Gå til indhold
Studerende på Københavns Professionshøjskole

Stort vinteroptag på pædagoguddannelsen i hovedstadsområdet

Flere studerende har valgt at læse til pædagog eller lærer på Københavns Professionshøjskole. Rektor Stefan Hermann glæder sig over det store efteroptag

Rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole
Rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole

Når Københavns Professionshøjskole i februar byder nye studerende velkomne ved vinteroptaget på lærer- og pædagoguddannelsen, så bliver der fyldt godt op i velkomstsalen. Der er nemlig mange studerende, som har valgt at læse til pædagog eller lærer, siden optagelsestallene blev meldt ud i juli 2019.

Pædagoguddannelsen tilbød oprindeligt 1366 ansøgere en studieplads. Det betød, at 1010 pædagogstuderende kunne begynde på deres uddannelse i september 2019, mens 356 ansøgere blev tilbudt en studieplads med start i februar 2020. Siden dengang er 463 nye ansøgere blevet tilbudt en studieplads på vinteroptaget, så det nu er 745 pædagogstuderede, som rektor Stefan Hermann kan byde velkommen i næste uge.

”Det er utrolig positivt, at så mange ansøgere har valgt at læse til pædagog i hovedstadsområdet. Vi ved, at børnetallet stiger voldsomt de kommende år, og hvis vi samtidig skal leve op til de politiske løfter om minimumsnormeringer i landets daginstitutioner, så får vi brug for flere dygtige pædagoger”, siger Stefan Hermann.

En af de kommende pædagogstuderende er 22-årige Signe Rosenkrands. Hun søgte oprindeligt ind på Københavns Universitet, hvor hun læste historie.

“Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det ikke var noget for mig, så jeg stoppede allerede i løbet af efteråret. Og så havde jeg før overvejet at blive pædagog, og da muligheden for at starte allerede her til vinter bød sig, så slog jeg til”, siger Signe Rosenkrands.

Hun har tidligere arbejdet som pædagogmedhjælper i en børnehave og især glad for, at pædagoguddannelsen er så konkret. At man bliver uddannet til en bestemt profession – samt at praktikken fylder så meget på studiet.

Læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole har også samlet set oplevet et stort efteroptag. Det spreder sig dog over både vinter- og sommeroptaget. Oprindeligt blev 732 ansøgere tilbudt en studieplads på læreruddannelsen, hvoraf 669 skulle begynde i september 2019, mens 63 lærerstuderende har studiestart i februar 2020. Men også her er der sket en stigning, så hele 790 studerende begyndte i september 2019, mens 217 studerende begynder på vinteroptaget.

”Folkeskolerne i hovedstadsområdet kæmper en del med at besætte lærerstillingerne med uddannede folkeskolelærere, da ledigheden blandt lærerne er rekordlav. Folkeskolen er desuden også et politisk prioriteret område, hvor regeringen og støttepartierne har afsat midler på finansloven til at ansætte flere lærere. Så jeg er glad for, at vi nu kan se frem til at uddanne endnu flere folkeskolelærere, selvom vi ikke er i mål”, fortæller Stefan Hermann.

Der er altså over 800 studerende, som via efteroptaget har fundet vej ind på pædagog- og læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Hvis man går bag om tallene, så har de en blandet baggrund.

Nogle studerende fra efteroptaget er helt nye i uddannelsessystemet. Andre har tidligere læst på f.eks. universitet eller en anden professionsuddannelse. Og så kommer flere studerende direkte fra et job som pædagogmedhjælper eller lærervikar – og ønsker at bygge ovenpå med en pædagog- eller læreruddannelse.

”Pædagoguddannelsen og læreruddannelsen er to af landets allervigtigste uddannelser. De studerende får en unik mulighed for at forme fremtidens børn og unge og er nærmest sikret fast arbejde, så jeg kan godt forstå, at mange ved nærmere eftertanke er søgt ind på vores vinteroptag”, forklarer Stefan Hermann.

Han tilføjer, at der rent faktisk stadig er ledige pladser på begge uddannelser, da pædagoguddannelsen har plads til 1975 studerende, mens læreruddannelsen har 1425 studiepladser.

”Selv om efteroptaget har været stort, så kunne vi godt bruge endnu flere stærke studerende på begge uddannelser. Så vi kommer til at arbejde hårdt for at øge optaget yderligere frem mod næste studieår, ligesom jeg vil opfordre til både en mere samlet national og koordineret regional indsats for at få flere til at søge disse uddannelser”, understreger Stefan Hermann.

Ansøgningsfristen for kvote 2 frem mod studieåret 2020/2021 er lige om lidt – nemlig søndag den 15. marts 2020.

For yderligere oplysninger:

Michael Andersen, presseansvarlig, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83