også i konstant udvikling. Nye teknologier dukker op, opgaverne ændrer karakter og borgerne får nye behov.

Derfor er tiden måske kommet til, at du overvejer om en videreuddannelse er noget for dig.

Sådan forbereder du dig til din MUS

Få her seks råd om, hvordan du forbereder dig til medarbejderudviklingssamtalen, så du og din leder får en konstruktiv snak om, hvordan en videreuddannelse kan bidrage værdifuldt til det lokale borgerliv og til din arbejdsplads’ kerneopgave.

 1. Peg på konkrete gevinster for arbejdspladsen

  Videreuddannelse rummer mange fordele, og det er bestemt ikke kun dig, der får glæde af den inspirerende undervisning og nye viden om skatteret, juridiske metoder, projektledelse eller måske kontraktstyring. Din arbejdsplads vinder mindst lige så meget ved at sende dig afsted på videreuddannelse.

  Til medarbejderudviklingssamtalen er det derfor vigtigt, at du argumenterer for, hvad din arbejdsplads helt konkret får ud af at opkvalificere dig. Peg fx på, at du kan dele ud af din nye viden fra uddannelsen, så dine kolleger også får glæde af dit forløb i jeres fælles hverdag. Dermed kan du også være med til at hæve niveauet på arbejdspladsen ift. et særligt indsatsområde.

 2. Undersøg mulighederne på din arbejdsplads

  Før du kontakter din leder, er det en god idé, at du sætter dig ind i, hvordan man ser på videreuddannelse på din arbejdsplads. Undersøg fx om dine kollegaer har været på lignende forløb, eller om din arbejdsplads har afsat et bestemt beløb til videreuddannelse pr. medarbejder.

 3. Beregn omkostninger og tid

  Din leder vil helt sikkert være meget interesseret i, hvad det vil koste arbejdspladsen at sende dig på en videreuddannelse, samt hvor meget tid det vil tage. Få derfor et overblik over de økonomiske udgifter, og hvad det kræver tidsmæssigt af dig, så dit forslag virker gennemtænkt. Vær opmærksom på, at gevinsterne ved at opkvalificere dig helst skal opveje de økonomiske og tidsmæssige omkostninger.

  Der er forskellige fonde, som du kan søge for at få støtte til din videreuddannelse.

 4. Overvej med dig selv om du har tiden

  Når du tager en videreuddannelse, skal du investere din tid i projektet ift. forberedelse, undervisning og opgaveskrivning. Disse studieaktiviteter skal gå op med et fuldtidsjob og dit privatliv, og giver du udtryk for, at det er en stor mundfuld, mindsker du chancerne for, at du får dit ’ja’. Overvej derfor med dig selv om tiden til en videreuddannelse er nu, og sørg desuden for, at du har opbakning fra dit bagland.

  Læs mere om, hvordan du får tid til en videreuddannelse her.

 5. Prøv igen

  Hvis du får afslag fra din leder, så mist ikke modet. Dine muligheder for at tage en videreuddannelse skal gå op med din arbejdsplads’ øvrige aktiviteter, og måske er ressourcerne til at opkvalificere dig der bare ikke lige nu. I stedet for at give op kan du undersøge, om der er løsninger, der passer bedre med arbejdspladsens økonomiske og tidsmæssige ressourcer – og prøv så igen.

 6. Følg op på samtalen

  Efter samtalen kan det være en god idé løbende at følge op på det, som du og din leder aftalte. Vær konkret i dine henvendelser, og send links, der refererer til konkrete videreuddannelser, som passer med det behov og den udviklingsmulighed, som I har talt om til medarbejderudviklingssamtalen. Det kan også være, at nye opgaver, der kommer, skal fordeles anderledes, så du kan skabe dig tid til videreuddannelse.

Mulighed for økonomisk støtte

Få her overblikket over de fonde, som vi kender til:

Hvilken videreuddannelse kunne være relevant for dig?

Kontaktperson

Helle Pehrson

Konsulent

+45 51 38 04 55