Gå til indhold
Tre lærerstuderende udendørs smiler til kameraet

Kvote 2: Stor fremgang til sundhedsuddannelser – stilstand på pædagoguddannelse i hovedstadsområdet

Københavns Professionshøjskole har modtaget 15.456 ansøgninger via kvote 2. Det er en lille fremgang i forhold til niveauet i 2020, men slet ikke nok til at løse de akutte rekrutteringsudfordringer i hovedstadsområdet. Vi står med en tikkende bombe, og lunten er tændt, forklarer rektor Stefan Hermann

Mandag den 15. marts er deadline for ansøgning via kvote 2 til landets videregående uddannelser, og Københavns Professionshøjskole oplever en mindre fremgang i forhold til antallet af ansøgere i 2020.

Københavns Professionshøjskole har samlet set modtaget 15.456 ansøgninger, hvoraf 5.061 af ansøgere har sat kryds ved en uddannelse på Københavns Professionshøjskole som deres 1. prioritet. Til sammenligning lød de tilsvarende tal på 13.778 og 4.742 ansøgninger i marts 2020. Det svarer til en fremgang på 5 procent, når det handler om 1. prioritetsansøgningerne.

Rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole er glad for fremgangen, men minder samtidig om, at netop hovedstadsområdet har massive rekrutteringsudfordringer på velfærdsområdet.

”Det er positivt, at flere unge i hovedstadsområdet søger over mod særligt sundhedsuddannelser og lidt flere mod læreruddannelsen. På sundhedsuddannelserne mangler vi praktikpladser. På lærer- og pædagoguddannelserne studerende. Udviklingen skal vendes, hvis den skal gøre en mærkbar forskel ude i daginstitutionerne, skolerne og hospitalerne, der kæmper med at besætte ledige stillinger i hobetal. Samtidig stiger antallet af ældre og børn”, forklarer Stefan Hermann.

Rektor Stefan Hermann

Hvis man dykker ned i tallene, så er der fremgang at spore, når det handler om de tre største uddannelser på Københavns Professionshøjskole – nemlig sygeplejerske, lærer og pædagog.

Den største procentvise fremgang ses på sygeplejerskeuddannelsen, hvor 837 ansøgere har valgt sygeplejerskeuddannelsen som deres 1. prioritet via kvote 2. I 2020 lød tallet på 730 førsteprioritetsansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen. En fremgang på 14,7 procent. Til gengæld er fremgangen på pædagoguddannelsen kun på 0,8 procent, og det er dybt bekymrende, advarer Stefan Hermann.

”Hovedstadsområdet står med en helt særlig udfordring de kommende år med et stigende børnetal og flere plejekrævende ældre, som kommer til at stille helt nye krav til antallet af dimittender på velfærdsområdet. Derfor er det brug for, at politikerne på Christiansborg hurtigst muligt bliver enige om en langsigtet investeringsplan for velfærdsuddannelserne. Vi har stadig mange ledige studiepladser”, siger Stefan Hermann.

En befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik viser, at der forventes 57 procent flere indbyggere i Region Hovedstaden i alderen +80 år i 2030. I aldersgruppen 0-6 år stiger antallet af børn i hovedstadsområdet med 14 procent frem mod 2030.

”Lige nu er der en heftig politisk diskussion i gang i Folketinget om placeringen af uddannelsespladser i hele Danmark. Her vil jeg gerne opfordre landspolitikerne til at kontakte deres partifæller i hovedstadsområdet – i vores kommuner samt Region Hovedstaden – så de bliver klar over, at hovedstadsproblemet er dybt og kritisk. Danmark har ikke et fordelingsproblem når det handler om velfærdsuddannelser, men et rekrutteringsproblem, som er kæmpestort i hovedstadsregionen. Fortsætter det knækker samfundskontrakten”, fastslår Stefan Hermann.

Flere af Københavns Professionshøjskoles mindre kendte uddannelser har fået en del opmærksomhed under coronakrisen – ikke mindst bioanalytikeruddannelsen, som har haft en særlig rolle i forhold til test af covid19. På bioanalytikeruddannelsen kan opmærksomheden aflæses mærkbart på ansøgertallet ved kvote 2, hvor 174 ansøgere har valgt uddannelsen som førstevalg – mod 125 ansøgere i 2020. En fremgang på 39 procent.

De seneste tal fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at 24 procent af de studerende på landets videregående uddannelser er optaget via kvote 2. På professionshøjskolerne er tallet oppe på 36 procent.

For yderligere oplysninger:

Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, tlf.: 26 13 73 97

Michael Duus Andersen, pressechef på Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83