Idræt og fysisk aktivitet – Kost, træning og energiomsætning
Om det valgfrie element
Dette valgfrie element kigger på samspillet mellem kost, træning og energiomsætning i hvile og arbejde. Dette sker med afsæt i teoretisk undervisning om de fysiologiske mekanismer, der ligger bag effekten af både træning og kostens effekt på præstationsevnen.
Dette suppleres med praktisk kendskab til forskellige fysiske test- og målemetoder samt køkkenøvelse, der fokuserer på sammensætning og forberedelse af kost til fysisk aktive personer.
Praktisk information
Hvem kan søge
Ernærings- og sundhedsstuderende og fysioterapeutstuderende ved KP.
Deltagerantal
Min. 15 og maks. 30 deltagere.
Hvor foregår undervisningen
Københavns Professionshøjskole
Campus Nørrebro
Sigurdsgade 26
2200 København N
Bedømmelse/prøve
Prøven er en intern, individuel skriftlig opgave, som bedømmes efter 7-trinsskalaen.
Engelsk titel
Sports and physical activity – Diet, physical training and energy metabolism
Tilmelding
Tilmelding til valgfrit element er åben i uge 12+13 for det kommende efterårssemester og i uge 42+43 for det kommende forårssemester.
Til studerende fra andre skoler end Københavns Professionshøjskole: Kontakt Tine Munch Schumann for at tilmelde dig, tims@kp.dk, +45 51 63 24 06.
Indhold
Først ses der på den generelle eller grundlæggende del af fysiologien og ernæringen i hviletilstanden. Dette sammenholdes efterfølgende med, hvad der sker, når man er fysisk aktiv (hvile kontra arbejde).
Andet tema handler om, hvordan kroppen reagerer og adapterer på gentagen fysisk aktivitet (træning), både i forhold til styrke og kondition.
Både hvile- og arbejdsteori underbygges af praktiske øvelser.
Læringsudbytte
- Grundlæggende viden inden for lunge-, kredsløbs- og muskelfysiologi
- Grundlæggende viden om kroppens energisystemer og metabolismen
- Hvilke fysiologiske ændringer der sker, når man går fra hvile til at være fysisk aktiv
- Hvilke fysiologiske adaptationer der finder sted ved træning (gentagen fysisk aktivitet), både styrkemæssigt og konditionsmæssigt (træningsfysiologi)
- Optimal kost før, under og efter træning
- Kendskab til praktiske testmetoder.
Læringsmetoder
Undervisnings- og arbejdsformen består af forelæsninger samt instruktion i og demonstration af forskellige målemetoder ved underviser, samtaleundervisning, elev-/gruppefremlæggelser af teoretisk viden samt resultater fra gruppearbejde. Arbejdet med pensum fremmes ved teoretiske og praktiske øvelser.
Kort videopræsentation
