
Kvote 2 – Sådan skriver du en god motiveret ansøgning
Skal du søge ind via kvote 2? Vi giver dig inspiration og gode råd til at skrive den gode motiverede ansøgning
Den 15. marts kl 12.00 er der ansøgningsfrist til kvote 2.
Cirka 50 % kommer ind på KP’s uddannelser via kvote 2. På enkelte uddannelser er det færre.
Når du søger via kvote 2, er det ikke udelukkende dit karaktergennemsnit, du bliver bedømt på, men derimod dine supplerende kvalifikationer, erfaringer og motivation for uddannelsen. Dem viser du blandt andet i din motiverede ansøgning.
Ti gode råd til dig, der skal skrive en motiveret kvote 2-ansøgning
1. Start i så god tid som muligt
Det tager tid at sætte sig ind i uddannelsen og skrive en god og relevant ansøgning. Vent ikke til sidste øjeblik. Det tager altid længere tid, end du tror.
2. Betragt din motiverede ansøgning som en jobansøgning
Du er i konkurrence med det øvrige ansøgerfelt, og det handler om at skille sig positivt ud.
3. Din ansøgning er personlig
Den motiverede ansøgning er personlig, og der findes derfor ikke en konkret facitliste. Du skal dog sørge for at have en indledning, midte og en afslutning.
4. Godt helhedsindtryk
Helhedsindtrykket er afgørende for, om din motiverede ansøgning får dig ind på studiet. Skriv kort, een A4-side. Da du ikke har så meget plads, så skriv derfor kun vigtige pointer om din motivation og erfaringer kort og præcist. Skriv klart og korrekt og beskriv, hvordan du kan bruge dine erfaringer og faglige kompetencer i uddannelsen.
5. Reflektér over dine erfaringer og kvalifikationer
Sæt dine erfaringer og kvalifikationer i relation til uddannelsen. Hvorfor er dit tidligere omsorgsrelaterede arbejde vigtigt i forhold til sygeplejerskeuddannelsen? Hvordan har dit arbejde i teams betydning for dine evner til at indgå i gruppearbejde på studiet? Giv nogle gode, konkrete eksempler på, hvordan dine erfaringer er relevante for den pågældende uddannelse.
6. Sæt dig ind i uddannelsen
Hvad er fx karakteristisk for en professionsbachelor? Hvorfor er det lige den vej, du gerne vil gå? Læs under den enkelte uddannelse, hvad man vægter højest i motiverede ansøgninger. Alle adgangskrav og supplerende kvalifikationer står under uddannelsesbeskrivelserne på kp.dk i sektionen ”Adgangskrav”.
7. Målret din ansøgning til den enkelte uddannelse
Hvis du søger ind på flere uddannelser, så målret din ansøgning til de forskellige uddannelser, så du ikke sender fire enslydende ansøgninger. Det er oftest de samme personer, der læser ansøgningerne på tværs af uddannelser.
8. Hvad du kan bidrage med?
Skriv hvad du kan bidrage med til uddannelsen både menneskeligt og fagligt, herunder også hvad du kan bidrage med til studiemiljøet.
9. Har du været til Åbent Hus?
Har du deltaget i et Åbent Hus-arrangement, så husk at nævne det. Det viser også din motivation og kan lige give din motiverede ansøgning det sidste og afgørende.
10. Læs korrektur
Læs korrektur på din ansøgning. Det viser også din motivation, at du har brugt tid på korrektur.
Fem ting du aldrig må skrive i en motiveret kvote 2-ansøgning
Skal du til at søge ind på et studie via kvote 2? Vi har samlet fem ting, du aldrig må skrive i din motiverede ansøgning.
1. Fokusér på relevante erfaringer
Har du delt aviser ud i 6. klasse? Det er super sejt, men sandsynligvis ikke så relevant for din ansøgning til jordemoder- eller laborantuddannelsen. Fokusér udelukkende på dine erfaringer fra du var 16 år og opefter.
2. Personlig historie
Vær påpasselig med at bruge din personlige historie. Især hvis den ikke er relevant.
3. Undgå klicheer og standardformuleringer
Du er med garanti ikke den eneste, der kan holde hovedet koldt og hjertet/hænderne varme. Vær kreativ.
4. Undgå genbrug af ansøgning
Lad være med at genbruge samme ansøgning til flere uddannelser. Ofte er det de samme mennesker, der læser ansøgningerne igennem på tværs af uddannelserne.
5. Max én A4-side
Selvom du har meget på hjerte og høj motivation, så skriv max én A4-side. Det er ret tydeligt, hvis du fifler med skriftstørrelsen eller margenerne.
Du søger ind via www.optagelse.dk, hvor du skal oplyse om dine erfaringer og kvalifikationer og vedhæfte din motiverede ansøgning.
Stadig brug for hjælp?
Få svar på dine spørgsmål om ansøgningsfrister, adgangskrav, optagelse, SU, studiestart mm.