Gå til indhold
Studerende på Campus Carlsberg

Kvote 1: Nedgangen fortsætter for pædagoguddannelsen i hovedstadsregionen

For femte år i træk er der færre ansøgere til pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Til gengæld oplever læreruddannelsen en lille fremgang

Ansøgningsfristen for kvote 1 til de videregående uddannelser er netop overstået, og der er desværre stadig alt for få ansøgere til Københavns Professionshøjskoles uddannelser som pædagog, sygeplejerske og ernæring- og sundhed. Til gengæld kan læreruddannelsen notere sig en lille fremgang.

Københavns Professionshøjskole har modtaget 18.505 ansøgninger, heraf 6.151 førsteprioritetsansøgninger. Det er en lille tilbagegang på 5 procent i forhold til 2022, hvor Københavns Professionshøjskole modtog 20.551 ansøgninger, hvoraf 6.447 var førsteprioritetsansøgninger.

Men sidste år var i forvejen et katastrofeår med nedgang på stort set samtlige 21 uddannelser på Københavns Professionshøjskole. Derfor vil det ifølge rektor Stefan Hermann være mere retvisende at sammenligne med 2019 – altså året før corona-nedlukningen, hvor Københavns Professionshøjskole modtog 24.818 ansøgninger, heraf 7.915 førsteprioritetsansøgninger. Så hvis man tager udgangspunkt i udviklingen fra 2019 til 2023, så er der tale om en samlet nedgang på 22 procent.

Rektor Stefan Hermann

“Det er selvfølgelig positivt, at vi har fået standset blødningen på flere af vores uddannelser. Men det er desværre ikke lykkedes at rette op på den fortsatte nedgang, som vores pædagoguddannelse nu har oplevet i flere år i træk. Og som jo er ekstra bekymrende set i lyset af, at hovedstadsregionens daginstitutioner, SFO’er og døgninstitutioner kæmper voldsomt med at rekruttere pædagoger til deres ledige stillinger”, forklarer Stefan Hermann.

Pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole har modtaget 1.095 førsteprioritetsansøgninger i år. Til sammenligning modtog pædagoguddannelsen 1.567 førsteprioritetsansøgninger i 2018. Og siden dengang har der været nedgang hvert eneste år – en samlet nedgang på 30 procent på blot fem år.

“Et politisk flertal i Folketinget har netop vedtaget en uddannelsesreform, hvor en del af midlerne skal bruges til at investere i en ny pædagoguddannelse. Hvis du spørger mig, så skal det være en meget stor del af reformpakken, så vi kan tilbyde vores studerende flere timer, mere feedback, stærkere praktik og helt generelt en langt bedre og inspirerende pædagoguddannelse”.

Ernæring- og sundhedsuddannelsen går tilbage med hele 29 procent i forhold til sidste år, mens sygeplejerskeuddannelsen holder niveauet fra 2022.

Læreruddannelse går frem

I den mere positive afdeling har Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse modtaget 764 førsteprioritetsansøgninger. Det er en fremgang på 4 procent i forhold til sidste år, og det skyldes blandt andet, at Københavns Professionshøjskoles nye læreruddannelse på Campus Hillerød har 37 ansøgninger.

Campus Hillerød
Campus Hillerød

Det glæder Stefan Hermann, der roser kommunerne i Nordsjælland for at støtte op om den nye uddannelse.

“Jeg ved, at mange af de nordsjællandske kommuner har været meget opsøgende på deres lokale skoler. Skoleledere har været rundt og prikke engagerede lærervikarer på skulderen for at opfordre dem til at søge ind i Hillerød. Nu skal vi selvfølgelig først læse ansøgningerne igennem, men umiddelbart ser det ud til, at vi kan oprette et fuldt hold på læreruddannelsen, og det er en rigtig god start”, forklarer Stefan Hermann.

KP’s tegnsprogstolkeuddannelse går lige som læreruddannelsen frem i år – fra 10 ansøgere i 2022 til 21 ansøgere i 2023. Lige som sundhedsadministrativ koordinator har modtaget 111 ansøgere, hvilket er en fremgang på 15 procent.

Styrk samarbejdet med gymnasiet

Hvis man spørger studiechef Jacob Krummes fra Københavns Professionshøjskole, så er en del af løsningen et styrket samarbejde med gymnasierne i hovedstadsområdet. De seneste tal viser, at blot 23 procent af Region Hovedstadens ansøgere med stx-baggrund søgte mod Københavns Professionshøjskole. Til sammenligning var tallet 39 procent for professionshøjskolerne i Region Nordjylland og 35 procent i Region Syddanmark.

”Der er i øjeblikket en motorvej fra gymnasierne til universitet her i hovedstadsregionen. Derfor skal vi have langt mere brobygning og bedre vejledning af de kommende studenter, så de opdager alle mulighederne i en professionsuddannelse. At der også er mange døre, der åbner sig, når man f.eks. læser til sygeplejerske eller lærer”, siger Jacob Krummes.

Jakob Krummes, studiechef, Københavns Professionshøjskole
Jakob Krummes, studiechef, Københavns Professionshøjskole

Han mener også, at man er nødt til at se på studieretningerne i gymnasiet, så flere fag i fremtiden peger i retning af sundhed, pædagogik og sociale forhold.

For yderligere oplysninger

Stefan Hermann

rektor

+45 26 13 73 97

Jacob Krummes

Studiechef

+45 31 41 77 67

Michael Duus Andersen

Pressechef

+45 23 44 53 83

Udviklingen i ansøgninger på Københavns Professionshøjskole

  • 2023: 18.505 ansøgninger – 6.151 førsteprioritetsansøgninger
  • 2022: 20.551 ansøgninger – 6.447 førsteprioritetsansøgninger
  • 2021: 25.832 ansøgninger – 7.823 førsteprioritetsansøgninger
  • 2020: 26.179 ansøgninger – 7.938 førsteprioritetsansøgninger
  • 2019: 24.818 ansøgninger – 7.915 førsteprioritetsansøgninger
  • 2018: 23.231 ansøgninger – 7.532 førsteprioritetsansøgninger