Gå til indhold
Sygeplejersketuderende foran planche, som viser kroppens anatomi.

Nyhed: Sygeplejersker oplever høj arbejdsglæde

En ny undersøgelse viser, at sygeplejersker en af de faggrupper i Danmark, hvor arbejdsglæde og engagement fylder mest. Uddannelsesleder Merete Brædder Rasmussen fremhæver, at sygeplejerskeprofessionen er meget meningsfuld og har et utal af job- og karrieremuligheder

Historierne om et presset sundhedsvæsen og faldende optag på sygeplejerskeuddannelsen fylder en del i den offentlige debat. Derfor er det måske en smule overraskende, at sygeplejerskeprofessionen er blandt de faggrupper i Danmark, der oplever størst arbejdsglæde.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har lavet et særtræk for Dagbladet Politiken for 74 udvalgte faggrupper i perioden fra 2012-2018, hvor der måles på arbejdsglæde og engagement. Helt i top på listen ligger læger, ledere samt undervisere og forskere ved universiteter. Mens sygeplejersker befinder sig på en delt 8. plads sammen med bl.a. psykologer og naturvidenskabelige akademikere.

Den høje placering kommer dog ikke bag på uddannelsesleder Merete Brædder Rasmussen fra sygeplejerskeuddannelsen i Hillerød.

”Arbejdet som klinisk sygeplejerske er meget meningsfuldt. Man er i tæt kontakt med borgere og patienter, som i langt overvejende grad er meget positive og taknemmelige over kontakten med sygeplejerskerne. Så jeg er meget glad for, at der også en gang imellem kan komme positive historier om sygeplejerskefaget ud i medierne, som er med til at nuancere billedet af sygeplejerskernes hverdag”, forklarer Merete Brædder Rasmussen.

”Sygeplejersker udfører jo kernefunktioner i sundhedsvæsenet og har et utal af jobmuligheder, som er meget forskellige og kan tilpasses den situation, som man befinder sig i privat. Deltid, fuldtid, aftenvagt, ansættelse i vikarbureau samt rig muligheder for efter- og videreuddannelse. Sygeplejerskefaget er et fantastisk fag på rigtig mange områder”.

Praktik i slutningen af uddannelsen

På sygeplejerskeuddannelsen hos Københavns Professionshøjskole arbejdes der pt. med pilotafprøvning af en ny struktur. Således af sygeplejerskeuddannelsen har særligt fokus på det kliniske arbejde i slutningen af uddannelsen, så der bliver en mere tydelig kobling mellem teori og praksis. Det er også med til at øge arbejdsglæden hos vores sygeplejerskestuderende.

”En del sygeplejerskestuderende kan være bange for det såkaldte ansvarschok, der venter dem i landets kommuner og på sygehusene, når de er færdige med uddannelsen. Men ved at rykke rundt på uddannelsens elementer og placere flere sygeplejefaglige problemstillinger i slutningen af uddannelsen, så har vi fået mange positive tilbagemeldinger fra vores studerende, der nu glæder sig mere til at komme ud i praksis”, fortæller Merete Brædder Rasmussen.

Ifølge Merete Brædder Rasmussen er det ikke ligefrem nyt, at der er historier i medierne om et presset sundhedsvæsen. Men det er alligevel nyt, at de sygeplejerskestuderende inden for de seneste år er blevet mere bekymrede for arbejdspresset på forhånd – allerede inden de skal ud i deres første kliniske praktikforløb.

”Der er ingen tvivl om, at vores nyuddannede sygeplejersker kommer ud til travle kommuner og hospitalsgange, hvor der ofte løbes hurtigt. Og politikerne skylder os i den grad at investere mere i vores sundhedsvæsen. Men derfor er det måske også ekstra vigtigt, at vi husker fortællingen om vores fantastiske fag, hvor arbejdsglæde og engagement fylder i arbejdet som klinisk sygeplejerske, hvad enten det er i kommunerne eller på et hospital”.

Se hele listen med de 74 faggrupper hos Dagbladet Politiken.

Læs mere om sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole