KP-lektorer skal hjælpe Indonesien ved fremtidige naturkatastrofer
Sanne Lehmann og Ann Kristina Mikkelsen Bojsen fra katastrofe- og risikomanageruddannelsen er med til at udvikle en ny masteruddannelse inden for katastrofehåndtering i Indonesien
27. oktober 2021
Tekst: Journalist Michael Duus Andersen
Oversvømmelser, vulkanudbrud og jordskred er noget nær hverdagskost i Indonesien, der hvert år rammes af op mod 2000 naturkatastrofer. Indonesien er med sine 273 millioner indbyggere verdens fjerdemest folkerige nation, men stort set alle indoneserne bor i områder, hvor de langt fra kan vide sikre. Landets katastrofeagentur har f.eks. senest anslået, at 125 millioner indonesere bor i områder, hvor der er risiko for jordskred – blot for at fremhæve en enkelt slags naturkatastrofe.
Derfor har to eksperter fra katastrofe- og risikomanageruddannelsen ved Københavns Professionshøjskole sagt ja til at indgå i et nyt internationalt samarbejde, der skal hjælpe indoneserne til at få et bedre katastrofeberedskab.
Lektorerne Sanne Lehmann og Ann Kristina Mikkelsen Bojsen skal være med til at udvikle en ny masteruddannelse inden for beredskab og katastrofehåndtering på ni universiteter i Indonesien. Danmark, England og Portugal er gået sammen om projektet for at hjælpe indoneserne, hvor Sanne Lehmann og Ann Kristina Mikkelsen Bojsen fra Københavns Professionshøjskole altså bliver det danske islæt.
”Der er ikke mange specifikke uddannelser i katastrofeberedskab i verden, så der er ret unikt, at vi i Danmark har et stærkt forskningsmiljø inden for området. Vores katastrofe- og risikomanageruddannelse her på Københavns Professionshøjskole har efterhånden 11 år på bagen, så vi har mange didaktiske og faglige erfaringer, som vi kan trække på. Vi har blandt andet stort fokus på at inddrage praksis på vores uddannelse, hvilket ikke er så udbredt på universiteterne i Indonesien”, forklarer Ann Kristina Mikkelsen Bojsen.
Ifølge Ann Kristina Mikkelsen Bojsen så har Indonesien et godt og solidt nationalt katastrofeberedskab, men de enkelte lokalsamfund er ikke rustet godt nok. Derfor skal flere uddannes lokalt til katastrofeberedskabet med særlige moduler eller tematikker og fag, som passer til deres region, hvad enten der er jordskælv, tsunami, stormflod eller hyppige skovbrande.
Bedre muligheder for studieophold i Indonesien
Det er dog ikke kun indoneserne, som får glæde af det nye samarbejde mellem Danmark og Indonesien, forklarer Sanne Lehmann.
”Der er et stort udbytte af videndeling og masser af faglig inspiration, der går begge veje, og det didaktiske har også fået en finpudsning på katastrofe- og risikomanageruddannelsen. Jeg ser et stort potentiale i, at flere af vores studerende kan få et spændende semester i Indonesien og gøre sig nogle faglige erfaringer, som er helt anderledes end i Danmark. Oversvømmelserne i Indonesien får jo den årlige stormflod i Jyllinge til at ligne et bølgeskvulp. Og med vores nye tætte samarbejde er det klart, at vi får bedre muligheder for at tilrettelægge et udlandsophold, som rammer plet for vores studerende”, siger Sanne Lehmann.
Hun vil helt ikke sætte en præcis dato på, hvornår de første indonesere kan begynde på den nye masteruddannelse. Der er dog enkelte universiteter, der er klar til implementering, så snart at akkrediteringen går igennem, mens andre har skiftet studieordning det seneste år og skal vente et par år med den endelige implementering.
For yderligere oplysninger:
Sanne Lehmann, lektor, katastrofe- og risikomanageruddannelsen, Københavns Professionshøjskole, mail: sale@kp.dk
Ann Kristina Mikkelsen Bojsen, lektor, katastrofe- og risikomanageruddannelsen, Københavns Professionshøjskole, mail: akmb@kp.dk
Læs mere om den nye masteruddannelse inden for katastrofehåndtering i Indonesien