Gå til indhold

Studerende: Politikerne bør forbedre vores nuværende uddannelser, før de opretter nye

Studenterrådet på Københavns Professionshøjskole undrer sig over, at regeringen har så travlt med at sende studiepladser ud af København. Det virker som en spareøvelse, lyder kritikken

Vores uddannelser trænger til et økonomisk løft, men regeringen vender det blinde øje til og tror, at de kan rekruttere flere studerende blot ved at flytte rundt på uddannelsernes adresser. Det ligner en gevaldig spareøvelse, og vi er dybt bekymrede for konsekvenserne her i hovedstadsområdet.

Sådan lyder reaktionen på regeringens uddannelsesudspil fra Studenterrådet på Københavns Professionshøjskole, der ellers havde glædet sig til, at der omsider kom mere politisk fokus på velfærdsuddannelserne.

Regeringen ligger op til, at der skal oprettes en ny læreruddannelse i Hillerød samt en pædagoguddannelse, sygeplejerskeuddannelse og socialrådgiveruddannelse på Københavns Vestegn. Målet er at rekruttere flere studerende, men planerne kan give bagslag, advarer Ida Ellen Remonde, der er næstforperson i Studenterrådet og sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole.

”Jeg tror ikke, at udflytningen øger vores optagelsesgrundlag. Det føles ærlig talt lidt omvendt og som en spareøvelse. Jeg kender mange, der vil til København eller de andre store byer for at studere, for at opleve det miljø der er. Med nye skoler ude på Vestegnen og andre steder vil det tage årevis at opbygge de miljøer, der er på de allerede etablerede uddannelser”.

Ida Ellen Remonde er selv født og opvokset på Sydsjælland, men har studeret i både Århus og København. Da hun i sin tid søgte ind på sygeplejerskeuddannelsen, så kunne hun godt have valgt et mere lokalt uddannelsessted i Næstved og Roskilde

”Men jeg kunne mærke, at jeg gerne ville opleve noget nyt. At jeg ville bo og studere i en stor by og opleve det pulserende byliv, før jeg slår mig ned, når jeg engang er færdig med at uddanne mig til sygeplejerske. For jeg regner ikke med at blive i hovedstaden, når jeg er færdig”.

Gode intentioner – dårlig plan

Astrid Danefeld Bruun er socialrådgiverstuderende og ligeledes næstforperson i Studenterrådet på Københavns Professionshøjskole. Hun mener på linje med Ida Ellen Remonde, at intentionerne hos regeringen er positive – men problemstillinger bliver grebet helt forkert an.

”Jeg tror på, at vi skal styrke de uddannelser, der allerede eksisterer i hovedstadsregionen. Gøre dem attraktive, skabe gode og trygge studiemiljøer. Øge fagligheden. Det skal lyse ud af uddannelsesstederne, at her tror vi på kvalitet og gode læringsprocesser frem for sparerunder og forringelser”, siger Astrid Danefeld Bruun.

”På den måde tror jeg på, at vores unge mennesker vil finde det langt mere attraktivt at tage en velfærdsuddannelse på KP. Først når efterspørgslen er steget, kan vi overveje at oprette nye uddannelsessteder. I første omgang syntes jeg, at det er hul i hovedet ikke at forbedre det allerede eksisterende – frem for at producere nyt igen”.

Astrid Danefeld Bruun kommer fra Fyn, men har boet i København siden 2015. Her fik hun i første omgang job i en vuggestue og har arbejdet med børn og udsatte unge mennesker i seks år, inden hun fandt ud af, hvad hun skulle læse.

”I mange år troede jeg, at jeg skulle være skuespiller. København er mit hjem og havde været det i fem år, da jeg besluttede mig for at søge ind på socialrådgiveruddannelsen. I min verden var det ikke en mulighed at skulle flytte for at studere. Jeg har mit liv i København. Venner, lejlighed, kollegaer, job, uddannelse”.

Dårlig finansiering bekymrer

Studenterrådet på Københavns Professionshøjskole ærgrer sig over, at regeringen i sit foreløbige udspil lægger op til en finansiering, der tilgodeser uddannelser uden for de større byer, mens studerende på Københavns Professionshøjskole kan se frem færre timer, mindre feedback og dårligere vejledning. Studenterrådet håber, at finansieringen når at ændre sig, inden den endelige aftale falder på plads.

”Jeg kan også huske, at Ane Halsboe-Jørgensen ville gøre noget ved de studerendes trivsel, da hun tiltrådte som uddannelsesminister for to år siden. Men det fremgår slet ikke af regeringens udspil, og det er ærgerligt”, siger Ida Ellen Remonde.

”Det kommer i hvert fald ikke til at hjælpe på trivslen for de studerende i København. Den må hun længere ud på landet med, men det er jo også der, at regeringen har sit fokus”, supplerer Astrid Danefeld Bruun.

Regeringens uddannelsesudspil forventes at falde på plads senest torsdag den 10. juni.

For yderligere oplysninger

Studenterrådet på Københavns Professionshøjskole repræsenterer 21.000 studerende på 21 forskellige uddannelser. Læs mere om studenterrådet her.

Se hele regeringens uddannelsesudspil ’Tættere på’.