Gå til indhold
Skovstjernen Børnehave

”Sporskifteuddannelsen kom på det helt rette tidspunkt i mit liv”

Anna Maria Fausto og Salma Jongo er begge oprindeligt uddannet fra CBS, men har skiftet spor til KP’s meritpædagoguddannelse. Et valg de ikke har fortrudt

Lige i disse dage er der en smule stress på hos 36-årige Anna Maria Fausto og Salma Jongo. De er begge pædagogstuderende hos Københavns Professionshøjskole – på den særlige meritpædagoguddannelse som sporskifte, hvor man uddanner sig, mens man arbejder. Og i begyndelsen af januar skal de aflevere den afsluttende opgave, som så skal forsvares senere på måneden.

”Det kunne være rart at aflevere opgaven inden jul. De seneste måneder har virkelig trukket tænder ud. At skulle balancere arbejde, uddannelse og familieliv. Men sådan er det jo på alle uddannelser. Det er det sidste stykke, der trækker tænder ud. Den sidste mil”, siger Anna Maria Fausto.

For hun har nemlig – lige som alle sine medstuderende – prøvet at tage en videregående uddannelse før. Meritpædagoguddannelsen som sporskifte er målrettet akademikere og professionsbachelorer, der ønsker et skift i deres arbejdsliv.

Anna Maria Fausto er uddannet inden for business administration and service management fra CBS og har arbejdet inden for restaurationsbranchen i mange år, indtil coronakrisen ramte i begyndelsen af 2020.

”Det endte med, at vores restaurant lukkede ned. Og så vidste jeg faktisk ikke rigtig, hvad jeg skulle lave. Jeg var nok også blevet en smule træt af at arbejde i restaurationsbranchen, og var klar på at prøve noget nyt”

Så blev jeg faktisk prikket til af mine egne børns pædagoger. Sådan lidt i sjov. Om det ikke var noget for mig at arbejde i en daginstitution. Og det var det faktisk. Jeg har jo altid arbejdet med mennesker i restaurationsbranchen, så det var ikke den store omvæltning at arbejde med børn. Jeg vil nok sige, at det er lidt mere positivt at arbejde med børn

Anna Maria Fausto blev ansat i en daginstitution i Sydhavnen i København, og der fik ikke længe, før daginstitutionslederen opfordrede hende til at begynde på sporskifteuddannelsen. Hun begyndte derfor på uddannelsen i sommeren 2021, og det har været et godt, men også meget hårdt og intensivt forløb.

”Jeg håber for fremtidige årgange, at uddannelsen bliver en smule mindre presset. Der har været perioder, hvor jeg har været virkelig presset. Omvendt er det også en styrke, at uddannelsen kun tager 2,5 år. Det gør det mere overskueligt”.

Ambitiøse medstuderende og et fedt læringsmiljø

Hendes medstuderende Salma Jongo er ligeledes 36 år og uddannet Cand.merc. i HRM (Human Resource Management) fra CBS tilbage i 2012. Da Salma senere i livet blev mor, kunne hun mærke, at interessen for børn og pædagogik begyndte at vokse. Hun søgte en deltidsstilling som pædagogmedhjælper i en SFO i Emdrup i København, og så gik det pludselig hurtigt.

”Den daværende SFO-ansvarlige sagde op i sommeren 2021, og så blev jeg tilbudt stillingen. Jeg havde en faglig baggrund inden for ledelse og organisation fra CBS, men manglede jo en masse viden inden for pædagogik”

Derfor kom den her sporskifteuddannelse lige på det rette tidspunkt i mit liv. Og jeg har nydt det lige siden, selv om det til tider har været lidt hårdt

Ifølge Salma Jongo har det været et kæmpe plus ved sporskifteuddannelsen, at hendes medstuderende også har været voksne. Alle er kommet med en vis ballast og har været ambitiøse og interesserede i faget. Det har skabt et fedt læringsmiljø.

”Jeg føler mig klart bedre rustet til mit nuværende arbejde, hvor jeg er ansvarlig for 8-9 medarbejdere. Heraf to pædagoger. Og hvis jeg engang ud i fremtiden gerne vil noget andet, så har jeg både erfaring og en nyere uddannelse bag mig. Jeg står styrket – både personligt, fagligt og professionelt”

Video fra dimmision

Se video fra dimissionen da KP's første årgang med meritpædagogstuderende som sporskifte dimitterede i 2023