Gå til indhold
Zoom - fødselsforberedelse -1

Kan man zoome sig til en god fødsel?

Ja, er svaret fra den gruppe kreativt tænkende studerende fra KP, der lige nu kører et digitalt fødsels– og familieforberedelses forløb pga. corona-restriktioner

”Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at parrene får en god fødsel, men vi har skabt et fortroligt og trygt virtuelt Zoom-rum, hvor de kommende forældre kan forberede sig på fødslen – og det at blive forældre sammen med andre par”, siger Elisabeth Rathge jordemoderstuderende fra 3. semester.

Sundhedsklinikkens fødsels- og forældreforberedelse til gravide og partnere er som regel et stort tilløbsstykke, og efterårets forløb var ingen undtagelse, selv om konceptet var noget anderledes i år pga. corona-restriktioner.

Det betød nemlig, at studerende fra jordemoderuddannelsen, psykomotorikuddannelsen og ernærings- og sundhedsuddannelsen pludselig en uge inden start skulle tilrettelægge et 100 % digitalt forløb, og det var lidt af en udfordring, fortæller Helle Skovgaard Andersen, der læser på Ernæring og Sundhedsuddannelsen på 4. semester. Hun fortsætter:

”Vi havde hele programmet klar til fysisk fremmøde, så alle vores øvelser og oplæg skulle tænkes på ny. Vi sagde, ok læringsrummet er flyttet hjem i stuerne til parrene, hvad giver det af nye muligheder? Parrene kunne jo nu faktisk øve ammestillinger i deres egen sofa og lave åndedrætsøvelser midt på stuegulvet. Det giver jo en nærhed for dem som par”.

Zoom - fødselsforberedelse - 2

Christina Buch-Larsen, der læser på Psykomotorikuddannelsen på 5. semester, supplerer:

”Vi skulle tænke en hel masse om i forhold til vores didaktiske overvejelser. Vores kropssprog kommer jo ud på en helt anden måde. Den energi i rummet, som vi er vant til at håndtere, skal genskabes helt fra scratch, når vi er på Zoom. Vi har ikke sluppet vores mål, men vi har justeret rigtig meget på vores metoder”.

Thilde Stegenborg Andersen, jordemoderstuderende på 3. semester forklarer:

”Vi startede forløbet med, at parrene på to minutter skulle finde en ting, som kunne være et symbol for dem som par. Det var en super, fin lille øvelse, hvor alle fik sagt goddag og velkommen ind i vores stue og i øvrigt også vores liv som par og kommende forældre. Og så dansede vi en sjov afrikansk ”tung-mavedans”. Så fra start inviterede vi parrene ind i et fysisk og fortroligt læringsrum, selvom vi var sammen på distancen”.

”Vi glæder os allerede til efterfødselstræf på Zoom, det bliver vildt med hele skærmen fyldt med nyudklækkede babyer”, siger Elisabeth Rathge.

Lektor Mulle Signe Nielsen fra Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelser ved Københavns Professionshøjskole er en af de fagligt ansvarlige for fødselsforberedelsen, der normalt finder sted i Praksis- og Innovationshuset på Nørrebro. Hun er meget imponeret af de studerendes gåpåmod og kreativitet i at få afviklet et godt og lærerigt forløb for de kommende forældre.

”De gravide par logger på Zoom hver torsdag aften i tre uger op til deres fødsel og laver åndedrætsøvelser midt på stuegulvet og øver ammestillinger i sofaen. Det gør de helt sikker kun, fordi de får noget godt og brugbart med fra de studerende. ”Chatten” er også fyldt med ros efter undervisningen”.

Lektor på jordemoderuddannelsen Nynne Ek Sindberg supplerer:

”De studerendes ”tv-køkken” er et genialt eksempel på, hvordan de studerende formår at udnytte at Zoom giver andre muligheder. Nemlig at parrene er i deres eget hjem, i deres eget køkken og får træning i at bruge det, de har – i stedet for at skulle købe ind efter en lang tænkt indkøbsliste, som andre har bestemt”.

”Det er helt tydeligt, at de studerende får meget brugbare digitale kompetencer med sig ved selv at orkestrere Zoom-rummet og stå bag kamera og mikrofon. De erfarer, hvordan mediet ændrer både, hvad der kan undervises i og hvordan. Erfaringer som de helt sikkert vil kunne bruge i deres kommende sundhedspraksis, som jo uden tvivl byder på flere og flere digitale muligheder”, lyder konklusionen fra Mulle Signe Nielsen.

Hun og kollegaerne er åbne for at afvikle endnu et digitalt forløb til foråret, men håber til den tid, at corona-restriktionerne er blevet lettet så meget, at de studerende igen kan mødes fysisk med de kommende forældre.