Gå til indhold

Kvote 1: Færre vil være pædagog i hovedstadsområdet

Pædagoguddannelsen oplever et fald i antallet af ansøgere via kvote 1, mens uddannelser som bioanalytiker og radiograf til gengæld går voldsomt frem på KP

Pædagoguddannelsen oplever et fald i antallet af ansøgere via kvote 1, mens uddannelser som bioanalytiker og radiograf til gengæld går voldsomt frem på KP

Ansøgningsfristen for kvote 1 til de videregående uddannelser er netop overstået, og Københavns Professionshøjskole har i år modtaget 25.832 ansøgninger, heraf 7.823 førsteprioritetsansøgninger til vores 21 professionsuddannelser. Til sammenligning lød tallet på 26.209 ansøgninger i 2020, hvoraf 7.956 var førsteprioritetsansøgninger.

Rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole ærgrer sig over, at pædagoguddannelsen igen i år får færre ansøgere. Det er tredje år i træk, at pædagoguddannelsen går tilbage, og selv om det blot er en lille tilbagegang, så har pædagogprofessionen brug for det modsatte.

”Daginstitutioner, fritidsinstitutioner, skoler og døgninstitutioner i hovedstadsområdet mangler i den grad pædagoger, så det er dybt bekymrende, at vi ikke kan få vendt udviklingen og få flere unge til at søge ind på pædagoguddannelsen.”

”Politikerne har netop vedtaget en stor uddannelsesaftale, der desværre betyder nedskæringer på vores professionsuddannelser her i hovedstadsområdet. Vi har brug for det stik modsatte – nemlig en langsigtet investeringsplan på uddannelsesområdet, så flere unge får mod på en fremtid som pædagog”, forklarer Stefan Hermann.

Positiv corona-effekt

Situationen er noget anderledes på uddannelser som bioanalytiker og radiograf, der har fået meget positiv opmærksomhed under corona-pandemien. Det kan aflæses på ansøgertallet, hvor henholdsvis 299 og 218 har søgt ind med 1. prioritet.

Derudover har Københavns Professionshøjskole i år åbnet en helt ny uddannelse kaldet sundhedsadministrativ koordinator, som afløser uddannelsen som lægesekretær. Uddannelsen er dimensioneret til 80 studerende pr. årgang, men med hele 164 førsteprioritetsansøgere så bliver der kamp om pladserne, siger Rasmus Weinreich Holm, studiechef på Københavns Professionshøjskole.

”Vores studievejledning har de seneste måneder fået mange henvendelser fra unge uddannelsessøgende, der gerne ville blive klogere på mindre uddannelser som f.eks. radiograf og bioanalytiker, som pludselig fik en helt ny platform under corona-nedlukningen. Coronatest og analyser af blodprøver er kommet tættere på mange unges hverdag, og det kan altså aflæses tydeligt i vores ansøgninger”, fortæller Rasmus Weinreich Holm.

Modsat radiograf- og bioanalytikeruddannelsen oplever sygeplejerskeuddannelsen et fald på 3,7 % førsteprioritetsansøgninger.

Der sendes optagelsesbreve ud til de nye studerende den 28. juli. Samtidig åbner Københavns Professionshøjskole for efteroptag, så det er muligt at søge ind på de uddannelser, der har ledige pladser.

For yderligere oplysninger

Rasmus Weinreich Holm, studiechef på Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51 63 28 60

Mette Marie Rasmussen, kommunikationskonsulent, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 30 30 45 44