Udflytningsaftaler kan betyde færre og dårligere uddannede sygeplejersker i hovedstadsområdet
Debatindlæg i Politiken den 1. februar 2022 af institutchef Susanne Samuelsen fra Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelser, Københavns Professionshøjskole
1. februar 2022
Politikerne på Christiansborg forhandler i disse uger om den endelige ramme for udflytningsplanen af studiepladser. For Københavns Professionshøjskolens vedkomne er aftalen pt. skruet sådan sammen, at vi som uddannelsesinstitution mister 51 mio. kr. i perioden 2021 – 2025. Derudover skal vi finde nye penge til udflytningen inden for vores nuværende budget.
Jeg er helt med på, at vi er oppe mod en stærk dagsorden om decentralisering i den politiske debat. Men jeg vil her gøre endnu et forsøg – med udgangspunkt i vores sygeplejerskeuddannelse på Københavns Professionshøjskole, hvor vi uddanner hver tredje sygeplejerske i hele Danmark. For faktum er, at vi uddanner flere sygeplejersker i dag end i 2009 med færre medarbejdere, og vi gør det godt. Men jeg er meget bekymret for, om kvaliteten fortsat kan holde ved udflytning og yderligere nedskæringer.
Regeringens udflytning af studiepladser fra de fire store byer indeholder både udflytning af eksisterende pladser, oprettelse af nye studiepladser i provinsen og reduktion i optaget. Det koster penge. Det er dyrt at oprette nye uddannelsesinstitutioner. Det er dyrt at dele, lede og organisere en medarbejdergruppe på to eller flere adresser og det er dyrt at have halvtomme bygninger med uudnyttet kapacitet stående.
Her taler jeg kun om kolde kroner. Hvad en udflytning ellers koster i forhold til opretholdelse af gode studiemiljøer, forskning og udviklingskapaciteten, forpligtigelsen til at levere diversitet i uddannelsestilbud og ikke mindst forpligtigelsen til at uddanne tilstrækkeligt med medarbejdere, som kan løfte de mange opgaver på velfærdsområdet, har også stor betydning for vores uddannelsesinstitution.
Færre medarbejdere til flere studerende
I 2009 havde vi et optag på 828 studerende og 180 medarbejdere på sygeplejerskeuddannelsen. I 2020 havde vi et optag på 1253 studerende og 155 medarbejdere. Altså færre medarbejdere til flere sygeplejerskestuderende i 2020. Hvordan har det kunne lade sig gøre? Og ses det på kvaliteten af uddannelsen i dag?
Vi havde før 2009 flere steder i Københavnsområdet, hvor man kunne uddanne sig til sygeplejerske fx på sygeplejeskolen i Herlev. Disse blev sammenlagt til én sygeplejerskeuddannelse på Nørrebro i 2008. Senere i 2018 blev sygeplejerskeuddannelsen i Hillerød fusioneret med uddannelsen i København i forbindelse med oprettelsen af Københavns Professionshøjskole.
Det betød, at vi fik solide faglige- og stærke studiemiljøer, effektivisering af ledelseslaget og driftsomkostninger, udvikling af nye undervisningsmetoder, involvering af studerende i undervisning og forskning og etablering af nye stærke arbejdsfællesskaber. Ser vi på kvaliteten af sygeplejerskeuddannelsen i dag, så vurderer 73% af vores studerende, at kvaliteten af vores uddannelse er høj og 85% at underviserne er engagerede i undervisningen.
Jeg frygter, vi ikke kan opretholde kvaliteten i uddannelsen med regeringens udflytningsplaner. Hverken i skoleregi eller under deres praktikophold i et knækket sundhedsvæsen, der skriger på flere kompetente medarbejdere og tid til at udøve sygepleje, behandling og uddannelse tæt på patienterne.
Og det virker himmelråbende forkert, at vi skal flytte studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen ud af København, når hovedstadsområdets sygehuse og hospitaler har hundredvis af ledige sygeplejerskestillinger, som ikke kan besættes.