Genveje


”Fru Jensen, vi hjælper Dem”

Studerende håndterer blødende mavesår på robotter og mærker via ’aldringsdragter’, hvordan det føles at være ældre. Praksis- og Innovationshusets fire etager er stoppet med den nyeste teknologi, der gør velfærdens frontpersonale endnu bedre til at løse deres opgaver.

Studerende ved seng i praksis- og innovationshuset
Blodtrykket falder. Simulationsekspert og lektor Hanne Selberg klikker hjemmevant rundt på den tablet, der styrer robotten  med blødende mavesår, som to studerende behandler.

19. september 2018

Tekst: Signe Tonsberg
Foto: Jakob Nielsen 

Vi får bedre sygeplejersker, jordemødre og fysioterapeuter, når de prøver teorien af i praksis, mens de uddanner sig. Det er kernetankegangen i Københavns Professionshøjskoles Praksis- og Innovationshus, hvor den allernyeste teknologi spiller sammen med varme hænder og kloge hoveder hos de studerende på både grund- og videreuddannelser.
 
”Vores studerende skal have hands on. Velfærdsprofessionerne er i ikke noget man udelukkende læser til. Det er også noget, man gør,” siger husets leder Kirsten Falk, mens hun viser os en stor hospitalsstue, hvor underviseren fra et kontrolrum kan afvikle fuldt realistiske scenarier fra hverdagen på et hospital. 
 
På etagen ovenover bliver der råbt ”preeeees!” inde fra simulationsfødestuen, og på næste etage er der indrettet en lejlighed, hvor studerende fx kan få aldringsdragter på og mærke, hvordan skavanker som nedsat bevægelse, syn, hørelse egentlig føles.

Studerende ved sofa i praksis- og innovationshuset

Føl alderen! Med en aldringsdragt kan man mærke på egen krop, hvordan det er at være ældre med nedsat syn og hørelse og besvær med at bevæge sig. Via kommunikationsrobotten til venstre kigger lægen med. 

Studerende: Teknologien gør os dygtigere

I den modsatte ende ad gangen er et stort rum indrettet som kontor, hvor ergoterapeuter kan arbejde med gode kontorsidestillinger, og hvor socialrådgivere kan træne alt fra sagsbehandling til den svære samtale med en borger.
 
I andre rum kan studerende teste hvordan lyd, lys og duft kan hjælpe patienter med fx demens eller psykisk sygdom, ligesom en etage er fyldt med den nyeste teknologi inden for genoptræning.
 
”Jeg er overbevist om, at teknologien er med til at gøre os til bedre fysioterapeuter, fordi den hjælper os med at måle og analysere det, vi ikke kan se med øjet,” siger fysioterapeutstuderende Emil Schuldt-Jensen.
 

De bruger Praksis- og Innovationshuset

  • Studerende på grunduddannelserne på Københavns Professionshøjskole, bl.a. alle sundhedsuddannelser og socialrådgiveruddannelsen
  • Deltagere på efter- og videreuddannelser blandt andet fra kommunerne
  • Virksomheder, der skal afprøve eller udvikle nyt udstyr