Historie: Ulighed i velfærdsstaten
Undervisningsforløb til Historie A eller B med et samfundsfagligt perspektiv. Forløbet vil egne sig godt til et samarbejde med samfundsfag C.
Forløbet giver indblik i velfærdsstaten som lighedsskabende projekt og den ulighed, der fortsat eksisterer.
Forløbet behandler velfærdsstatens historie i det 20. århundrede ud fra en erindringshistorisk tilgang. I forløbet er der en særlig opmærksomhed på velfærdsuddannelserne historisk set som det sted hvor fagprofessionelle uddannes med blandt andet det formål at minimere uligheden.
I forløbet indgår en nutidig perspektivering til, hvordan socialrådgivere og sygeplejersker i dag arbejder med at reducere uligheden i deres professionelle virke.
Besøget på Københavns Professionshøjskole (KP) kan også kobles til forløb i samfundsfag C-A-niveau, hvor der arbejdes med temaer og begreber som social differentiering, ulighed, social arv og social mobilitet. Der er ikke udviklet undervisningsmateriale til det samfundsfaglige forløb, men der kan findes inspiration til undervisningsmateriale i forløbet At gøre en forskel i velfærdsstaten. Kontakt brobygningsteamet og hør nærmere.
Forløbet er tiltænkt 3. g af hensyn til koblingen til SRP, og abstraktionsniveauet er sat derefter. Selve besøget på KP kan dog tænkes ind i forløb til samfundsfag på C-A-niveau, og dermed 1. og 2. g. elever.
Kernestof
Historie
- Forandringer i levevilkår, teknologi og produktion gennem tiderne
- Demokrati, menneskerettigheder og ligestilling i nationalt og globalt perspektiv
Samfundsfag
- Identitetsdannelse og socialisering
- Social differentiering og kulturelle mønstre i forskellige lande, herunder Danmark
Struktur og omfang
Forløbet er sat til mellem 5-8 modulers undervisning på gymnasiet, dertil kommer et modul med besøg på gymnasiet af undervisere fra Københavns Professionshøjskole (KP) samt en temadag på KP, der strækker sig over 3 moduler. Sammenlagt er omfanget af forløbet 9-12 moduler.