Gå til indhold
Skovstjernen Børnehave

Har en pædagog haft indflydelse på dit liv? Sig det!

Debatindlæg i Politiken den 7. februar 2024 af adjunkt Maria Kaare Petersson fra pædagoguddannelsen, Københavns Professionshøjskole

I disse dage starter spændte studerende på et nyt kapitel i deres liv. De starter på pædagoguddannelsen. Det er ildsjæle, som af flere forskellige årsager vil starte på en værdifuld uddannelse, som giver dem adgang til en profession, hvor de kan komme ud og gøre en konkret forskel i menneskers liv.

Jeg møder mange i min dagligdag, som sætter ord på, hvor vigtige pædagoger er for vores samfund, og hvordan pædagoger i deres eget liv har været helt uundværlige. Pædagoger omtales som ’tilknytnings- ph.d.er’ i vuggestuen, relationseksperter i skolen, konsistente rollemodeller i ungdomstilbud og en essentiel støtte i botilbud – og meget andet og meget mere. Vi kan ikke undvære pædagogers viden og gøren i samfundet – og evner, der egentlig kan synes som superheltekræfter. Vi værdsætter pædagoger, og det burde blive italesat og synliggjort mere.

Så lad mig spørge dig:

Hvordan har pædagoger haft indflydelse på dit liv? Dette spørgsmål stiller jeg, da jeg håber, at det lægger op til refleksion – og måske en aktiv stillingtagen til vores fælles ansvar for, at pædagogfaget og pædagoguddannelsen bliver genfortalt med det narrativ, det oprigtigt fortjener. Pædagogstuderende og pædagoger er ildsjæle, der fortjener at blive anerkendt for den indsats, de gør hver eneste dag.

Maria Kaare Petersson, adjunkt, pædagoguddannelsen, Københavns Professionshøjskole
Maria Kaare Petersson, adjunkt, pædagoguddannelsen, Københavns Professionshøjskole

Man er nemlig ikke ‘bare’ pædagog. Man er en menneskelig iværksætter, en symbolsk hjerteløber og fuldstændig »pædago’ nok som man er« – som en studerende engang sagde til mig. Og det er nemlig sandt – det er værdifuldt at være pædagog, og jo mere vi får det frem i lyset, jo større sandsynlighed er der for, at denne værdi også får genlyd andre steder og på flere måder i samfundet.

Samfundet værdsætter, at vi har dygtige uddannede pædagoger til at varetage vigtige relationelle opgaver. Hvordan viser vi det? Og hvordan kan vi vise det tydeligere?

Ansøgertallet til pædagoguddannelsen er drastisk faldende. Der er få ildsjæle tilbage, men de er der endnu. Hvad kan man som samfund gøre for at vise unge og voksne, som overvejer pædagoguddannelsen, at det er en meningsfuld vej at vælge, og at vi som samfund værdsætter dem?

Når du tænker over, hvem der egentlig har haft indflydelse på dig og dit liv og gjort en menneskelig og betydningsfuld forskel for dig, dine børn eller en nær – hvor bør man så investere og vise anerkendelse for den indsats? Jeg mener, det burde være i dem, som brænder for at bruge deres indflydelse på den bedst mulige måde. Dem, som er på børn, unge og voksnes hold, når alt andet svigter. Dem med stærk faglighed i sin handlekraft. Jeg taler naturligvis om pædagogstuderende og pædagogerne. Faget og professionen har brug for opbakning og et fællesskab af stærke stemmer, som kan understrege en gang for alle, at det at læse til pædagog – og være pædagog – er noget, man kan være stolt af.

Maria Sandra Kaare Petersson

Adjunkt

+45 41 89 73 32