Genveje


Sygeplejerskernes dag: Det kræver i dag dedikation, vilje og benhårdt arbejde at sætte patient før system

Lad os bruge sygeplejerskernes dag til at minde hinanden om, at sygepleje skal handle om patienten frem for systemet.

12. maj 2019
Af lektor Trine Stougaard Madsen og lektor, ph.d. Lotte Evron, Københavns Professionshøjskole

I dag er det sygeplejerskernes dag. Det er dagen, hvor vi markerer den betydning og værdi, sygeplejersker har for samfundet.

Vi fejrer Florence Nightingales fødselsdag, formentlig den mest kendte sygeplejerske. Mange har nok et billede om en engel, der ofrede sig selv og sit helbred for at pleje de sårede soldater. En sygeplejerske kaldet til at hjælpe den lidende. Men de fleste er nok ikke klar over, at Florence faktisk ikke altid var den ydmyge og blide person, der ofrede alt for de lidende.

Derimod var Florence en viljestærk kvinde, en til tider benhård leder og organisator, og ikke mindst en knalddygtig politiker. Som den første viste hun med optegnelser og statistik sygeplejerskers betydning for patienters overlevelse.

I dag er det veldokumenteret, at antallet af patienter, en sygeplejerske har ansvaret for, har direkte betydning for patienters overlevelse. Det må siges at være højaktuelt. Vi mangler sygeplejersker – nu og i fremtiden.

Forskning viser, at når der ikke er nok sygeplejersker, går det ud over patienterne. Det bliver f.eks. sværere at forebygge komplikationer, og flere patienter genindlægges. Derfor er det en god investering at få flere sygeplejersker og ikke mindst at fastholde flere til at blive i faget. Vi skal rekruttere flere og optimere arbejdsmiljøet for at kunne fastholde.

Vi ved alle, at vores sundhedsvæsen er under pres, og at arbejdsrelateret stress er et enormt problem. Det er nærmest blevet et grundvilkår. Alligevel arbejder mange utrætteligt og dedikeret med at give den bedste omsorg.

Tilbage til Florence. For Florence Nightingale betød kaldet til sygeplejerske at sætte patientens behov over alt andet. Næsten 200 år senere, oversat til anno 2019, mener vi, at det betyder, at sygepleje bør have fokus på patienten før systemet.

Vi har i dag et sundhedsvæsen, hvor vi praler af, at alle har lige ret til behandling, men det er ofte på systemets præmisser. Det er strukturelle forhold og politiske prioriteringer, der bestemmer rammer og muligheder for patienters adgang til sundhedsvæsenets ydelser, herunder sygepleje.

Der stilles i dag store krav og forventninger til patienterne. Flere og flere har svært ved at leve op disse krav, når de møder det store komplekse maskinrum, som sundhedsvæsen kan være – og må give fortabt.

Her kan vi lade os inspirere af vores historie. Det betyder, at vi sygeplejersker ikke bare er dedikerede, vi er viljestærke og arbejder benhårdt for at fastholde, at det er patienten, som vi er der for, og ikke for systemet.

Debatindlæg bragt i Politiken 12. maj 2019.