Idræt og fysisk aktivitet – Kost, træning og energiomsætning
Om det valgfrie element
Dette valgfrie element kigger på samspillet mellem kost, træning og energiomsætning i hvile og arbejde. Dette sker med afsæt i teoretisk undervisning om de fysiologiske mekanismer, der ligger bag effekten af både træning og kostens effekt på præstationsevnen.
Dette suppleres med praktisk kendskab til forskellige fysiske test- og målemetoder samt køkkenøvelse, der fokuserer på sammensætning og forberedelse af kost til fysisk aktive personer.
Praktisk information
Hvem kan søge
Ernærings- og sundhedsstuderende og fysioterapeutstuderende ved Københavns Professionshøjskole.
Deltagerantal
Min. 15 og maks. 36 deltagere.
Hvor foregår undervisningen
Københavns Professionshøjskole
Campus Nørrebro
Sigurdsgade 26
2200 København N
Bedømmelse/prøve
Prøven er en intern, individuel skriftlig opgave, som bedømmes efter 7-trinsskalaen.
Engelsk titel
Sports and physical activity – Diet, physical training and energy metabolism
Tilmelding
Tilmelding til valgfrit element er åben i uge 12+13 for det kommende efterårssemester og i uge 42+43 for det kommende forårssemester.
Kontakt Tine Munch Schumann for at tilmelde dig, hvis det valgfrie element er åbent for studerende fra andre skoler end Københavns Professionshøjskole.
Indhold
Først ses der på den generelle eller grundlæggende del af fysiologien og ernæringen i hviletilstanden. Dette sammenholdes efterfølgende med, hvad der sker, når man er fysisk aktiv (hvile kontra arbejde).
Andet tema handler om, hvordan kroppen reagerer og adapterer på gentagen fysisk aktivitet (træning), både i forhold til styrke og kondition.
Både hvile- og arbejdsteori underbygges af praktiske øvelser.
Læringsudbytte
- Grundlæggende viden inden for lunge-, kredsløbs- og muskelfysiologi
- Grundlæggende viden om kroppens energisystemer og metabolismen
- Hvilke fysiologiske ændringer der sker, når man går fra hvile til at være fysisk aktiv
- Hvilke fysiologiske adaptationer der finder sted ved træning (gentagen fysisk aktivitet), både styrkemæssigt og konditionsmæssigt (træningsfysiologi)
- Optimal kost før, under og efter træning
- Kendskab til praktiske testmetoder.
Læringsmetoder
Undervisnings- og arbejdsformen består af forelæsninger samt instruktion i og demonstration af forskellige målemetoder ved underviser, samtaleundervisning, elev-/gruppefremlæggelser af teoretisk viden samt resultater fra gruppearbejde. Arbejdet med pensum fremmes ved teoretiske og praktiske øvelser.