Ledelse af samskabelsesprocesser
Styrk din evne til at lede samarbejdet mellem fagprofessionelle og frivillige
Dette modul på 5 ECTS er en del af diplom i ledelse. Du kan læse modulet som en del af en hel uddannelse eller som et selvstændigt modul, der opkvalificerer dig fagligt.
Komplekse velfærdsudfordringer kalder ofte på tværsektorielle løsninger, hvor fagprofessionelle medarbejdere samarbejder med frivillige og/eller private kræfter.
Valgmodulet Ledelse af samskabelsesprocesser giver dig kompetencerne til at kunne navigere og lede tværsektorielt samarbejde med særligt fokus på ledelse af frivillighed og samarbejdet mellem fagprofessionelle medarbejdere og frivillige.
Det får du ud af modulet
Modulet styrker din forståelse af, hvad det kræver at lede samskabelsesprocesser og medborgerskab.
Du får teoretisk indsigt, som gør dig i stand til at skelne mellem forskellige former for samskabelse og giver dig et blik for, hvilke roller du kan indtage som leder af tværsektorielt samarbejde.
Vi fokuserer på, hvordan samskabelse sætter særlige betingelser for ledelse af kerneopgaven og på, hvordan du som leder i praksis kan indfri mulighederne i det tværsektorielle samarbejde. Samtidig klæder modulet dig på til at kunne håndtere de spændinger og dilemmaer, som ofte også er forbundet med samskabelsesprocesser.
På den måde udvider modulet dit ledelsesmæssige handlerum ved at give dig nye perspektiver på samskabelse, og du lærer at udvikle og lede processer, hvor frivillige og lønnede medarbejdere arbejder sammen. Modulet vil udvikle dine ledelseskompetencer til at kunne:
- Forstå og anvende centrale teorier og begreber inden for samskabelse og medborgerskab.
- Reflektere kritisk over, hvordan ledelse af samskabelsesprocesser fungerer i praksis, med udgangspunkt i din egen organisation.
- Udvælge og tilpasse metoder, der passer til netop din organisations behov og kontekst.
- Identificere muligheder for organisatorisk og personlig kompetenceudvikling i forhold til samskabelse som en central strategi for udvikling af innovative løsninger.
Fagligt indhold
Modulet giver dig indsigt i samspillet mellem den offentlige, den frivillige og den private sektor – historisk og aktuelt.
Vi ser nærmere på, hvad den kendetegner frivillighedens logik, og hvordan man leder i spændet mellem forskellige former for engagement.
Vi beskæftiger os også med de demokratiske aspekter af samskabelse, og vi diskuterer, hvori værdien af samskabelse består – såvel for den enkelte, som for samfundet og for din organisation.
Undervisningen dækker blandt andet:
- Den historiske udvikling af samspillet mellem den offentlige, den frivillige og den private sektor.
- Forståelse af frivillighedens logik og de forskellige engagementsformer, som møder hinanden i samskabelsesprocesser.
- Værktøjer og teknikker til ledelse af samskabelsesprocesser med fokus på designtænkning og facilitering.
- Samskabelse i praksis: demokrati, magt og værdi.
Gennem hele forløbet vil dine daglige udfordringer og erfaringer blive inddraget i undervisningen, så teorierne bliver koblet tæt til din praksis.
Om undervisning og eksamen
Modulet strækker sig over fem undervisningsdage (kl. 9-15), hvoraf en dag er dedikeret til studiegruppearbejde.
Undervisningen foregår i en vekselvirkning mellem teoretiske perspektiver og inddragelse og bearbejdning af dine og dine medstuderendes erfaringer med ledelse af samskabelsesprocesser.
Du vælger en problemstilling fra din egen ledelsespraksis, som bliver omdrejningspunktet for dit arbejde, og vi kobler den til relevante teorier og metoder.
Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen omhandlende en selvvalgt problemstilling koblet til ledelse af samskabelsesprocesser i din egen organisation.
