Den pædagogiske assistentuddannelse fylder 25 år
Uddannelsesleder Kristine Andersen fra Københavns Professionshøjskole glæder sig til at fejre den pædagogiske assistentuddannelses jubilæum i en tid, hvor ledigheden er rekordlav
8. september 2022
Det er efterhånden 25 år siden, at 567 elever begyndte på det, der dengang hed PGU – pædagogisk grunduddannelse. Siden har hele 23.000 personer gennemført uddannelsen, der har skiftet navn til pædagogisk assistentuddannelse, og fredag den 9. september skal uddannelsens jubilæum fejres med pomp og pragt på Københavns Professionshøjskole.
”Der er jo sket voldsomt meget med den pædagogiske assistentuddannelse de seneste år, og jeg er glad og stolt over den stærke pædagogiske faglighed, som vores dimittender møder børnene med. Derfor ser jeg meget frem til at fejre uddannelsen i en tid, hvor der rent politisk er stort fokus på at rekruttere mere pædagogisk personale til landets daginstitutioner”, siger uddannelsesleder Kristine Andersen fra Københavns Professionshøjskole.
Selv om uddannelsen har eksistereret siden 1997, så peger Kristine Andersen især på det faglige løft, der skete i 2015, som en milepæl for uddannelsens faglige udvikling. Her blev den pædagogiske assistentuddannelse lavet om til en erhvervsuddannelse med en stærk praksisnær profil.
Ledigheden er rekordlav
Siden har dagtilbudslederne i højere grad ansat de pædagogiske assistenter, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriets Datavarehus. I 2014 lå ledighedsprocenten på 25 procent for Københavns Professionshøjskoles dimittender 1-2 år efter endt uddannelse, mens tallet er faldet til 8,9 procent i 2019.
Der er i øjeblikket ca. 225 elever indskrevet på den pædagogiske assistentuddannelse på Københavns Professionshøjskole, og ifølge tal fra Studieservice på Københavns Professionshøjskole så ligger den seneste såkaldte fuldførelsesprocent på 85 procent.
”Vi kan se, at frafaldet på uddannelsen er meget lavt. Det stemmer i øvrigt meget godt overens med den evaluering af den pædagogiske assistentuddannelse, der kom fra ministeriet tidligere i år, som viser, at eleverne er meget tilfredse med uddannelsen”, fortæller Kristine Andersen.
Selve fejringen af den pædagogiske assistentuddannelse finder sted på Humletorvet, Campus Carlsberg, hvor en række oplægsholdere vil fortælle om uddannelsens udvikling og fremtid. Blandt oplægsholderne er dekan Annegrete Juul fra det Pædagogiske Fakultet på KP, og hun fremhæver, at den pædagogiske assistentuddannelse også er en fødekæde til den ordinære pædagoguddannelse.
”Den pædagogiske assistentuddannelse sikrer, at flere ufaglærte medhjælpere i landets daginstitutioner og fritidsinstitutioner får en pædagogisk uddannelse. Men vi kan faktisk også se, at knap 40 procent af vores dimittender videreuddanner sig inden for det pædagogiske område. Typisk som pædagoger”, forklarer Annegrete Juul.
I 2021 begyndte ca. 1.800 elever på den pædagogiske assistentuddannelse, der udbydes på professionshøjskoler og SOSU-skoler over hele Danmark.
For yderligere oplysninger:
Kristine Andersen, uddannelsesleder, pædagogiske assistentuddannelse, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 41 89 80 27
Annegrete Juul, dekan, det Pædagogiske og Samfundsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51 63 24 84
Læs mere om den pædagogiske assistentuddannelse (pdf)