Gå til indhold
To lærerstuderende med computere

Kvote 2: Kritisk nedgang i antallet af ansøgere til lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen

Københavns Professionshøjskole har modtaget 11.867 ansøgere via kvote 2, heraf 4.052 førsteprioritetsansøgere. Det er en voldsom nedgang på 19,9 procent i forhold til sidste år, advarer rektor Stefan Hermann

Tirsdag den 15. marts er deadline for ansøgning via kvote 2 til landets videregående uddannelser, og Københavns Professionshøjskole oplever en markant nedgang i antallet af ansøgere i forhold til de seneste år.

Københavns Professionshøjskole har samlet set modtaget 11.867 ansøgninger, hvoraf 4.052 af ansøgere har sat kryds ved en uddannelse på Københavns Professionshøjskole som deres 1. prioritet. Det er langt færre end i marts 2021, hvor de tilsvarende tal lød på 15.456 og 5.061.

”Vi havde nok forventet en mindre nedgang, da søgningen via kvote 2 sidste år lå noget højere end normalt. Men en nedgang på hele 20 procent havde vi ikke forudset, og det er dybt alarmerende”, advarer rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole.

Hvis man tager udgangspunkt i marts 2020, der var et mere ”normalt” år for søgning til videregående uddannelser via kvote 2, så lød tallene på 13.778 ansøgninger og 4.742 førsteprioritetsansøgninger. Så der er altså stadig tale om en massiv tilbagegang i antallet af ansøgninger til Københavns Professionshøjskole.

Tallene skal ses i lyset af, at der i øjeblikket er store rekrutteringsproblemer i hovedstadsområdet, når det handler om pædagoger, lærere og sygeplejersker. Daginstitutioner, skoler og hospitaler kæmper med mange ubesatte stillinger, og en ny prognose fra Damvad Analytics viser, at der kommer til at mangle ca. 9.600 pædagoger, lærere og sygeplejersker i hovedstadsregionen i 2030.

”Vi har i en del år kæmpet med ledige pladser på lærer- og pædagoguddannelsen her på Københavns Professionshøjskole. Derfor er det ekstra kritisk, at vi nu får endnu sværere ved at fylde vores dimensionering op og uddanne dygtige lærere og pædagoger til alle vores samarbejdspartnere i skoler, daginstitutioner og døgninstitutioner”, forklarer Stefan Hermann.

Nedgang på sygeplejerskeuddannelsen

”Som noget nyt oplever vi nu også en vigende søgning til sygeplejerskeuddannelsen, og det er et faresignal, vi skal tage meget alvorligt. Ikke mindst i lyset af coronakrisen og den sundhedsreform, som politikerne på Christiansborg snart præsenterer. Vi har i den grad brug for en national rekrutteringsplan på hele velfærdsområdet”, siger Stefan Hermann.

Sygeplejerskeuddannelsen har modtaget 584 førsteprioritetsansøgninger via kvote 2, hvilket er en nedgang på 30,2 procent i forhold til marts 2021, hvor 837 ansøgere havde sygeplejerskeuddannelsen som deres førstevalg. Nedgangen i søgningen til lærer- og pædagoguddannelsen i år lyder på henholdsvis 15,1 procent og 12,3 procent.

De seneste tal fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at 24 procent af de studerende på landets videregående uddannelser er optaget via kvote 2. På professionshøjskolerne er tallet oppe på 36 procent.

Da Københavns Professionshøjskole holdt Åbent Hus i uge 9, var der markant færre besøgende til at høre om uddannelserne. Derfor kommer den lave søgning via kvote 2 ikke bag på studiechef Rasmus Weinreich fra Københavns Professionshøjskole.

”Vi ved desværre, at ungdomsårgangene bliver mindre, og mange unge studenter her i hovedstadsområdet søger uden om vores uddannelser og direkte på universitetet. Derudover har en del potentielle ansøgere formentlig valgt at udskyde deres studiestart til 2023 pga. coronanedlukningen, så de kan nå ud at rejse eller på højskole, før de begynder på en uddannelse”, lyder vurderingen fra Rasmus Weinreich.

For yderligere oplysninger:

Stefan Hermann, rektor, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 26 13 73 97

Rasmus Weinreich, studiechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51 63 28 60

Michael Duus Andersen, pressechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83

Læs mere på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside

Læs Damvad Analytics analyse om mangel på pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere i 2030

Udvikling i kvote 2-ansøgninger på Københavns Professionshøjskole:

  • 2022: 11.867 ansøgninger – 4.052 førsteprioriteter
  • 2021: 15.456 ansøgninger – 5.061 førsteprioriteter
  • 2020: 13.778 ansøgninger – 4.742 førsteprioriteter
  • 2019: 13.902 ansøgninger – 4.755 førsteprioriteter