Hvem deltager?
Modulet henvender sig til ledere – såvel formelle ledere som faglige ledere og projektledere – der enten arbejder med ledelse af samskabelsesprocesser eller er ansat i en organisation, som er på udkig efter nye tværsektorielle samarbejdsmuligheder.
Modulet anskuer overvejende samskabelse fra den offentlige organisations perspektiv, men ledere fra frivillige og private organisationer kan også deltage med stort udbytte, da vi netop stiller skarpt på de forskelle, som på en og samme tid gør det tværgående samarbejde attraktivt og udfordrende.
Ansøgning
Adgangskrav og optagelse
Adgangskrav
For at blive optaget på en diplomuddannelse eller på et modul skal du have en af følgende uddannelser:
- Professionsbacheloruddannelse
- Akademiuddannelse
- Diplomuddannelse
- Bacheloruddannelse
- Kandidatuddannelse
- Anden relevant uddannelse mindst på niveau med en kort, videregående uddannelse eller en reguleret videregående voksenuddannelse
Du skal desuden have mindst to års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
Det er ikke et krav, at du er i arbejde, når du starter på modulet, men du forventes at kunne bringe dine erfaringer fra praksis ind i undervisningen, uanset om det er tidligere eller aktuel praksis.
Hvis du ikke opfylder det formelle adgangskrav, kan du søge om en realkompetencevurdering og måske optages på det grundlag.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du opfylder adgangskravene, er du velkommen til at kontakte os:
Sådan søger du
Du søger online ved at klikke på “Ansøg” på det modul, du ønsker at søge optagelse på.
Her vedhæfter du også dokumentation for både uddannelse og erhvervserfaring.
- Dokumentation for uddannelse kan være relevante eksamensbeviser.
- Dokumentation for to års erhvervserfaring efter afsluttet adgangsgivende uddannelse kan fx være en bekræftelse fra din arbejdsplads eller lønseddel, hvor din anciennitet fremgår.
Ansøgningsfrister
Ansøgningsfrist for hvert modul fremgår af modulbeskrivelsen på kp.dk.
Vi modtager ansøgninger til ledige pladser frem til studiestart.
Hvis modulet stadig fremgår af kp.dk med en ”Ansøg-knap” efter tilmeldingsfristen, er der stadig ledige pladser, og du er velkommen til at ansøge. Hvis der er venteliste, fremgår det af modulet.
Økonomisk støtte Søg støtte fra fonde
Du kan søge økonomisk støtte til din videreuddannelse fra en række fonde.
Fondene kan bidrage til at dække dine udgifter – hvis du falder inden for deres udvalgte målgruppe. Omstillingsfonden har den bredeste målgruppe. Den dækker op til 10.000 kr. årligt for ufaglærte, faglærte og personer med en kort/mellemlang videregående uddannelse (op til professionsbachelorniveau.)
Hvornår får jeg svar?
Efter ansøgningsfristens udløb modtager du et svar i din postkasse til Digital Post. Der kan gå op til 4 uger efter ansøgningsfristen, før du modtager dit svar.
Betingelser for framelding
- Hvis du framelder dig senest fire uger før modulets start, kan du få refunderet din deltagerbetaling for det pågældende modul.
- Hvis du framelder dig mindre end fire uger før modulets start, hæfter du for hele deltagerbetalingen for det pågældende modul.
- Hvis du tilmelder dig mindre end fire uger før modulets start hæfter du for hele deltagerbetalingen ved en evt. framelding
Framelding til et modul skal ske skriftligt til:
Kontakt
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. For at vi kan besvare dine spørgsmål bedst og hurtigst muligt, bedes du vælge, om du vil tale med studieservice eller en faglig kontaktperson.
Kontakt studieservice
Kontakt studieservice, hvis du har spørgsmål til adgangskrav, tilmelding, optagelse eller andre praktiske forhold: