Få en god start på studielivet
Er det længe siden, du sidst sad med næsen i bøgerne? Det kræver blot få tilpasninger at komme godt i gang med studielivet igen.
13. februar 2024
Studie- og Karrierevejleder, Søren Cruys-Bagger, giver her tre gode råd til, hvordan du får en god start på livet som studerende.
1. Tag et kursus i studieteknik
Hvordan er det nu, man griber teoretiske tekster an og får skrevet gode noter i undervisningen? Det kan ifølge Søren Cruys-Bagger være en god idé at tage et kursus i læse- og notatteknik, som tilbydes til akademi- og diplomstuderende.
– “Efter mange år på arbejdsmarkedet kan studieteknikken trænge til at blive genopfrisket. Derfor tilbyder vi små kurser, som har fokus på god studieteknik, og som mange studerende på videreuddannelser har stor gavn af. Vi ved også, at mange får mod på at tage flere uddannelser, når de først er kommet i gang, så god studieteknik kan være en god investering”, siger Søren Cruys-Bagger
Derudover opfordrer han til, at man benytter studievejledningen, hvor man blandt andet kan få studie- og karrierevejledning i forhold til sin egen uddannelsesplanlægning.
2. Lav aftaler med din arbejdsplads og din familie
Når du begynder på en videreuddannelse, som kræver noget af din tid, er det en god idé at forventningsafstemme med omgivelserne. Til forskel fra dengang du studerede på fuld tid, har du nu et arbejde og måske også en familie ved siden af.
– “Tal derfor med din leder om, at du i en periode skal indrette arbejdslivet, så du kan være væk en dag om ugen og samtidig have tid til læsning og opgaver. På hjemmefronten kan du måske aftale med din partner, at du sætter et par timer af en aften om ugen eller i weekenden, hvor du kan forberede dig”, forklarer Søren Cruys-Bagger.
Han tilføjer, at du også skal huske, at en akademi- eller diplomuddannelse typisk kun er en dag eller aften om ugen, så arbejdsbyrden er mindre end ved et fuldtidsstudie.
3. Sænk barren
Ligesom det er vigtigt at forventningsafstemme med dine omgivelser, skal du også forventningsafstemme med dig selv. Mange studerende vil gerne have topkarakterer, men ifølge Søren Cruys-Bagger, kan det være en god idé at sænke barren lidt og tænke pragmatisk.
– “Jeg plejer at sige ”study smart, not hard” til studerende på en videreuddannelse. Det er okay at hoppe over, hvor gærdet er lavest en gang imellem, så du kan få kabalen til at gå op. Find ud af, hvordan du kan lægge den indsats i studiet, der giver mening for dig, og acceptér, at du måske ikke behøver få 10- eller 12-taller. Du kan stadig få en masse læring med, selvom du ikke læser i timevis hver aften”, siger han.
Du kan læse mere om diplom- og akademiuddannelserne på Københavns Professionshøjskole, og vi sidder klar i Studie- og Karrierevejledningen, hvis du har brug for mere konkret sparring og hjælp.
Ring til os på tlf. 72 48 75 40, mandag-torsdag kl. 9.00-14.00 og fredag kl. 11.00-14.00. Du er også velkommen til at sende en mail på evu@kp.dk.