Gå til indhold
Tre lærerstuderende udendørs smiler til kameraet

Flere studenter fra hovedstadsområdet skal vælge professionshøjskolerne

En ny analyse fra Danske Professionshøjskole viser, at særligt hovedstadsområdets studenter søger uden om uddannelser som lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver – og direkte på universitetet

Skoler, daginstitutioner, hospitaler og jobcentre kæmper voldsomt med at ansætte kompetente medarbejdere her i hovedstadsområdet. Men der er faktisk et stort rekrutteringspotentiale, hvis flere studenter fra det almene gymnasie får øjnene op for professionshøjskolerne. Det viser en ny analyse fra Danske Professionshøjskoler.

Hovedstadsregionen er nemlig den landsdel, hvor færrest studenter vælger at begynde på en af de fire store professionsuddannelser. Blot 15 procent af studenterne vælger at læse til enten lærer, pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver. Til sammenligning er det f.eks. 28 procent af studenterne i Region Sjælland og 23 procent af studenterne i Region Syddanmark. Selv om professionshøjskoler i alle landsdele i øjeblikket kæmper med ledige studiepladser.

”Vi skal have langt bedre fat i studenterne her i hovedstadsområdet, så professionsuddannelserne både virker mere tillokkende og oplagt at søge. At opnå det vil kræve mere af Københavns Professionshøjskole, men også af gymnasierne og det politiske system”, siger KP-rektor Stefan Hermann og tilføjer, at ”KP i øvrigt har et glimrende samarbejde med mange gymnasier og ikke mindst med HF/VUC”.

Portræt af Stefan Hermann
Stefan Hermann, rektor, Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)

Stor forskel på gymnasier

Der er dog stor forskel på gymnasierne internt i hovedstadsområdet, viser analysen fra Danske Professionshøjskoler. Københavns åbne Gymnasium, Sydkysten og Vestskoven Gymnasium, Frederiksværk Gymnasium og Herlev Gymnasium sender cirka 20 procent af deres studenter videre til lærer-, pædagog-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen. Mens det tilsvarende tal fra andre gymnasier – især fra København Kommune – blot er cirka 5 procent.

Danske Professionshøjskoler lancerede for nylig 18 konkrete forslag til, hvordan Danmark kan få flere dygtige lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere – og flere af initiativerne kredser netop om, hvordan stx drejes mere mod samfund og professioner uden at miste sin alment dannende integritet, forklarer Stefan Hermann.

”Professionerne fag og de samfundsområder de opererer i skal bl.a. være langt tydeligere i gymnasiernes studieretninger. F.eks. med en sundhedsstudieretning, som åbner horisonten mod fx uddannelser inden for sundhedsvæsenet. Der er også brug for nye fag på gymnasierne, som peger i retning af vores uddannelser. Det kunne være fag som ’pædagogik’, der ikke findes i dag, hvor man dog kan få psykologi eller retorik. Det kan vække nysgerrigheden hos de kommende studenter”, fortæller Stefan Hermann.

Hvert år starter næsten 30.000 unge, svarende til knap halvdelen af en ungdomsårgang, på det almene gymnasium (stx), hvilket gør det til landets klart største ungdomsuddannelse. 

For yderligere oplysninger:

Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, tlf.: 26 13 73 97

Michael Duus Andersen, pressechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83

Læs hele analysen fra Danske Professionshøjskoler

Læs de 18 konkrete initiativer fra Danske Professionshøjskoler, der ud fra et uddannelsesperspektiv kan styrke rekrutteringen inden for velfærdsområdet