Gå til indhold
Maja Louise Roed

“Jeg vil uddanne mig tæt på min familie”

Maja Louise Roed læser til lærer på Campus Hillerød: "Jeg forestiller mig, at jeg bliver heroppe, når jeg er færdig med min uddannelse".

Tekst og foto: Peter Holm Andersen

Når vi om morgenen sender vores børn afsted i skole, er det ikke kun vores helt unge medborgere, der tager skoletasken på ryggen og madpakken i hånden for at blive klar til endnu en dag med undervisning, der fagligt og åndeligt ruster dem til fremtiden.

Det gør Maja Louise Roed på 31 år også, når hun tager toget fra Helsingør, hvor hun bor, til Hillerød.

Maja er ved at uddanne sig til lærer på Campus Hillerød, og hver torsdag er hun i praktik på Hillerød Vest Skolen, der er hendes uddannelsesskole – en lokal folkeskole, hvor både lærerstuderende og skoleelever dygtiggør sig under samme tag.

Lokale folkeskoler er med til at uddanne lærere

Ligesom skolen klæder børn og unge på til livet efter 9. klasse-afgangseksamen, så er praktikken på den lokale folkeskole også med til at gøre Maja Louise klar til livet som underviser i matematik og håndværk & design. Det er bl.a. på Hillerød Vest Skolen, at hun og andre lærerstuderende fra Campus Hillerød har mulighed for at øve deres undervisning i praksis. Det gør skolen til en vigtig meduddanner og et arnested for nye lærere, der måske en dag bliver ansat i Hillerød eller i en af nabokommunerne. Det vil der helt sikkert være en del skoleledere og kommende kolleger, som vil være glade for. For der er brug for dem i de nordsjællandske undervisningslokaler. Ifølge beregninger fra VIVE er andelen af ikke-uddannede lærere i folkeskolen stigende, og problemet er mest markant i Nord- og Vestsjællandske kommuner. 

Tager en læreruddannelse tæt på deres hverdag

Men måske er vi på rette vej. For det lader til, at læreruddannelsen i Hillerød har fat i en gruppe studerende, som ikke ville tage en læreruddannelse, hvis de skulle ind til København.

I løbet af de to år, hvor den nye læreruddannelse har været udbudt, har Morten Kristiansen, afdelingsleder i udskolingen på Grønnevang Skole i Hillerød, haft hhv. 16 og 12 studerende i praktik i sin afdeling. Det har givet ham et godt indblik i, hvad det er, der har fået de studerende til at tage en læreruddannelse i Nordsjælland.

”Mange af de studerende, som vi har på Grønnevang Skole, ville nok ikke have taget en læreruddannelse, hvis de skulle ind til København. Jeg har et billede af, at der er mange fodboldtrænere og spejderledere, der går rundt og egentlig gerne vil være lærere. Men deres sociale liv i Nordsjælland er så stort, at de ikke har lyst til at flytte ind til Campus Carlsberg i København. Når de tager uddannelsen i Hillerød, kommer det ikke til at påvirke deres liv lige så meget. Flere af dem har også børn og et liv heroppe, der er integreret i det lokale. Jeg oplever, at de studerende giver udtryk for, at de godt kan lide, at deres uddannelse og praktik kommer tæt på deres hverdag”, siger Morten Kristiansen.

Det er noget, som Maja Louise Roed kan nikke genkendende til. Hun er mor til en dreng, der lige er begyndt i børnehave, og har generelt et liv, som skal gå op på mange måder – og her er det godt at have familien tæt på:

”Jeg har pendlet til København før, og man bliver træt af at tage Kystbanen til Hovedbanegården. Særligt når man skal møde kl. 7.50 i en praktik langt væk. Så er det lokkende, at uddannelsen ligger i Hillerød. Jeg forestiller mig, at jeg bliver heroppe, når jeg er færdig med min uddannelse. Jeg er glad for at have bedsteforældre og familien tæt på – ift. hentning og pasning. Det er rart at have nogle omkring mig, som jeg f.eks. kan låne en bil af. Jeg går da og forestiller mig, hvilke af skolerne i Helsingør-området, jeg måske skal søge hen til. Hvis vi bliver boende i Helsingør. Vi har også snakket om at flytte til Hillerød,” fortæller Maja Louise Roed.