
Vilde problemer: Hvordan leder du her og nu?
Som leder kan du ikke løse de vilde problemer, som præger velfærdsområdet i disse år, men du kan lede på en måde, som skaber positive forandringer i din organisation her og nu.
16. februar 2025
Tekst: Helle Bo Henriksen, nyhedsbrevsredaktør, Københavns Professionshøjskole
Et vildt problem er karakteriseret ved at være komplekst og tilsyneladende uden ende. Manglen på arbejdskraft og stigende mistrivsel blandt børn og unge er nogle af de vilde problemer, vi som samfund forsøger at løse på den lange bane via reformarbejde og strukturelle ændringer.
Men hvad gør du her og nu, hvor du som leder står med udfordringer i din organisation og ikke kan sidde og vente på det politiske forandringsarbejde? De vilde problemer gør allerede nu krav på ledelse og handling for at få hverdagen til at fungere.
Henrik Stockfleth Olsen og Henrik Rander er lektorer i ledelse på Københavns Professionshøjskole. De har gennem mange år undervist og samarbejdet med ledere på velfærdsområdet, og de har talt med mange ledere om, hvordan de går til ledelsesopgaven i en tid præget af vilde problemer.
”En enkelt leder kan ikke løse et vildt problem som fx trivselskrisen, men en enkelt leder kan lede på en måde, som får hverdagen til at fungere med de vilkår, der nu er”, lyder det fra Henrik Stockfleth Olsen. De to lektorer peger på nogle greb, som de mener, er nødvendige at tage i brug, hvis man vil have succes med her-og-nu-ledelse i en tid med vilde problemer. ”Vi kommer ikke med en fiks og færdig løsning, men vi kan fortælle, hvad vi oplever, fungerer i praksis, og hvad vi mener, er en nødvendig vej at gå”, siger Henrik Rander.
-
Brug data
”Hvad skal vi med data, når vi har de her store uløselige problemer”, tænker du måske, men data kan være et godt værktøj til at bryde et vildt problem ned i mindre dele, som bliver mere konkrete og mulige at handle på. ”Når man slås med trivslen på en skole, kan data hjælpe med at synliggøre, hvad trivselsproblemer egentlig betyder her hos os. Bruger vi mere tid på skole/hjem-samtaler end tidligere? Vil flere skifte skole, eller har flere mere fravær? Som leder kan du ikke løse hele trivselskrisen, men data kan pege på et sted at starte og understøtte, at du får skabt positive forandringer i jeres organisation”, forklarer Henrik Stockfleth Olsen.
-
Involvér medarbejdere
Som leder har du måske været vant til, at du og dit ledelsesteam sammen sætter en retning, analyserer og planlægger opgaverne og inddrager medarbejderne, når I er klar med konkrete udmeldinger. ”Et åbent og ærligt samarbejde i ledelsesteamet er centralt for en god opgaveløsning, men de ledere, der lykkes bedst nu, er dem, som involverer medarbejderne i omfattende grad”, siger Henrik Rander.
Når du og dit ledelsesteam involverer medarbejderne i analysen af, hvad der er barrierer for løsning af kerneopgaven, bliver analysen grundigere, og der er større chance for, at medarbejderne anerkender og tager medansvar for at løse de nødvendige opgaver.
”Vi kan se, at møder, som tilrettelægges som kollaborative rum frem for informationsformidling, styrker teamet og opgaveløsningen og giver mere gejst hos medarbejderne. Gejst er afgørende i en tid med vilde problemer”, understreger Henrik Stockfleth Olsen.
-
Skab plads til ’opgaver i opgaven’
Mange medarbejderne i skoler og dagtilbud oplever, at de har fået en ”opgave i opgaven”: I skolen skal de uddanne og danne eleverne, men også inkludere elever med særlige udfordringer og samarbejde med forældre. I dagtilbud fylder løbende oplæring af unge medhjælpere, som er på gennemrejse, ved siden af kerneopgaven med at understøtte børnenes læring, trivsel og udvikling.
”Vores erfaring er, at man som leder er nødt til at anerkende og skabe plads til de nye opgaver i opgaven. Fx har det en positiv effekt systematisk at samle pædagogerne i en daginstitution og italesætte deres oplæringsopgave og rolle som kulturbærere og sætte tid af til det”, forklarer Henrik Rander. Det kan modvirke, at pædagogerne kører sur i en usynlig, krævende oplæringsopgave, som ingen tilsyneladende anerkender.
”Vi ser også, at lederne i dagtilbud samler de uddannede pædagoger med henblik på faglig sparring, fordi de på grund af manglen på uddannede kolleger, ikke har nogen at vende faglige problemstillinger med i hverdagen på stuen”, siger Henrik Stockfleth Olsen.
-
Prioriter anderledes
De mere præsente ’opgaver i opgaven’ betyder bl.a., at medarbejdere på skoler og i dagtilbud har langt mere kontakt med forældre end tidligere, og det er ofte en udfordrende kontakt. ”Vi hører fra mange ledere, at de skærer ned på eksterne møder for at være mere til stede på skolen eller i institutionen for selv at deltage i møder med forældre. De bruger tid på at synliggøre og arbejde med den læring, der ligger i mødet med forældre, og på helt lavpraktisk at aflaste deres medarbejdere. Der er mere end nogensinde brug for, at du som leder har medarbejdernes ryg og selv går foran i de svære opgaver”, mener Henrik Rander.
Faglig ledelse af kerneopgaven fylder generelt meget for mange ledere på velfærdsområdet i disse år, og her trænger nogle tilgange sig særligt på i relation til håndtering af de vilde problemer. ”Den del af faglig ledelse, der handler om at arbejde dialogisk, undersøgende og nærværende er mere påtrængende end nogensinde før”, lyder det fra Henrik Rander.
-
Vær tålmodig
Med vilde problemer som bagtæppe skal du som leder vænne dig til at være i proces hele tiden. ”Det er en fortsat omstillingsudfordring, der kører, og der skal løbende tænkes i nye løsninger. Det kræver, at din tålmodighedsmuskel er i god træning”, lyder det samstemmende fra Henrik Rander og Henrik Stockfleth Olsen.
Vil du vide mere?
På Københavns Professionshøjskole har vi forskellige tilbud, som klæder dig bedre på til at lede i en tid med vilde problemer:
Diplom i ledelse
- Læs om diplom i ledelse og de obligatoriske moduler, som klæder dig godt på og kvalificerer dig grundlæggende i dit arbejde som leder.
- Flere af vores valgmoduler kan understøtte dig i dit arbejde med vilde problemer.
Kurser, workshops, skræddersyede forløb
- Workshop: Skab et godt fundament for kollegalederne
Styrk samarbejdet mellem ledere og kollegaledere. Arbejd aktivt sammen, og få etableret rammerne for kollegaledelse i eget team. - Kursus: Styrk din kommunikation som kollegaleder
Bliv klædt på til at stå stærkt som kollegaleder, og få værktøjer til at styrke din kommunikation. - Konsulentydelser og skræddersyede forløb
Vi udvikler jeres ledere og organisation helt tæt på kerneopgaven i den offentlige sektor.
Mere inspiration
- Artikel om Her-og-nu-ledelse af vilde problemer
Læs længere artikel af Henrik Stockfleth Olsen og Henrik Rander om Her-og-nu-ledelse af vilde problemer i tidsskriftet Ledelse i morgen. - Lyt til podcasten: Ledelse af vilde løsninger
Hør om de to vilde cases fra det virkelige liv, der handler om at skabe gode bæredygtige løsninger, hvor ledelse og ledernes samarbejde er i fokus.
Kontakt

