Genveje


Studiestart skal være sjovt for alle

Nye studerende skal ikke tvangsspise gær eller bunde shots på introdagen. Tværtimod. På Campus Nordsjælland lander de nye studerende blødt.

29. august 2018
Af Signe Tonsberg

3. september træder lidt over 500 nye studerende ind i Københavns Professionshøjskoles lyse kæmpeaula på Campus Nordsjælland i Hillerød. De kommende sygeplejersker, pædagoger, fysioterapeuter, psykomotoriske terapeuter og socialrådgivere bliver ikke budt velkommen til studielivet med grænseoverskridende alkohollege og drukspil. Tværtimod.

”Vi ved, at den første tid er helt afgørende for, om man finder sig til rette på en ny uddannelse. Så vi arbejder målrettet med studiestarten på alle vores uddannelser. I Danmark har vi jo en stærk alkoholkultur, men det er ikke alle, der kan eller vil være med på den. Vi ser en tendens til, at tutorer og studerende vil være sammen på en anden måde,” siger Kristoffer Kaae Kjærgaard, der er uddannelsesleder på pædagoguddannelsen.

Alkoholfri introdag

På nogle uddannelser er alkohol og det at sætte de nye studerende på forskellige prøver en naturlig del af introdage og rusture. Men ikke på Campus Nordsjælland, fortæller Signe Hansen, der er tovholder for pædagoguddannelsens tutorer:

”Vi gør faktisk fuldstændig det modsatte. Vi synes ikke, der er meget intro i, at folk skal hænges ud og være stive. Hos os skal ingen tænke ’jeg drikker ikke, så introturen er ikke noget for mig’,” siger hun.

Tutor Signe Hansen
Tutor Signe Hansen.

På introdagen og introturen for nye studerende er der derfor ingen aktiviteter, hvor alkohol indgår. Til festen aftenen kan de studerende, der vil, købe alkohol. Men det er aldrig omdrejningspunktet. Tutorerne har brugt lang tid på at planlægge programmet, der i stedet er fyldt med lege og aktiviteter, hvor de kommende pædagoger lærer hinanden at kende og bakker hinanden op.

Samarbejdet begynder på dag ét

I løbet af pædagogstudiet bliver de studerende blandet på kryds og tværs flere gange, og meget af studiet handler netop om at skabe relationer. Derfor er det alfa og omega at lære hinanden at kende fra begyndelsen.

”God trivsel gør det nemmere at lære noget. Vi har en klar bagtanke med det sociale, for meget af studielivet på vores uddannelse handler om samarbejde og gruppearbejde, hvor man har forskellige kompetencer. Den tankegang fylder meget på introdagen og introturen også,” siger Signe Hansen.

Pædagoguddannelsen forsøger altså at spise sin egen medicin i introforløbene.

”Hele uddannelsen til pædagog handler om at agere sammen med andre mennesker. Om at kunne snakke sammen, passe på hinanden og mærke efter. Og det starter allerede i introforløbet,” forklarer hun og tilføjer:

”De nye studerende er jo vores fremtidige kolleger, som vi skal føre ind i uddannelsen. Så det handler faktisk om at tænke ’hvordan vil jeg gerne selv mødes?’.”

Campus Nordsjælland i tal

  • Campus Nordsjælland er en uddannelsescampus i Hillerød, der huser uddannelserne til sygeplejerske, fysioterapeut, pædagog, psykomotorisk terapeut og socialrådgiver.
  • Der går omkring 2.700 studerende i alt.
  • Til september starter 530 nye studerende. Cirka 250 af dem begynder på pædagoguddannelsen.
  • De studerende på Campus Nordsjælland er en sammensat gruppe både hvad angår køn, alder, etnisk baggrund. Den yngste studerende er 19 år, og den ældste er 62 år.
       

Kontakt

Uddannelsesleder Kristoffer Kaae Kjærgaard, pædagoguddannelsen
Mobil: 41 89 78 27. Mail: krkj@kp.dk