Gå til indhold
Rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole

Vi mangler studerende – ikke uddannelsessteder

Regeringen vil flytte flere hundrede uddannelsespladser fra København og ud i provinsen. Men rektor Stefan Hermann tvivler på, at nye uddannelsessteder i sig selv vil skaffe flere studerende

Regeringen vil frem mod 2025 placere 25 nye uddannelser rundt om i landet fordelt på alle fem regioner. Det fremgår af udspillet “Danmark tættere på”, som regeringen har præsenteret torsdag eftermiddag.

Udspillet har især fokus på velfærdsuddannelserne, hvor regeringen lægger op til, at Københavns Professionshøjskole skal oprette en læreruddannelse på Campus Hillerød. Derudover fremgår det af udspillet, at Københavns Professionshøjskole skal oprette en pædagoguddannelse, en sygeplejerskeuddannelse og en socialrådgiveruddannelse i Københavns Vestegn eller Københavns Omegn. Der er ikke konkrete kommunenavne med i denne del af udspillet.

Rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole er enig i regeringens ambitioner om at uddanne endnu flere lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere, men metoden med øget udflytning af studiepladser er tvivlsom.

”Vi tager selvfølgelig arbejdshandskerne på og bruger vores kreative energi, men vores største udfordring er altså, at vi mangler studerende. Ikke uddannelsessteder. Og det kræver altså, at der er et rekrutteringsgrundlag, før man kan tiltrække nye studerende”, forklarer Stefan Hermann.

Han fremhæver som et eksempel læreruddannelsen i Helsingør, som Københavns Professionshøjskole åbnede så sent som i 2018. For selv om samarbejdet med Helsingør Kommune har været rigtig godt, så måtte Københavns Professionshøjskole i sommeren 2020 konstatere, at der ikke var tilstrækkeligt ansøgere til at oprette en ny årgang.

”Vi havde kun otte ansøgere til læreruddannelsen i Helsingør sidste år. Stort set alle vores ansøgere søgte mod København. Vi ringede rundt til 90 ansøgere til læreruddannelsen, der alle havde adresse i Nordsjælland for at høre, om de ville overveje Helsingør, men alle ville læse i København”, forklarer Stefan Hermann.

I regeringens udspil lægges der ligeledes op til, at Københavns Professionshøjskole bliver tildelt et højere taxameter pr. studerende, som man optager uden for København. Det vil helt konkret betyde, at en pædagogstuderende på Campus Hillerød fremover kan se frem til mere undervisning og bedre feedback end pædagogstuderende på Campus Carlsberg i København.

”Det giver absolut ingen mening, at pædagogstuderende i København skal have en ringere uddannelse end deres medstuderende i provinsen. Vi ved, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune kæmper voldsomt med at rekruttere pædagoger til deres daginstitutioner”, fortæller Stefan Hermann.

Et konkret eksempel på de nuværende rekrutteringsproblemer ses i Københavns Kommune, hvor der ifølge Børne- og Ungdomsforvaltningen blev opslået ca. 1.100 ledige pædagogstillinger i kommunale dagtilbud i 2020, men knap halvdelen af stillingerne blev ikke besat.

En ny analyse fra DAMVAD Analytics viste for nylig, at hovedstadsområdet kommer til at mangle mere end 10.000 lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere i 2030. Derfor efterlyser Stefan Hermann en national investeringsplan inden for velfærdsuddannelserne frem for en nem løsning med at oprette nye studiepladser.

”Vi ser frem til at drøfte uddannelsesudspillet med regeringen, men der skal drejes på mange flere håndtag. Politikerne er nødt til at skabe bedre arbejdsvilkår, karriereveje og udviklingsmuligheder for de unge, der vælger at læse til lærer, pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver”.

For yderligere oplysninger:

Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, tlf.: 26 13 73 97

Michael Duus Andersen, pressechef på Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83

Læs hele regeringens udspil ’Danmark tættere på’

Se hele analysen fra DAMVAD Analytics