Gå til indhold
Studerende i gruppearbejde

Kvote 1: Fortsat fald i ansøgere til pædagoguddannelsen 

For sjette år i træk går pædagoguddannelsen tilbage i ansøgertal på Københavns Professionshøjskole. Også lærer, sygeplejerske og socialrådgiver har nedgang, mens de teknologiske uddannelser fik fine ansøgertal 

Ansøgningsfristen for kvote 1 til de videregående uddannelser er netop slut fredag den 5. juli, og det endte med en markant faldende søgning til Københavns Professionshøjskole. Det er især pædagoguddannelsen, der har færre ansøgere og nu ikke længere er den mest søgte professionsuddannelse.

KP har modtaget 16.836 ansøgninger, heraf 5.818 førsteprioritetsansøgninger. Det er en tilbagegang på 2,7 procent i forhold til 2023, hvor KP modtog 17.975 ansøgninger, hvoraf 5.977 var førsteprioritetsansøgninger. Til gengæld er det en voldsom nedgang i forhold til 2019 – året før corona-nedlukningen – hvor KP fik hele 7.915 førsteprioritetsansøgninger. Så hvis man tager udgangspunkt i udviklingen fra 2019 til 2024, så er der tale om en samlet nedgang på 26 procent.

“Det er en meget kritisk situation, som i sidste ende får alvorlige konsekvenser for hele hovedstadsregionen. Der kommer til at mangle pædagoger i daginstitutionerne, lærere i folkeskolen, sygeplejersker på hospitalet og socialrådgivere på jobcentrene”, udtaler rektor Anne Vang Rasmussen fra Københavns Professionshøjskole.

Anne Vang Rasmussen, rektor på Københavns Professionshøjskole
Anne Vang Rasmussen, rektor på Københavns Professionshøjskole

Hendes bekymring retter især mod pædagoguddannelsen. I år har 1.051 ansøgere valgt pædagoguddannelsen som det studie, som de allerhelst vil begynde på. Det er 44 færre end i 2023. Et fald på 4 procent. Men hvis man går tilbage til 2018, så satte 1.604 ansøgere kryds ved pædagoguddannelsen. Det er et fald på 34 procent, så uddannelsen nu ikke længere er den mest søgte uddannelse på KP. Den plads tilfalder i stedet for sygeplejerskeuddannelsen, der i år havde 1.088 førsteprioritetsansøgninger.

Fremgang til teknologiske uddannelser

Det er dog ikke alle uddannelser, der oplever tilbagegang. Lyspunkterne er bl.a. de teknologiske uddannelser, hvor radiografuddannelsen og bioanalytikeruddannelsen modtog henholdsvis 189 og 236 førsteprioritetsansøgninger. Laborantuddannelsen får også en lille fremgang ift. sidste år med 169 ansøgninger.

“Under corona-nedlukningen oplevede en del teknologiske uddannelser en øget interesse. Mange unge begyndte af naturlige årsager at interessere sig for sygdomme, vacciner og analyser, og vi fik en del ansøgere, der fx havde været podere på testcentre. Men interessen har bidt sig fast, og det er vi naturligvis glade for”, fortæller studiechef Jacob Krummes fra Københavns Professionshøjskole.

Jakob Krummes, studiechef, Københavns Professionshøjskole
Jakob Krummes, studiechef, Københavns Professionshøjskole

Lærer i Hillerød holder niveau

Københavns Professionshøjskole åbnede i 2023 en læreruddannelse i Hillerød, som fik en fin start med 37 ansøgere – og dermed kunne oprette et hold. Derfor har der været en del spænding, om læreruddannelsen i Hillerød kunne holde niveauet, men det lykkedes heldigvis med 37 førsteprioritetsansøgninger igen i år.

“Jeg er virkelig glad for, at læreruddannelsen har bidt sig fast i Hillerød. Vi har et tæt og stærkt samarbejde med kommuner i Nordsjælland, som bakker op om uddannelsen, så det er virkelig positivt, at der også i år er mange ansøgere, der har valgt vores nye nordsjællandske læreruddannelse”, siger Anne Vang Rasmussen.

Hun hæfter sig også ved, at sygeplejerskeuddannelsen i Hillerød har fået markant flere ansøgere i år end i 2023.

Regeringen ventes at præsentere et udspil til en reform af professionsuddannelserne efter sommerferien, og ifølge Anne Vang Rasmussen er det nødvendigt med en bred og ambitiøs reform, der kan mærkes i praksis. Ikke mindst ift. pædagoguddannelsen, der har brug for et markant løft.

”Vi har selvfølgelig styrket indsatsen for at få flere ansøgere de sidste par år og iværksat flere nye initiativer i samarbejde med både aftagere og særligt gymnasierne. Men der er ingen tvivl om, at der skal skrues på flere knapper samtidigt i uddannelseslandskabet, og vi ser derfor frem til regeringens reform for at få flere velfærdsuddannede til gavn for os alle”, siger Anne Vang Rasmussen.

Jacob Krummes

Studiechef

+45 31 41 77 67

Michael Duus Andersen

Pressechef

+45 23 44 53 83

Anne Vang Rasmussen

rektor, Københavns Professionshøjskole

+45 20 69 13 93