Genveje


VR-briller giver demensramte livsglæde

”De får glæde og en fantastisk oplevelse i nuet. Nogle kan endda huske oplevelsen resten af dagen”, siger Henriette Wülser Larsen, forstander på Ældrecentret Broparken i Rødovre Kommune om brugen af Virtual Reality-briller til borgere med demens.

Dement med VR-briller
22. maj 2019
Af Peter Holm Andersen

Rødovre Kommune har i to år samarbejdet med Københavns Professionshøjskole om at implementere den særlige form for velfærdsteknologi, hvor små film om betydningsfulde oplevelser i demensramte borgeres liv kan vække minder og skabe øjeblikke af ro og livsglæde. Det har krævet, at personalet lærte at bruge VR-briller i praksis – for det er ikke nok at købe den rette teknik og trykke på knapperne.

Vi kan give personalet faglig viden om sansestimulation, så de kan vurdere, i hvilke situationer det er relevant at bruge brillerne. Og vi skaber en faglig ramme, hvor man deler erfaringer om, hvad teknikken gør ved mødet med borgeren”, siger Berit Engström, der er uddannelseskonsulent i videreuddannelse på KP.

Lær at bruge VR-briller til demensramte

Københavns Professionshøjskoles skræddersyede kompetenceudviklingsforløb om velfærdsteknologi indebærer eksempelvis undervisning i reminiscens-arbejde, sansemæssige behov og kendetegn ved high- og low-arousal-tilstande. Eller anbefalinger til, hvordan man køber udstyr, teknik og udvikler relevante film.

Nogle medarbejdere kan have modstand over for at bruge ny teknik, men vores erfaring er, at de gerne vil, når de bliver hjulpet på vej til at forstå, hvad den kan bruges til. Viden og tid til at udvikle et fælles fagligt sprog betyder, at man tør og kan vælge teknikken til og fra på en faglig baggrund”, siger Berit Engström.

Erfaringerne fra projektet i Rødovre viser, at film i VR-briller giver mange beboere med demens gode oplevelser.
De oplever, at de deltager i noget ekstraordinært, fordi 3D-effekten gør, at de på deres egen krop mærker steder og begivenheder fra før, de kom på plejehjem. De opnår en slags normaltilstand, vi aldrig kunne iscenesætte så præcist i virkeligheden” siger forstander Henriette Wülser Larsen.

Kontakt

Hør mere om kompetenceudvikling om velfærdsteknologi hos Berit Engström på tlf. 41 89 71 32 eller mail BBEK@kp.dk