Forskningen skal være anvendelig ude hos patienterne
Professor Lis Adamsen fik prisen som årets æresalumne 2021 på KP. Lis Adamsen er uddannet sygeplejerske, blev siden også magister i sociologi og har en lang forskerkarriere bag sig.
11. januar 2022
”Jeg blev virkelig overrasket over at få prisen. Jeg var ikke klar over, at der på den måde var interesse for min forskning i uddannelsesverdenen. Det gør mig så glad”, lyder det fra Lis Adamsen.
Sygdom kan komme udefra
Interessen for forskning blev vakt hos den unge sygeplejerske i 1972 efter fem år i praksis. Lis Adamsen var til et foredrag om, at folk kunne blive syge af deres arbejde. ”Det åbnede mine øjne for, at det omgivende samfund kan gøre mennesker syge. Hidtil havde vi jo stort set kun talt om sygdom som noget, der kom fra kroppens celler”.
Lis Adamsen begyndte at læse sociologi på universitetet. ”Målet for mig var at forstå relationen mellem mennesker, samfund og kliniske problemstillinger. Jeg var optaget af, hvorfor folk blev syge, og hvorfor man fx ikke gjorde noget for at forhindre, at flere hundrede mennesker døde af svejselunger hvert år. Det handler jo i høj grad om magtstrukturer”.
Motion og fællesskab som medicin
I 2000 var Lis Adamsen med til at starte det meget anerkendte projekt ’Krop og kræft’, som har fokus på at afhjælpe bivirkningerne ved den hårde behandling, kræftpatienter gennemgår. Omdrejningspunktet er motion.
”Men det er jo ikke kun motionen, der hjælper. Det er også fællesskabet med ligesindede. Folk bliver jo venner”, forklarer Lis Adamsen. ’Krop og kræft’ er efter projektets afslutning blevet til et landsdækkende program, som Kræftens Bekæmpelse har taget til sig.
”Det er en kæmpe glæde at se, hvor udbredt projektet er blevet, og hvor meget det har hjulpet patienterne. Det er nok det projekt i min karriere, som har haft den største samfundsmæssige betydning. Det har været epokegørende både for mig personligt og vigtigst af alt for kræftpatienter”.
Fokus på etikken
I indstillingen af Lis Adamsen som æresalumne bliver det fremhævet, at hendes forskning er etisk rodfæstet. Forskning på det sundhedsfaglige område bliver ellers ofte kritiseret for at tilsidesætte etiske forhold, når en gruppe patienter som kontrolgruppe fx tildeles placebo-medicin. Det betyder jo, at de ikke modtager behandling i den periode.
”Det er et stort dilemma, for vi har jo brug for at kunne lave korrekte videnskabelige forsøg, men hvem har lyst til at udsætte patienterne for unødig risiko? Jeg har i min forskning meget fokus på etikken, og i ’Krop og kræft’ har vi løst det ved at have en kort kontrolperiode på 6 uger, og derefter har kontrolgruppen fået tilbudt samme behandling som interventionsgruppen”.
Kom i gang med forskning
Står man som sygeplejerske med en lyst til at forske er der, ifølge Lis Adamsen, gode muligheder. ”På de fleste afdelinger foregår der løbende småprojekter, som man kan blive en del af. Der er typisk ansat en klinisk sygeplejespecialist, og ham eller hende skal man kontakte for at høre, hvilke initiativer der er, og hvilke kurser man har mulighed for at komme på”.
Selv har Lis Adamsen holdt forskningskurser gennem 30 år. ”Kurserne er meget hands-on. Kursisterne lærer, hvordan man tilrettelægger mindre forsøg, hvordan man rekrutterer forsøgspersoner, indsamler data og kvalitetssikrer”.
Husk tid til implementering
En af de allervigtigste budskaber fra Lis Adamsen er, at man som sundhedsprofessionel, der forsker, aldrig må miste forbindelsen til praksis. Forskningen skal være anvendelig ude hos patienterne, alle skal kunne forstå det, og man skal prioritere tid til implementeringen. ”Det største problem er helt klart, at meget forskning aldrig implementeres i praksis. Hele verden står ikke nødvendigvis og klapper, når man er færdig med sit projekt, og det kommer måske bag på nogen. Som en tommelfingerregel skal man afsætte lige så lang tid til implementering som til resten af projektet tilsammen”, lyder det fra Lis Adamsen.
Derfor blev Lis Adamsen æresalumne 2021
I begrundelsen for, at Lis Adamsen fik prisen som æresalumne, skriver juryen:
“Årets æresalumne tildeles Lis Ørgaard Adamsen for hendes arbejde med at styrke de kliniske forskningskompetencer hos sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle samt for hendes fortsatte arbejde med forskningsuddannelse, der har sit udgangspunkt i kliniske problemstillinger målrettet de udøvende sundhedsprofessionelle. Lis Ørgaard Adamsen har i sin forskning altid arbejdet tværprofessionelt og anvendelsesorienteret med involvering af patienterne. Hendes forskning er etisk rodfæstet og tager udgangspunkt i patienternes problemer, således forskningen kan bruges i praksis til patienternes bedste.”
Fakta om Lis Adamsen
Sygeplejerske, ph.d., professor.
Uddannet sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital i 1967. Efter endt uddannelse arbejdede hun 10 år i praksis i forskellige specialer.
I 1975 fik Lis Adamsen som den første sygeplejerske Dansk Sygeplejeråds forskningsstipendium. I 1980 blev hun magister i sociologi fra Københavns Universitet og licentiat i 1986. I 1990 blev hun udnævnt til klinisk lektor og institutleder ved Universitetshospitalernes Center for Sygeplejeforskning (UCSF), som holder til på Rigshospitalet, og her er hun stadig programleder. I 2006 blev hun professor.