Gå til indhold
Krigsveteran i øvelse med fysioterapeut

Fysioterapeutstuderende hjælper krigsveteraner med ny behandlingsmetode

To bachelorstuderende fra fysioterapeutuddannelsen på KP har stor succes med at undersøge betydningen af den kropsterapeutiske tilgang Basic Body Awareness Therapy som add-on til psykologisk traumebehandling for veteraner med krigstraumer

Tekst: Journalist Michael Duus Andersen, Billede: Forsvarets Veterancenter

Siden 1948 har mere end 60.000 danske soldater været udsendt i international tjeneste. Soldaterne har generelt et godt psykisk helbred, når de sendes ud i international tjeneste. Men i løbet af de første tre år efter de er kommet hjem, så stiger antallet af psykiske og fysiske problemer hos soldaterne – og mange udvikler symptomer på PTSD eller svær depression.

Derfor høster to fysioterapeutstuderende fra Københavns Professionshøjskole i øjeblikket store roser for deres afgangsprojekt, hvor de har undersøgt betydningen af den kropsterapeutiske tilgang Basic Body Awareness Therapy (BBAT) som add-on til psykologisk traumebehandling hos krigsveteraner ved Forsvarets Veterancenter.

25-årige Mette Reitz Andersen og 29-årige Alex Clausen gennemførte en række kvalitative interview med fire krigsveteraner, der modtog psykologisk traumebehandling og kropsterapi på samme tid. Krigsveteranerne oplevede, at BBAT gav dem en evne til at berolige sig selv og til at bemærke kroppens signaler, så de kunne skifte fokus fra tanker til krop.

”Det var et rigtig spændende projekt. Vi havde et godt samarbejde med både vores vejleder fra Københavns Professionshøjskole og Veterancentret, og vi gik åbent ind til samtalerne med veteranerne uden at tænke for meget over, hvad de havde oplevet og gennemgået”, forklarer Alex Clausen.

Han bakkes op af Mette Reitz Andersen, der selv aftjente værnepligt i Forsvaret, inden hun begyndte på fysioterapeutuddannelsen – og derfor kender en del til tonen og miljøet blandt soldaterne.

”Det vil helt klart gavne Forsvaret, hvis kropsterapi bliver en større og mere anerkendt behandlingsform i arbejdet med soldaterne. Jeg husker tydeligt ordsprog som ”ikke tænk – bare bænk”, da jeg selv var værnepligtig. Og det er da også vigtigt at være i god fysisk form, men det bør ikke stå alene”.

Stor ros til studerende

Mette Reitz Andersen og Alex Clausen har efterfølgende i samarbejde med seniorforsker på Veterancentret Anni Brit Sternhagen Nielsen og lektor på Københavns Professionshøjskole Ann Louise Hjort Svendsen yderligere kvalificeret deres bachelorprojekt. Dette har resulteret i at forskningsartiklen netop er blevet optaget i tidsskriftet Journal of Bodywork & Movement Therapies.

”Med deres ihærdige indsats og interesse for kropsterapi har de nu været med til at skabe ny viden på det her felt, og det synes jeg, er en virkelig flot præstation for de studerende,” siger specialkonsulent Julie Wedel Gjelstrup fra Veterancentret.

Samarbejdet mellem Københavns Professionshøjskole og Veterancentret kom i stand, da lektor og vejleder Ann Louise Hjort Svendsen fra Københavns Professionshøjskole læste, at Veterancentret barslede med et projekt om BBAT.

”Mette og Alex gik meget tidligt i forløbet efter at få udgivet deres bachelorprojekt og afleverede deres projekt i artikelform på engelsk. De er begge et eksempel på studerende og efterfølgende fysioterapeuter, som udlever KP’s strategi omkring stærke arbejdsfællesskaber og alumne aktivitet. Et arbejdsfællesskab som jeg har haft fornøjelse af at være en del”.

Alex Clausen arbejder i dag på Glostrup Hospital, hvor han behandler patienter med rygproblemer, mens Mette Reitz Andersen pt. er på barselsorlov og senere på året begynder i Hedehusene Fysioterapi.

For yderligere oplysninger

Find hele forskningsartiklen hos Journal of Bodywork & Movement Therapies

Veterancentret i Ringsted har også skrevet om projektet

Kontakt

Ann Louise Hjort Svendsen

Lektor

+45 24 29 62 93