Sådan får du mest ud af din videreuddannelse
Få fem gode råd om, hvad du kan gøre for at få mest ud af din videreuddannelse.
13. februar 2024
Når du har tilmeldt dig en videreuddannelse, gælder det om at få mest muligt ud af din indsats. Heldigvis kræver det kun få tiltag før, under og efter kurset for at optimere dit udbytte og få din nye viden hurtigt i brug.
1. Før du starter: Find motivationen frem
Første skridt på rejsen, er at gøre dig selv klar på, hvorfor du vil videreuddanne dig? Hvad er målet, og hvilke kompetencer vil du gerne styrke?
Tag en snak med din leder om, hvad organisationen efterspørger, og hvad du bør have som læringsfokus – og udarbejd personlige læringsmål, som kan gøre dit fokus mere håndgribeligt. Når du inddrager din ledelse før uddannelsesstart og taler dig ind i organisationens behov, øges sandsynlighed for – at du også får lov til at implementere ny viden efter uddannelsen.
At arbejde med noget, som vi brænder for, og som vi kan se nytten af gør, at ny viden sidder meget bedre fast, og potentialet for anvendelse i praksis bliver langt større.
2. Undervejs: Byg bro mellem undervisning og virkelighed med en case
Når du tager en videreuddannelse hos Københavns Professionshøjskole, kan du forvente, at undervisningen er case-baseret og tæt på din virkelighed. Derfor bør du finde en passende arbejdsopgave, eller et projekt, som kan understøtte din læring – og bygge bro mellem undervisningen og din virkelighed. Det, du lærer i dag, skal du øve og bruge allerede i morgen.
3. Undervejs: Sparring med dine medstuderende
Det er på mange måder givtigt at være på uddannelse. Du kan træde et skridt tilbage fra den rille, som du plejer at køre i, og det kan i sig selv give nye perspektiver på og refleksioner over hverdagens arbejde. Brug også videreuddannelsen som en oplagt mulighed for at sparre med andre fagprofessionelle, som kender din virkelighed og husk at drøfte anvendelsen af det I lærer med dine medstuderende.
4. Efter: Arbejd systematisk med det, du har lært
Når du har færdiggjort dit uddannelsesforløb, så spørg dig selv, om du har nået dine mål, og om du har fået den læring, du havde brug for? Tænk over hvilke rutiner, du kan ændre på, og sæt gerne nogle mål, som du med dine nye kompetencer kan indfri i de kommende måneder. Du kan overveje at udarbejde handleplaner, som på en god systematisk måde, kan understøtte dig i at få brugt, det du har lært.
Jo mere systematisk du arbejder med at fastholde og benytte din viden efterfølgende, jo bedre bliver den langsigtede effekt af videreuddannelsen.
5. Efter: Involver dine kollegaer i, hvad du har lært
Giv din leder, dine kollegaer og dit netværk tilbagemeldinger på, hvad du har lært, og hvordan din nye viden, kan udnyttes i organisationen. Det øger dine muligheder for at blive inviteret ind i projekter og få tildelt opgaver, hvor du kan bruge dine nyerhvervede eller styrkede kompetencer.
Du kan få sparring og hjælp hos Videreuddannelsens studie- og karrierevejledning. De har et indgående kendskab til praksisanvendelighed, transfer og effekt: