Ny læreruddannelse skal sikre flere dygtige lærere til hovedstadsregionens skoler
De 3.500 lærerstuderende på Københavns Professionshøjskole kan se frem til flere undervisningstimer og mere praktik, så de rustes bedre til en fremtid i folkeskolen
13. september 2022
Et bredt politisk flertal på Christiansborg har tirsdag præsenteret en historisk aftale om en ny læreruddannelse. Læreruddannelsen tilføres 200 millioner kroner om året, som skal være med til at sikre flere undervisningstimer og mere praktik.
Dekan Jakob Harder fra det Lærerfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole er glad og lettet over, at det i sidste ende lykkedes partierne at finde hinanden og gå sammen om en langtidsholdbar læreruddannelse.
”I en tid hvor valgtrommerne ellers buldrer løs, så fortjener partierne stor ros for at stå sammen på tværs i Folketinget og insistere på, at læreruddannelsen og folkeskolen skal have en bred opbakning. Den nye aftale gør det muligt for os som professionshøjskole at uddanne endnu dygtigere lærere, som er bedre forberedte på at tage ansvar for alle de vigtige og udfordrende opgaver, som de kommer til at møde i folkeskolen”, siger Jakob Harder.
Partierne bag aftalen er Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale, DF, SF, Enhedslisten og Alternativet. En vigtig del af forhandlingerne om læreruddannelsen har handlet om praktikken, og her hæfter Jakob Harder sig ved, at det ikke kun skal handle om mere praktik, men også en bedre og tidligere praktik.
Selv om det her ifølge Jakob Harder har haltet med at finde penge i aftalen til at styrke praktikken i alle fire år på læreruddannelsen, så rykker læreruddannelsen trods alt et vigtigt skridt tættere på folkeskolen.
”På Københavns Professionshøjskole bliver alle nye lærerstuderende tilknyttet en lokal folkeskole allerede ved studiestart for at sikre, at der bliver en stærk kobling mellem teori og praksis tidligt på uddannelsen. Så jeg er glad for, at parterne bag aftalen har været begejstrede for vores hovedstadsmodel, så en kobling til skolen bliver en fast del gennem hele den nye læreruddannelse”, fortæller Jakob Harder.
En analyse fra Damvad Analytics foretaget for Danske Professionshøjskoler viser, at der i 2030 kommer til at mangle hele 5.300 lærere i hovedstadsregionen. Det skal ses i lyset af, at næsten hver femte lærer i folkeskolen allerede i dag slet ikke har en læreruddannelse.
”Jeg både håber og tror, at den nye styrkede læreruddannelse får flere unge til at vælge læreruddannelsen. Det er en fantastisk og meningsfuld profession at være lærer og sætte sit aftryk i så mange børn og unges liv. Og nu får uddannelsen så omsider det løft, som den fortjener”, siger Jakob Harder.
For yderligere oplysninger:
Jakob Harder, dekan for det Lærerfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 21 73 18 19
Michael Duus Andersen, pressechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83
Læs mere om aftalen på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside