Gå til indhold
" "

Bioanalytikeruddannelsen er årets højdespringer

Det er blevet voldsomt populært at læse til bioanalytiker på KP. Vi har mødt to af de nye bioanalytikerstuderende, der beskriver de første uger som fede, spændende og udfordrende

Tekst: Journalist Michael Duus Andersen, Billede: Fotograf Asger Hunov

”Jeg var værnepligtig og havde faktisk tænkt mig at søge ind til Politiet. Men så endte jeg i et PCR-testcenter i Ballerup som poder, og nu er jeg så havnet her. Og det føles helt rigtigt”.

Sådan siger 21-årige Louise Alexandra L. Jørgensen fra Brønshøj, der netop er begyndt på bioanalytikeruddannelsen ved Københavns Professionshøjskole. Louise er dermed en ud af 299 ansøgere, der havde bioanalytikeruddannelsen som deres førsteprioritet, hvilket er hele 57 flere ansøgere i forhold til sidste år – svarende til en fremgang på 24 procent. Så der har været rift om 163 studiepladser på Campus Sigurdsgade på Nørrebro.

Louise havde i sin tid biologi og kemi på højt niveau i gymnasiet og har altid vidst, at hun gerne vil arbejde med mennesker. Under corona-nedlukningen mødte hun en del uddannede bioanalytikere via sit job som poder i Ballerup. En faggruppe som hun ellers ikke rigtig kendte til, da hendes omgangskreds mest talte om uddannelser som sygeplejersker og læger.

”Jeg tastede også løs inde på Uddannelsesguiden, og bioanalytikeruddannelsen blev ved med at poppe op. Da jeg først fik sat mig ind i uddannelsen og dens muligheder, så kunne jeg godt se, at det lige var noget for mig”.

Bioanalytikeruddannelsen er en af de uddannelser på Københavns Professionshøjskole, hvor praktikken – også kaldet klinisk undervisning – falder meget tidligt i forløbet. Louise skal derfor allerede i sin første praktik til oktober på Rigshospitalet, henholdsvis på Klinisk Genetisk Afdeling og Afdeling for Patologi .

”Jeg tuder ikke – endnu”

”Derfor har der været tryk på de første uger, så vi er godt klædt på til praktikken. Jeg vil sige, at min første tid på studiet har været fed og udfordrende, men ikke så udfordrende, at jeg tuder. Endnu”, griner Louise Alexandra L. Jørgensen.

På den lidt længere bane håber Louise på at komme til at arbejde i en forskergruppe, hvor hun rigtig kan sidde og nørde, som hun selv formulerer det.

Hendes medstuderende på bioanalytikeruddannelsen, 21-årige Jais Lercke fra Ballerup, har endnu ikke taget stilling til, hvad han præcis vil bruge uddannelsen til.

”Det må tiden vise. Jeg har altid elsket biologi, men jeg kender ikke andre i min omgangskreds, som har læst til bioanalytiker. Så det var faktisk via Uddannelsesguiden, at jeg blev opmærksom på uddannelsen og endte med at søge ind”, siger Jais Lercke.

Han har de seneste år arbejdet på et koncertsted og satser på også at finde et mere studierelevant arbejde, som kan spille bedre sammen med bioanalytikeruddannelsen.

”Nu skal jeg i første omgang i praktik lige om lidt på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet og Klinisk Biokemisk Afdeling ved Glostrup Hospital. Vi har haft rigtig mange undervisningstimer her i starten, men det er kun fedt, så man kommer hurtigere ind i stoffet. Og det er også nødvendigt, når praktikforløbet kommer så tidligt på uddannelsen”, forklarer Jais Lercke.

For Jais har corona-krisens store fokus på podning, virus og test ikke haft afgørende indflydelse på hans uddannelsesvalg. Men der er dog alligevel flere af hans venner, som nu har hørt om bioanalytikere i medierne.

”Men jeg må nu alligevel ofte forklare dem, hvad det egentlig er, at vi laver. F.eks. at vi analyserer blodprøver og foretager scanninger. De ved ofte ikke, at vi ikke stiller diagnoser. Det er nu engang lægens opgave, men lægen kan til gengæld ikke stille diagnosen uden hjælp fra bioanalytikeren”, siger Jais Lercke.

FAKTA

Bioanalytikeruddannelsen er en professionsbacheloruddannelse, der tager 3,5 år. 36 pct. af uddannelsen foregår i praktik på hospitaler.

Bioanalytikere uddannes på landets professionshøjskoler: Københavns Professionshøjskole i Region Hovedstaden, VIA University College i Region Midtjylland, UC SYD og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Region Syddanmark og Professionshøjskolen Absalon i Region Sjælland. I alt kan bioanalytikeruddannelsen læses seks steder i Danmark.

Der er fuld beskæftigelse for nyuddannede bioanalytikere. Det var 3 pct. af de nyuddannede bioanalytikere fra dimittendårgangene 2015 og 2016, der var ledige 12-23 måneder efter dimission. Hovedparten af de nyuddannede bioanalytikere ansættes på hospitaler.

Læs mere om bioanalytikeruddannelsen på Københavns Professionshøjskole