Genveje


KP-studerende hjælper børn der oplever sygdom og død i familien

Alvorlig sygdom eller død i familien påvirker hele familien – i høj grad også børnene. I projektet BørneBuddies kan børn få et frirum og støtte fra en frivillig studerende, hvis de oplever død i familien eller har alvorligt syge forældre eller søskende. Projektet foregår i samarbejde mellem Egmont Fonden og Københavns Professionshøjskole.

10. september 2018
Af Marianne Meinke

”Jeg har fået det lidt mere roligt. Jeg har ikke været så irriteret og stresset. Det er nok, fordi jeg har fået talt om tingene her, og så er det også virkelig hyggeligt at være her.” Sådan siger en af de drenge, der i projektet BørneBuddies har haft en ’børnebuddy’ – en frivillig studerende fra Københavns Professionshøjskole. Over fire måneder har de mødtes cirka 10 timer om måneden og bl.a. spillet Playstation sammen. 

I projektet får børn, der fx har en forælder, der lider af en kronisk sygdom, eller måske en bror eller søster, der har kræft, støtte af en ung frivillig. Alle BørneBuddies er studerende på Københavns Professionshøjskole, hvor de for eksempel læser til sygeplejerske, lærer, pædagog eller socialrådgiver. 


Marie Hagelskjær er studerende på Københavns Professionshøjskole og er en af de frivillige i BørneBuddies. 

Samvær på barnets præmisser

Sammen med børnene leger de, tager på ture, hjælper med lektier eller tager med til fritidsaktiviteter og sport. Udgangspunktet er altid, hvad barnet har brug for i den svære situation, det står i, med død eller alvorlig sygdom helt tæt på.

”Børnene i projektet har forældre eller søskende, der er alvorligt syge med fx kræft, eller de oplever dødsfald i den nærmeste familie. Det kan være meget lange sygdomsforløb, og nogle børn oplever også kronisk sygdom i familien. Det påvirker deres barndom enormt meget, og nogle børn er i fare for at blive det, vi kalder skyggebørn, som ikke gør opmærksom på deres egne behov.
I BørneBuddies får de et frirum, hvor en frivillig ung taler med dem og laver ting sammen med dem på deres præmisser,” siger Iben Kiilsgaard Tømmerup, der er projektleder i BørneBuddies.

En pause fra sygdom og sorg

Projektet er blevet en mulighed med støtte fra Egmont Fonden. Ifølge Henriette Christiansen, som er direktør i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration, er det et vigtigt initiativ – især fordi projektet sætter det enkelte barn i centrum, og fordi det har en tæt sammenhæng til de frivilliges uddannelsesforløb.

”BørneBuddies gør, at vejen til en almindelig hverdag bliver kortere for de børn og unge, der oplever alvorlig sygdom og død i den nærmeste familie. De får en vigtig pause fra sygdom og sorg. Samtidig oplever børnene at få en kvalificeret støtte af det udvalgte, frivillige korps,” siger hun og fortsætter:

”Hvis indsatsen viser sig at være successig, håber vi på, at det kan spredes til en række andre professionsskoler og mange forskellige professionsuddannelser”.

 

Børnebuddies kort fortalt

  • Børn i Storkøbenhavn i alderen 6-15 år, der oplever fysisk/psykisk sygdom eller dødsfald i hjemmet, har mulighed for at få en børnebuddy. 
  • Et forløb er som udgangspunkt planlagt til at vare fire måneder med op til 10 timer afsat til samvær hver måned. 
  • 110 studerende deltager som børnebuddy lige nu eller har tidligere gjort det. Indtil i dag har 148 børn haft en børnebuddy, og der er pt. 28 aktive forløb i gang. 
  • Projektet er finansieret af Egmont Fonden og forankret på Københavns Professionshøjskole. BørneBuddies kører som et pilotprojekt fra 2016-2018 og fortsætter som permanent tilbud fra januar 2019.

Kontakt

Iben Kiilsgaard Tømmerup
projektleder, BørneBuddies, 
tlf. 51380471
ibkt@kp.dk

Annemarie Engelhardt
assisterende projektleder, BørneBuddies,
tlf. 51 63 28 56
anen@phmetropol.dk;

Telefonnummer til BørneBuddies: 23733317

Læs mere om børnebuddies