”Vi kalder os lektorer i kitler”
Uddannelseshospitalet i Frederikssund har ikke kun været en kæmpe gevinst for de sygeplejerskestuderende. Også lektorerne på KP har fået en langt tættere kobling til praksis, som er med til at løfte deres undervisning
12. april 2021
Tekst: Journalist Michael Duus Andersen, Billede: Privatfoto
Lektor Lotte Evron har efterhånden været underviser ved sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol og senere Københavns Professionshøjskole i en del år. Men selv om hun elsker sit arbejde med undervisning, så savner hun fra tid til anden også den særlige stemning og atmosfære fra hverdagen i sundhedsvæsnet, hvor hun senest arbejdede som klinisk sygeplejerske på Herlev Hospital for otte år siden.
Derfor var Lotte Evron også hurtig til at melde sig som underviser på Uddannelseshospitalet i Frederikssund, da Københavns Professionshøjskole og Nordsjællands Hospital sidste år lancerede et nyt praksis-samarbejde, der skal skabe en bedre overgang mellem teori og praksis for vores sygeplejerskestuderende.
”Der er ingen tvivl om, at vores studerende får et stort fagligt løft af at være en del af hverdagen på Uddannelseshospitalet. Men det gør underviserne altså også. Vi kalder os lektorer i kitler”, griner Lotte Evron.
Uddannelseshospitalet i Frederikssund er et medicinsk sengeafsnit med plads til 16 patienter. Normeringen – altså antallet af sygeplejersker pr. patient – er præcis som i resten af hovedstadsområdet, men derudover er en række studerende og undervisere fra Københavns Professionshøjskole også en del af hverdagen, hvor der afprøves nye lærings- og undervisningsformer, som tager udgangspunkt i helt konkrete patientforløb.
“Senest havde vi en ældre patient med Parkinsons sygdom, som havde fået et ildebefindende. Patienten ville hjem og ikke udredes for problemet, og det bekymrede naturligvis de pårørende. Men vi havde en samtale med familien og respekterede naturligvis patientens ønske, og det satte gang i en større koordinering med andre sundhedsprofessionelle på hospitalet og i kommunen, plan for opfølgning og anskaffelse af en komfortkørestol (specieldesignet stol, når man ikke kan sidde i en almindelig kørestol, red). Det var et hverdagseksempel på klinisk lederskab, som vores sygeplejerskestuderende lærer rigtig meget af”, siger Lotte Evron.
Hendes kollega Louise Støier er ligeledes lektor på Københavns Professionshøjskole og lige så begejstret for at være en del af Uddannelseshospitalet. Louise Støier var tidligere ansat på Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet, men har siden 2015 undervist sygeplejerskestuderende i Roskilde og København.
”Jeg underviser de studerende omkring dataindsamling og dokumentation, som er områder, der er i rivende udvikling. Her får jeg som underviser meget med tilbage i undervisningsrummet, når jeg nu har adgang til Sundhedsplatformen og dermed har indblik i, hvordan dokumentation foregår i en hospitalsafdeling.”
Sundhedsvæsnet er også en sektor, der bærer præg af forkortelser og fagtermer, der kan være svære at afkode – og som hele tiden udvikler sig. Når personalet på Uddannelseshospitalet f.eks. spørger, hvor zebraen er henne, så er det ikke, fordi der står et stribet dyr og gemmer sig rundt om hjørnet.
”En zebra er en lille håndholdt computer med en scanner, som sygeplejerskerne kan bruge til f.eks. at scanne et armbånd på en patient for at tjekke, at man giver den rigtige medicin til den rigtige patient. Det er en del af et hverdagssprog, som vi, som undervisere har godt af at kende, så vi forstår, hvad de studerende taler om, når de kommer tilbage fra deres klinikperioder”, siger Louise Støier.
Der er pt. stort politisk fokus på at sikre, at nyuddannede sygeplejersker får en bedre start på arbejdslivet – og senest har Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen afsat en særpulje på 44 millioner kroner til at skabe bedre overgange og styrke praktikforløbene på sygeplejerskeuddannelsen.
Både Lotte Evron og Louise Støier er enige om, at initiativer som Uddannelseshospitalet er med til at ruste sygeplejerskestuderende bedre til virkeligheden. I øjeblikket er projektet finansieret frem til sommeren 2025, og der er pt. 14 sygeplejerskestuderende og 6 KP-undervisere tilknyttet Uddannelseshospitalet ad gangen.
For yderligere oplysninger:
Læs tidligere interview med tre sygeplejerskestuderende på Uddannelseshospitalet i Politiken Sundhed
I uge 16 er det sygeplejerskestuderende Monica Boes Lindeberg, der er ugens Instagram Takeover for KP. Monica læser på 6. semester og er lige nu netop på Uddannelseshospitalet