Tegnsprogstolke hyldes under coronakrisen
Alle pressemøderne under coronakrisen bliver tolket til tegnsprog. Uddannelsesleder Jutta Fischer fra Københavns Professionshøjskole er glad for den store opmærksom på den lille uddannelse
2. april 2020
Sådan lyder et lille udpluk af de mange roser, som strømmer ned over tegnsprogstolke på sociale medier i øjeblikket. Tegnsprogstolkene har været et fast indslag på pressemøderne under coronakrisen siden den 9. marts, og flere medier har lavet interviews med tolkene samt længere baggrundsartikler om faget og selve uddannelsen.
Det glæder uddannelsesleder Jutta Fischer fra tegnsprogs- og skrivetolkeuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole, at uddannelsen nu får så meget opmærksomhed i offentligheden.
”Jeg har jo i mange år vidst, at vores studerende og færdiguddannede tegnsprogstolke er hamrende dygtige og gør en kæmpe indsats ift. ligeværdig adgang til kommunikation for hørehandicappede i Danmark. Derfor er det tiltrængt, at faget får den opmærksomhed, som coronakrisen giver, selv om det selvfølgelig sker på en trist baggrund”, siger Jutta Fischer.
Selve uddannelsen til tegnsprogs- og skrivetolk blev gjort til en professionsbacheloruddannelse tilbage i 2013, og det er kun på Københavns Professionshøjskole, at der uddannes nye tegnsprogstolke. Der optages 20 studerende på hver årgang, og Jutta Fischer håber, at den store opmærksomhed om faget vil skabe større søgning til uddannelsen fremover.
En af de nye studerende på uddannelsen er Camilla Maria Jørgensen, der begyndte på tegnsprogstolkeuddannelsen i sommeren 2019. Hun synes, at det er fedt med mere opmærksomhed om faget.
”Jeg har fået mange beskeder fra venner og bekendte, der skriver, at nu forstår de omsider, hvad jeg skal lave, når jeg er færdig som tegnsprogstolk. At jeg skal stå bag statsministeren til alle pressemøderne”, griner Camilla Maria Jørgensen.
”Tegnsprogstolkning finder dog sted mange andre steder. Som f.eks. hos lægen, på arbejdspladser eller på et gymnasium. Her er opmærksomheden knap så voldsom, men opgaven er lige så vigtig”.
Camilla Maria Jørgensens vej ind på studiet som tegnsprogstolk skete via USA, hvor hun gik i skole efter folkeskolen i Danmark. I USA kan man vælge tegnsprog som et selvstændigt fremmedsprog i skolen, og siden da har tanken om at læse til tegnsprogstolk rumsteret i hovedet på hende, indtil hun begyndte på Københavns Professionshøjskole sidste år.
”Jeg er virkelig glad for mit studie. Vi er et lille hold, som kender hinanden rigtig godt – også på tværs af årgange. Vi passer på hinanden, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme ud i praktik, når vi engang kommer ud på den anden side af coronakrisen”, siger Camilla Maria Jørgensen.
For yderligere oplysninger:
Jutta Fischer, uddannelsesleder ved Tegnsprogs- og skrivetolkeuddannelsen, tlf.: 41 89 73 25
Michael Andersen, presseansvarlig ved Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83
Læs mere om Tegnsprogs- og skrivetolkeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole
Se et udsnit af regeringens pressemøder med tegnsprogstolk