Inden for forskning i inklusion og inkluderende læringsmiljøer forstås elevers læring, engagement, motivation og deltagelse – til forskel fra den forståelse, der ligger i aftalen – ikke som noget, der kommer indefra, men som noget, der opstår i et samspil med det læringsmiljø, som eleven indgår i. Derfor er svaret på, at nogle elever er fagligt svage, keder sig eller ikke er motiveret og engageret, at udvikle et inkluderende undervisningsmiljø, så alle elever får et optimalt udbytte af at deltage i undervisningen både fagligt, socialt og personligt.
Det er en opgave, som der er mange forskellige grunde til, at det ikke er lykkedes skolen at løse. Den nye skoleaftale kommer heller ikke til at sikre, at det lykkes.
Men det kan faktisk godt lade sig gøre, hvis det er det, vi ønsker for vores børn og deres livsmuligheder. I foråret var jeg på feltarbejde i USA, hvor jeg fulgte arbejdet på skoler, hvor de har ’fuld inklusion’, som de kalder det. På en af skolerne havde de til eksempel i indskolingen ca. 800 elever, hvoraf 3-4 elever blev vurderet til at have brug for et mere specialiseret tilbud, end hvad skolen kan tilbyde. De skoler, som jeg besøgte, er sammenlignelige med en dansk folkeskole, i forhold til ressourcegrundlag, fysiske rammer, m.m. En af dem ligger i et lavindkomstområde. 99% af eleverne er tosprogede.
I de klasser, som jeg fulgte over to måneder, havde op til 1/3 af eleverne på forskellig måde særlige udfordringer. Alle elever indgik aktivt i de fælles faglige aktiviteter i den inkluderende undervisning sammen med deres kammerater. Ingen var skilt ud og ingen sad i særlige grupper med elever, der havde de samme udfordringer som dem selv. Her var ingen tabere.
Det, som er en markant forskel fra danske skoler er, at i alle timerne underviser en faglærer sammen med en lærer, der er uddannet som speciallærer. Derudover er der ansat medhjælpere, som ikke til en start er læreruddannet, men har gennemført kurser og været i oplæring på skolen.
Læreren og speciallæreren har det primære ansvar for undervisningen og elevernes læring, trivsel og udvikling. De arbejder tæt sammen, og de planlægger og gennemfører undervisningen sammen, følger sammen op på læringsmål for alle elever og evaluerer sammen undervisningen og elevernes læringsudbytte. Medhjælperne indgår ligeledes i arbejdet i klassen men med lidt andre opgaver og roller. Også psykologen, familiebehandleren eller fysioterapeuten arbejder med børnene i klassen forskelligt fra at trække eleven væk fra klassen.
Pointen er, at man som lærer aldrig planlægger, underviser eller evaluerer undervisning alene. Et inkluderende læringsmiljø fordrer nemlig, at der er mange forskellige kompetencer og fagligheder til stede for at kunne imødekomme elevernes forskelligheder og forskellige behov.
Men, som de siger, når jeg spørger ind til de væsentligste årsager til, at de lykkes med at skabe inkluderende læringsmiljøer, ’It’s all about culture’. Børnesynet er uden tvivl afgørende for at lykkes med at skabe inkluderende miljøer, tillige med den pædagogiske måde at arbejde på.
Som et eksempel herpå er det bemærkelsesværdigt, at jeg ikke en eneste gang i de to måneder har hørt skæld ud, at lærerne har hævet stemmen eller korrigeret elever i forhold til, hvad de ikke må. I stedet har atmosfæren været gennemsyret af anerkendelse, respekt, opmuntring, ros, imødekommenhed og tålmodighed.
Tilsammen med en undervisning, der imødekommer alle elevers forskellige forudsætninger og behov, som inddrager elevernes interesser og perspektiver, og som har et mål om, at alle aktiviteter skal være tilgængelige for alle elever, så lykkes de med at eleverne deltager aktivt, og at de trives i skolen og med hinanden, uanset deres forudsætninger, behov og særlige udfordringer.
Det er et fællesskab og et miljø, som er rart at være i, og som alle elever gerne vil være en del af og gør sig umage med at være en del af. Skolefravær er således ikke en problemstilling i disse skoler. De professionelle oplever ligeledes masser af succes i deres arbejde, og når de ikke lykkes, er det ikke eleven, som pilen peger på men deres egen indsats, de analyserer og forsøger at kvalificere til gavn for eleverne. Derfor spiller diagnoser heller ikke en central rolle i arbejdet med eleverne. De er mere optaget af at kende barnet som andet og mere end en diagnose.
På mange måder er det ikke særlig fjernt fra dansk pædagogisk tænkning. Men lærere og pædagoger kan ikke omsætte en sådan tænkning under de eksisterende rammer i den danske folkeskole.
Derfor er det værd at bemærke, at ambitionen om at alle elever får et optimalt udbytte af undervisningen, er fraværende i den nye skoleaftale; For hvis det skal lykkes, kræver det, at lærere ikke underviser alene, at specialpædagogiske kompetencer er til stede i undervisningen, at der opbygges et effektfuldt samarbejde i klasserummet på tværs af lærere, pædagoger og andre fagprofessionelle, og at skolelederen ser den inkluderende skole som det vigtigste udviklingsprojekt sammen med den kommunale forvaltning. Det kræver investeringer i en overgangsperiode, og dem skal skoler og kommuner stadig kikke langt efter med den nye skoleaftale.
Tilbage står en folkeskole, hvor elever fortsat kompenseres for det, som skolen ikke lykkes med. Det giver børn ulige muligheder for at have lige muligheder for selv at vælge, om de vil gå i gymnasiet eller starte på en erhvervsuddannelse eller om sandsynligheden for, at de kommer på overførselsindkomst, er den samme efter 9.klasse, som da de startede i skole. For ganske vist skal de lære at respektere hinandens forskellige forudsætninger, viden og kunnen, men de skal stadig acceptere, at de ikke tilbydes lige uddannelses- og livsmuligheder.