Gå til indhold

Bioanalytikerstuderende under coronakrisen: “Jeg føler, at jeg har et ansvar”

23-årige Louise Pihl Rasnæs læser til bioanalytiker og skal nu hjælpe med at udføre coronatests. B.T. har interviewet Louise til deres uddannelsestillæg i maj 2020, og Københavns Professionshøjskole har fået lov til at gengive artiklen

Avisforside fra B.T. Uddannelse den 13. maj 2020, citat fra Louise Pihl Rasnæs fra bioanalytiker på KP "Jeg føler, at jeg har et ansvar"
23-årige Louise Pihl Rasnæs fra bioanalytikeruddannelsen på Københavns Professionshøjskole - i B.T. Uddannelse den 13. maj 2020

Som bioanalytikerstuderende på 6. semester er 23-årige Louise Pihl Rasnæs vant til at tage blodprøver og lave andre sundhedsmæssige tests.

Så da hun blev gjort opmærksom på, at der blev efterspurgt personale til de hvide coronavirus-testtelte, som er skudt op i flere byer, følte hun, at det var oplagt at melde sig.

“Jeg har hele tiden gerne villet hjælpe i den her coronatid, og så åbnede der sig lige en mulighed der,” siger Louise Pihl Rasnæs, der skal være med til at teste for coronavirus ved at tage blodprøver og lave podninger.

“Jeg vil gerne hjælpe andre. Det er derfor, jeg har valgt det her fag. Jeg føler, at jeg har et ansvar.

Når der er brug for mig, skal jeg selvfølgelig træde til med den erfaring, jeg har, når det kommer til blodprøvetagning og podning,” fortsætter Louise, der tager sin uddannelse ved Københavns Professionshøjskole.

Situationen med coronavirus har ifølge Louise ført til, at bioanalytikerfaget pludselig har fået mere opmærksomhed fra omverdenen, ligesom det har været tilfældet med de andre velfærdsuddannelser.

“Jeg har ofte skullet forklare, hvad mit fag går ud på, og der er ikke så mange, der ved, hvad vi laver.

Men der har klart været mere fokus på faget det sidste stykke tid. Når jeg kigger på Facebook og på jobopslag, kan jeg se, at der er brug for os, og jeg kender mange, der har hjulpet til under coronakrisen,” siger hun.

“Med den store efterspørgsel bør der være rigeligt med arbejde til mig, når jeg er færdig,” tilføjer Louise, der skal skrive afsluttende opgave til efteråret.

Hjemsendt i halvanden måned

Efter at have været hjemsendt i omkring halvanden måned kunne Louise endelig vende tilbage til sin praktikplads på Glostrup Hospitals neurofysiologiske afdeling i slutningen af april.

“Det har været rart at komme tilbage. Vi gør alt, hvad vi kan, for at leve op til alle retningslinjer og forbehold, selv om vi befinder os på en meget lille afdeling,” siger hun.

Modsat andre havde Louise ikke virtuel undervisning i løbet af hjemsendelsesperioden, som gik med selvstudie. Heldigvis var hun ikke alene om at stå i den situation og var i løbende kontakt med fire studiekammerater, som hun er i praktik sammen med.

“Vi kunne selvfølgelig skrive til vores vejledere, hvis vi havde spørgsmål. Men vi havde hverken onlinemøder med vejlederne eller virtuel undervisning, så vi var egentlig mest overladt til os selv med en masse litteratur, som vi skulle læse. Heldigvis er vi fem studerende fra 6. semester på afdelingen, og vi har brugt hinanden rigtig meget, hvilket har været virkelig rart,” siger hun.

“Vores vejledere vidste godt, at vi ville komme bagud i forhold til det praktiske, så det må vi prøve at indhente, nu hvor vi er tilbage på afdelingen.

Personligt har jeg bare prøvet at udnytte tiden derhjemme til at få godt styr på teorien,” tilføjer hun.

Som formand for bioanalytikernes Studerendes Råd er Louise i beredskab på grund af coronakrisen og har derfor fingeren på pulsen, med hensyn til hvordan hendes medstuderende tackler den svære tid. Og hun oplever heldigvis, at frustrationerne er blevet mindre, som tiden er skredet frem.

“Hver uge mødes jeg med uddannelsesledere og andre i beredskab for at snakke om, hvordan de studerende har det under coronakrisen.

Min oplevelse er, at de studerende er mere rolige, end de var tidligere, hvor der var mere frustration.

Nogle har stadig en tvivl i forhold til deres praktikforløb, for det kommer meget an på, hvilken afdeling man er tilknyttet, om man kan vende tilbage eller ej,” lyder det fra Louise Pihl Rasnæs.

Fakta: Bioanalytikeruddannelsen:

– Som bioanalytiker arbejder du i laboratorier med at undersøge biologisk materiale fra mennesker – eksempelvis blod-, celle-og vævsprøver.

– Bioanalytikeruddannelsen er en professionsbachelor, der tager tre et halvt år.

– Du kan tage uddannelsen på Københavns Professionshøjskole, på Absalon i Næstved eller Kalundborg, på UCL i Odense samt på UC Syd i Esbjerg.

Kilde: ug.dk.


Artiklen er oprindeligt bragt i B.T.s uddannelsestillæg den 13. maj 2020 og skrevet af journalist Rune Gjerulff Petersen

Læs mere om bioanalytikeruddannelsen på Københavns Professionshøjskole