Gå til indhold
" "

Lever I op til krav om dokumentation i afdelingen?

Vi gør det for patienternes skyld, men travlhed og mangel på ledige hænder kan forhindre, at dokumentation sker hensigtsmæssigt.

Hver gang en sundhedsperson indrapporterer en fejl – en utilsigtet hændelse – til Dansk Patientsikkerhedsdatabase eller dokumenterer sit arbejde med behandlinger, bliver vi alle sammen klogere. Vi bliver klogere på, hvad der kan gå galt i sundhedspersonernes arbejdsgange, hvordan den næste kollega skal tage over, og hvordan vi bedre sikrer kvaliteten i sundhedsvæsenet. Det er derfor vigtigt, at sundhedspersoner dokumenterer deres arbejde og indrapporterer fejl, hvilket også er et krav.

”Når du står i noget akut, så er du jo nødt til at tage hånd om det”

Men sygeplejerskerne og SOSU’erne løber stærkt derude på hospitalsgangene, og manglen på kyndige og ledige hænder gør, at de ofte må prioritere, hvad de skal bruge deres tid på. I det perspektiv kan dokumentation virke som en pligt, der tager tid fra patienter og kerneopgaven.

Tanja Borsholm Kristiansen, SOSU-assistent på Nordsjællands Hospital, kender alt til at løbe stærkt og at skulle prioritere, hvad hun bruger sin tid på:

”Jeg skal dagligt håndtere en masse akutte situationer, som tager min tid. Når du står i noget akut, så er du jo nødt til at tage hånd om det – og ikke bare sige ’nej, vent lige lidt’ – men så går tiden også fra andre ting. Fx den grundlæggende sygepleje og fokusset på at imødekomme den indlagte borgers grundlæggende behov. Det arbejde der gør, at patienten og de pårørende får en god hospitalsoplevelse. Det er ærgerligt, men nogle gange når man det simpelthen bare ikke, fordi der ikke er hænder nok”, siger Tanja Borsholm Kristiansen.

”Der sker fejl, når hverdagen er presset”

Men selvom hverdagen er presset i sundhedsvæsenet, og folk løber hurtigt, så skal sundhedspersoner bruge tid på at dokumentere deres arbejde og de behandlingsforløb, som de er involverede i.

Dokumentationen skal understøtte en kultur, hvor sundhedsvæsenet benytter sig af data for undgå fejl og for at udvikle behandlingsforløbene.

For der sker fejl, når hverdagen er presset. Det ved Henrik Wiben, der arbejder på Københavns Professionshøjskole og er uddannelsesansvarlig for akademimodulet ’Dokumentation og kvalitetsudvikling’.

”Når hverdagen er presset, folk siger op, og de sundhedsprofessionelle bare ikke har kolleger nok, så kan der hurtigt ske fejl. Her er det ekstra vigtigt, at der er nogle, som holder øje med kvalitetssikringen, så ikke den skrider. Det er vigtigt, at de derude i afdelingerne har fokus på spørgsmål som fx: Lever vi op til krav om dokumentation i afdelingen? Hvad kan vi gøre på arbejdspladsen for at hjælpe kolleger med at arbejde med den dokumentation, som er påkrævet. For det er så vigtigt, at viden bliver rapporteret videre til kollegerne og i systemet, så patienten får et godt og kort forløb”, siger Henrik Wiben.

Er dokumentation kvalitetsudvikling eller en tidsrøver?

Når Tanja Borsholm Kristiansen ikke er på arbejdet på Nordsjællands hospital, bruger hun i øjeblikket sin tid på at videreuddanne sig. Tanja tager nemlig akademiuddannelsen i sundhedspraksis og afsluttede sidste sommer modulet ’Dokumentation og kvalitetsudvikling’.

Tanja har i den sammenhæng fået øjnene op for, hvor stor en betydning dokumentationen har for patientforløbet og i det hele taget ift. kvalitetsudvikling og -sikring. Men opgaven bliver hurtigt dilemmafyldt i en travl hverdag på hospitalet – for hvad er vigtigst? Dokumentation eller en akut opstået situation, hvor en patient har brug for hjælp.

Jeg har altid tænkt, at vi bruger simpelthen for meget tid på den der dokumentation, men på uddannelsen fik jeg øjnene op for, hvad det er, at dokumentation kan og betyder for patienten, for mine kollegaer og for kvalitetsudviklingen. Når tingene går så stærkt i vores travle hverdag, kan det godt halte med at få de vigtige informationer skrevet ned og dokumenteret i det rigtige perspektiv og de rigtige rammer, og så har den næste kollega jo ikke mulighed for at se – når jeg er gået hjem – hvad der er gjort, om der mangler noget, og hvor man skal tage fat. Jeg er blevet opmærksom på, hvor vigtige struktur og arbejdsprocesser er. Men jeg synes stadig, at den er en tidsrøver, så det er lidt svær, når vi er så få til at tage fat”, siger Tanja Borsholm Kristiansen.

Vil du vide mere?

Er du nysgerrig efter at vide mere om, hvilke muligheder du har ift. at tage en videreuddannelse og få nye kompetencer, der styrker ‘dokumentation og kvalitetssikring’ i din afdeling?

Så læs videre her:

Kontakt

Henrik Wiben

Adjunkt

+45 51 63 26 79