Genveje


Studerende skal stimulere appetitten hos ældre medborgere

Det har stor betydning for din appetit, at maden både dufter, smager og ser appetitlig ud. I projekt ’De gode madkasser’ er studerende på Københavns Professionshøjskole med til at hjælpe ældre med nedsat appetit, der fx kommer hjem til et tomt køleskab efter en hospitalsindlæggelse.

24. september 2018
Af Stine Munk Rasmussen 

Smag, duft, konsistens og udseende er afgørende for, om vi får lyst til at spise den mad, vi får serveret. I projekt ’De gode madkasser’ er studerende på Københavns Professionshøjskole med til at finde bedre måder at hjælpe ældre borgere gennem rehabiliteringsforløb – fx efter en indlæggelse. Visionen er, at madkasser skal kunne fås på recept, fordi maden – og det at de ældre selv kan hjælpe til med at lave den – spiller en afgørende rolle både for appetit og for livskvalitet.

De studerende på professionsbacheloruddannelsen i Ernæring og Sundhed spiller en aktiv rolle i forskningsprojektet – de skal fx være med til at konceptudvikle og finde ud af, hvad kasserne præcis skal indeholde. Visionen er madkasser på recept: som de ældre kan visiteres til fx krykker, skal de også kunne visiteres til madkasser over en given periode og med det formål, at de kan klare sig derhjemme.

De gode madkasser

Indlæggelse koster kræfter

Ida er studerende på fjerde semester:

”Vi skal forsøge at udvikle nogle kasser, der leveres hjem til ældre mennesker, som er blevet udskrevet fra hospitalet. De kommer ofte hjem til et tomt køleskab og har ikke kræfter i deres nye situation. Det kan føles som om, man kommer hjem som 90-årig, selv om man altså var 70, da man blev indlagt,” fortæller Ida Flodin Woldby. Som en del af uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed har hun sammen med en medstuderende foretaget en såkaldt køkkenanalyse af Det Danske Madhus for at få viden om muligheder og barrierer for produktion af forskellige måltidskomponenter til madkasserne.

”Vi kan sagtens have en masse gode idéer sammen med resten af forskningsteamet, men vi skal også have en forståelse for, hvordan produktionen foregår i virkeligheden. Så vi observerede produktionen og flowet i køkkenet for at samle empiri til at afdække de muligheder og udfordringer der kan opstå i forhold til projektets visioner,” siger Ida Flodin Woldby.

God mad øger livskvaliteten

’De gode madkasser’ vil forbedre livskvaliteten ved at forbedre ernæringen.

”Vi ved, at ældres dårlige ernæringsstatus ofte leder til dyre genindlæggelser og har stor betydning for deres mulighed for at komme til kræfter efter en sygdomsperiode. Vi giver let adgang til mad, som både smager, dufter og ser lækkert ud, fordi vi forventer, at det kan give de ældre bedre muligheder for at komme til kræfter igen – og blandt andet reducere genindlæggelser,” siger Lise Justesen, der er lektor, ph.d og projektleder på Københavns Professionshøjskole.

Især blandt den ældre del af befolkningen, der ikke længere selv kan lave mad, kan det være svært at spise og drikke tilstrækkeligt. Det betyder, at genoptræning kan vare længere end nødvendigt – og det kan i sidste instans kan det resultere i dyre genindlæggelser.

Projektet ’De gode madkasser’ løber fra den 1. september 2017-31. maj 2020.

Kontakt

Lektor, ph.d. Lise Justesen, LIJU@kp.dk, 51 63 24 72