Gå til indhold
Jakob Harder – Dekan, Det Lærerfaglige Fakultet

Nordsjællandske skoler skal prikke lærervikarer på skulderen

Debatindlæg i Sjællandske Medier den 14. marts 2024 af dekan Jakob Harder fra det Lærerfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole

Hvis man stikker hovedet ind i klasselokalerne, så er det langt fra sikkert, at man bliver mødt af en uddannet lærer. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggjorde sidste år en undersøgelse, der viser, at næsten hver femte lærer i folkeskolen ikke har en læreruddannelse.

Men det står endnu værre til, hvis man zoomer ind på flere af de nordsjællandske skoler. I Halsnæs Kommune er det 33 procent, der ikke har en læreruddannelse. Gribskov og Rudersdal ligger på 30 og 29 procent, mens Hillerød har 28 procent ikkeuddannede lærere. Derfor er det positivt, at Københavns Professionshøjskole nye læreruddannelse på Campus Hillerød i samarbejde med de nordsjællandske kommuner, er kommet så godt fra start.

I alt 40 engagerede lærerstuderende mødte ind på uddannelsen i 2023 og har været et rigtig stærkt pionerhold. Kammeratskabet er tæt, frafaldet er lavt - og vores undervisere er imponerede over de studerendes faglige niveau
, Dekan for det Lærerfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole

Men vi må ikke være hvile på laurbærrene, for der er stadig brug for endnu flere lærerstuderende. Da vi spurgte vores 40 nye studerende på Campus Hillerød, hvorfor de havde valgt at læse til lærer, kom der en masse gode svar. Ni ud af ti svarede, at de ville gøre en forskel for børn og unge, mens halvdelen fremhævede gode muligheder for at få et spændende job – samt at uddannelsen lød interessant.

Men det var kun hver fjerde, der svarede, at de havde arbejdet som lærervikar i folkeskolen.

Og de vi spurgte de studerende om, hvor de havde hørt om den nye læreruddannelse, så var det otte procent, der svarede, at de havde arbejdet som lærervikar og i den forbindelse var blevet prikket på skulderen af skoleledelse eller lærerkolleger.

Kvote 2 er lige om hjørnet

Den 15. marts er der ansøgningsfrist til kvote 2 for videregående uddannelser, og jeg vil derfor gerne komme med en kraftig appel til vores gode samarbejdspartnere i de nordsjællandske skoler. Tag en ekstra tur rundt blandt jeres hundredvis af dygtige og motiverede undervisere, der ikke har en læreruddannelse. Fortæl dem om muligheden her i Hillerød. Om hvordan de med en stærk læreruddannelse i bagagen kan løfte deres undervisning – og gøre en endnu større forskel for børnene.

Også studievejlederne på gymnasierne skal være ekstra klar til at guide og vejlede de kommende studenter i retning mod læreruddannelsen og folkeskolen. Være opmærksomme på alle de døre, som en læreruddannelse åbner. Ikke mindst her i Nordsjælland – hvor der er et utal af spændende jobmuligheder.

Læreruddannelsen og de job- og udviklingsmuligheder, den åbner, er fantastiske.

Jakob Harder

Dekan

+45 21 73 18 19