5.006 ansøgere tilbydes en plads på Københavns Professionshøjskole
Læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole går 5 procent frem i optagelsestallene, men kæmper stadig med mange ledige studiepladser sammen med pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen
28. juli 2023
5.006 ansøgere har natten til den 28. juli fået tilbudt en studieplads på Københavns Professionshøjskole. Det er 168 færre studiepladser end sidste år, svarende til en nedgang på 3,2 procent. Der er altså tale om en mindre tilbagegang, men det er en ringe trøst, hvis man spørger KP-rektor Stefan Hermann.
”Vi er ikke et sted, hvor jeg glæder mig over, at den voldsomme nedgang ikke fortsætter, selvom det selvsagt havde været værre om tilbagegangen var større. Vi står med langt over 2.000 ledige studiepladser, som vi ikke har fået fyldt op med motiverede og engagerede ansøgere. Det er ikke nogen ny situation, men den er kritisk og får langsomt, men sikkert konsekvenser for kvaliteten i daginstitutioner og bosteder, skoler og sygehuse”, advarer Stefan Hermann.
Før coronakrisen kunne Københavns Professionshøjskole i sommeren 2019 tilbyde 5.616 ansøgere en studieplads. Så set over en 4-årig periode er der tale om en nedgang på hele 11 procent.
Læreruddannelsen går frem
Hvis man dykker ned i tallene for de enkelte uddannelser, så er der forskellige tendenser at spore. Læreruddannelsen har tilbudt en studieplads til 689 ansøgere. Det er en fremgang på 5 procent i forhold til sidste år, og det skyldes blandt andet, at KP har oprettet en læreruddannelse i Hillerød, hvor 36 læreransøgere har fået tilbudt i plads. Omvendt trækker læreruddannelsen på Bornholm i den anden retning, da der har været så få ansøgere i år, at det for første gang i 20 år ikke er muligt at oprette et hold.
”Den gode historie fra Hillerød skyldes ikke mindst, at de nordsjællandske kommuner har taget et stort ansvar på sig. Skolelederne har bl.a. været rundt og motivere på lærerværelset blandt skolens dygtige vikarer. Så jeg glæder mig meget til at følge det nye hold af lærerpionerer fra Hillerød. Omvendt er situationen på Bornholm så kritisk, at vi er nødt til at gentænke den måde, som vi udbyder uddannelser på øst for København”, forklarer Stefan Hermann.
Pædagoguddannelsen fortsætter nedgang
Anderledes kritisk er det med pædagoguddannelsen, som går tilbage med 4 procent. Det er stadig en meget stor uddannelse, hvor 1.102 ansøgere er blevet tilbudt en studieplads. Men hvis man går tilbage til niveauet før coronakrisen i 2019, så var det 1.366 ansøgere, der blev tilbudt en plads på KP’s pædagoguddannelse.
”Behovet for flere pædagoger ses jo meget tydeligt ved, at vi pt. har næsten 900 ledige studiepladser på pædagoguddannelsen. Vi er ikke i nærheden af at leve op til vores dimensionering her i hovedstadsområdet, så jeg ser meget frem til, at politikerne på Christiansborg går i gang med arbejdet for en ny og stærkere pædagoguddannelse, ligesom KP’s kommende strategi vil adressere problemet”, siger Stefan Hermann.
Sygeplejerskeuddannelsen i Hillerød kæmper med ledige studiepladser
På KP’s sygeplejerskeuddannelse har 936 ansøgere fået tilbudt en studieplads. Det er en nedgang på 6 procent i forhold til sidste år. Her er det især sygeplejerskeuddannelsen på Campus Hillerød, der kæmper med ledige studiepladser. Sygeplejerskeuddannelsen på Nørrebro i København har derimod ingen ledige studiepladser denne sommer.
Sidste studieår havde KP’s sygeplejerskeuddannelse et stort efteroptag, så det kun var Campus Hillerød og Campus Bornholm, der endte med ledige studiepladser.
”Det er det samme scenarie for det kommende studieår. Vi har 329 studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen i Hillerød, og det er pt. kun halvdelen, der er fyldt op. Det er ikke sandsynligt, at vi kan få så mange ind via efteroptaget. Omvendt er jeg sikker på, at alle 926 studiepladser i København i sidste ende får studerende nok”, fortæller dekan Randi Brinckmann fra det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole.
Hun ærgrer sig ligeledes over nedgangen på ernæring- og sundhedsuddannelsen samt laborantuddannelsen, der står med henholdsvis 58 og 33 ledige studiepladser. Store tal når man tager uddannelsernes samlede størrelse i betragtning.
Brug for store reformer
KP-rektor Stefan Hermann ser frem til, at Folketinget kommer videre med uddannelsesreformen, der skal sikre flere ressourcer og bedre rammer for professionshøjskolernes uddannelser. Men politikerne er nødt til at have gang i de store reformtandhjul, der både handler om arbejdsmarkedet, uddannelserne og gymnasierne.
”Her i hovedstadsområdet mærker vi ganske klart, at hovedsporet fra gymnasierne går direkte til universitetet. Det er kun 23 procent af hovedstadsregionens ansøgere med en stx-baggrund, der søger ind på Københavns Professionshøjskole. Det er den laveste andel i landet. Vi skal have vækket studenternes nysgerrighed, mens de går i gymnasiet. Med fag og studieretninger med pædagogik, sundhed og sociale forhold, der både peger i retning af uhyre vigtige samfundsområder og samtidig mod professionsuddannelserne”, siger Stefan Hermann.
I år har Københavns Professionshøjskole modtaget 18.505 ansøgninger, heraf 6.151 førsteprioritetsansøgninger til vores 21 professionsuddannelser.
For yderligere oplysninger:
Udviklingen i optaget på Københavns Professionshøjskole
- 2023: 5.006 ansøgere tilbydes en studieplads
- 2022: 5.174 ansøgere tilbydes en studieplads
- 2021: 5.771 ansøgere tilbydes en studieplads
- 2020: 5.737 ansøgere tilbydes en studieplads
- 2019: 5.616 ansøgere tilbydes en studieplads
- 2018: 5.619 ansøgere tilbydes en studieplads