Nyt uddannelsesforløb ruster flere sygeplejerskestuderende til ældreområdet
Københavns Professionshøjskole og Novo Nordisk Fonden søsætter dette efterår projektet CHC Sygepleje, der skal styrke sygeplejen til ældre medicinske patienter. Lektor Helle Mathar og sygeplejerskestuderende Kira Pilgaard Randrup er godt tilfredse med de første uger på forløbet
16. september 2021
Tekst: Journalist Michael Duus Andersen, Foto: Privatfoto
Om 10 år vil hver 10. dansker være over 80 år. I runde tal kommer der 160.000 flere ældre borgere frem mod 2030, viser tal fra Danmarks Statistik, og den udvikling vil udfordre vores sundhedsvæsen. Derfor er et af de vigtigste spørgsmål på torsdagens store Ældretopmøde i Odense, hvordan vi som samfund sikrer rekrutteringen af flere medarbejdere til ældreområdet.
Hvis man spørger lektor Helle Mathar fra sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole, så finder politikerne, foreningerne og de faglige organisationer ved topmødet i Odense en del af løsningen ved at kigge 170 kilometer mod øst. Her er 15 sygeplejerskestuderende på 4. semester i København netop begyndt på talentprogrammet Copenhagen Honours College i Sygepleje, som har særligt fokus på ældreområdet.
”Jeg er med på, at 15 studerende pr. semester umiddelbart ikke lyder af meget, men vores ambition er over de kommende syv år at uddanne 120 faglige fyrtårne i ældre sygepleje. Vi vil desuden overføre erfaringerne med at styrke interesse for ældresygepleje til den ordinære sygeplejerskeuddannelse. Vores studerende bliver en slags ambassadører, og håbet er at gøre ældreplejen mere ”sexet”, siger lektor Helle Mathar.
Copenhagen Honours College i Sygepleje er et nyt samarbejde mellem Københavns Professionshøjskole og Novo Nordisk Fonden. I første omgang har Novo Nordisk Fonden støttet projektet med 44,4 millioner kroner over en syvårig periode, hvor de studerende i forløbet specialiserer sig inden for ældre medicinske patienter med sygdomme som f.eks. KOL og type-2 diabetes.
De sygeplejerskestuderende på CHC Sygepleje mødtes allerede ugen før studiestart og tog på internat i Tune syd for København. Internatet havde både et socialt og et fagligt indhold, forklarer Helle Mathar.
”Det sociale indhold handlede om at lægge sporene for, at de studerende rystes godt sammen og at etablere et fællesskab af studerende, som er fagligt interesseret i ældresygepleje. Det faglige indhold har indtil nu være et overordnet tema om ældre sygepleje, en undervisnings dag om evidensbaseret sygepleje til den ældre patient med KOL, og en undervisnings dag med evidensbaseret sygepleje til den ældre patient med diabetes. Og umiddelbart vil jeg mene, at holdet er kommet godt fra start”, vurderer Helle Mathar.
Ældre patienter er komplekse borgere
26-årige Kira Pilgaard Randrup fra København er en af de 15 sygeplejerskestuderende, som netop er begyndt på CHC i Sygepleje. Hun husker internatet som spændende, hårdt og intensivt.
”Måske endda lige lovlig intensivt. Men omvendt kan jeg allerede nu mærke, at vi som gruppe er kommet meget tæt på hinanden. Det er en stor fordel, at vi allerede kender hinanden så godt, for der er tryk på”, forklarer Kira Pilgaard Randrup.
CHC Sygepleje-programmet har et omfang på 30 ECTS og gennemføres parallelt med de ordinære aktiviteter på sygeplejerskeuddannelsen fra 4. til 7. semester, som Kira Pilgaard Randrup i forvejen skal gennemføre.
Hun er blevet mødt af en del undrende spørgsmål fra venner og bekendte i forhold til at specialisere sig inden for ældreområdet. Mange tror ifølge Kira Pilgaard Randrup, at ældreområdet mest handler om personlig pleje.
”Ældreområdet i sundhedsvæsenet er virkelig spændende, og ældre patienter er komplekse borgere, der ofte har flere sygdomme på samme tid. Jeg har selv gamle forældre, der i sin tid var storrygere og i dag lider af KOL, så personligt har jeg også en interesse for området. Hvad rygning over mange år kan gøre ved kroppen”, fortæller Kira Pilgaard Randrup.
”Men næsten uanset hvor jeg bliver ansat i sundhedsvæsenet, når jeg er færdig som sygeplejerske, så kommer jeg til at møde ældre patienter med komplekse sygdomsforløb. Derfor håber jeg, at forløbet på CHC Sygepleje ruster mig bedre til virkeligheden, så jeg undgår det praksischok, som man taler om. At jeg kender sygdomsforløbene ned til mindst detalje og kan hvile bedre i min faglighed, når der er travlt og tryk på”, siger Kira Pilgaard Randrup.
Ifølge lektor Helle Mathar er der små tegn på, at geriatri (læring om aldring, red.) er begyndt at blive ”det nye sort”.
”Jeg har undervist i mange år i geriatrisk efteruddannelse, og jeg kan se nu en ny type sygeplejerske, der deltager. De er yngre og mere passionerede for ældresygepleje. De kan måske fungere som rollemodeller. Så jeg er faktisk ret fortrøstningsfuld, når det handler om fremtidens rekruttering til ældreområdet. Især efter at have møde vores 15 motiverede og engagerede studerende på CHC i Sygepleje”