Genveje


Campus Carlsberg får nyt, imponerende kunstværk i neon

Det er et kunstværk ud over det sædvanlige, der venter studerende, ansatte og besøgende på Københavns Professionshøjskole på Campus Carlsberg, når der i dag kommer lys i en ugle, bukket i neonrør og med et vingefang på mere end otte meter.

8. maj 2018
Pressemeddelelse 

Det er billedkunstner Ann Lislegaard, som står bag det helt nye stedsspecifikke kunstværk Orakel, en animation 2018 på Københavns Professionshøjskole. Neonuglen kan opleves i Campus Carlsbergs atrium, hvor den udsmykker væggen i 11 meters højde med et vingefang på omkring otte meter. Uglen skiftevis spreder sine vinger, tager afsæt, letter og tager afsæt igen. Bevægelserne animeres af et netværk af neonrør. Kunstværket, der indvies 8. maj 2018, er doneret af Ny Carlsbergfondet.

Uglen som orakel

Ann Lislegaard har gennem mange år arbejdet med en række forskellige medier, og hun er særligt kendt for at benytte ny teknologi i sit kunstneriske arbejde. Hun henter inspiration i science fiction-genren som en alternativ indgang til fortælling og de sociale og psykologiske strukturer, som vi forstår verden igennem. Lislegaard har tidligere brugt uglen i et af sine science fiction-værker, og hun er optaget af uglen som et slags orakel, et varsel.

”Tidligt i processen besluttede jeg, at udsmykningen ikke skulle være et stillestående billede af en ugle. Den skulle performe og være i bevægelse, ligesom en animation. De sidste årtier er der forsvundet mere end tre millioner fugle bare i Danmark. Neonuglen kan ses som et mødested, der også minder os om, at vi kan forandre, hvordan vi lever. Uglen sætter af, den letter… den drømmer om at flyve – også i fremtiden,” siger Ann Lislegaard.

Kunstværket Orakel, en animation 2018 på Campus Carlsberg

Formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt, siger:

”Traditionelt set figurerer uglen på uddannelsessteder som en beskeden og stoisk påmindelse om den læring og dannelse, der dagligt venter de studerende. Men som altid i Ann Lislegaards værker er der noget andet og mere på spil end det umiddelbart afkodelige. Hendes ugle på Campus Carlsberg kaster noget nyt af sig, hver gang man kigger på den. Dens meditative rytme og imponerende skala synes at invitere os til både eftertænksomhed og de helt store tanker. Irma-hønen ved Sortedams Dossering har fået en seriøs konkurrent.”

Kunstens rolle i et uddannelsesmiljø

Københavns Professionshøjskole har tænkt kunst ind som et vigtigt element i indretningen af det nye uddannelsesmiljø på Campus Carlsberg. Rektor Stefan Hermann siger:

”På Campus Carlsberg skal kunst have en fremtrædende rolle og fungere som en medskabende faktor i den verden af liv, lærdom og engagement, som præger et vibrerende uddannelsessted. Når kunsten får rum til at meddele sig, styrker vi ikke alene byggeriets og rummenes identitet, men også de kulturelle og sociale søgeprocesser blandt studerende og medarbejdere. Vi er meget taknemmelige for det imponerende nye værk, som Ny Carlsbergfondet har skænket Københavns Professionshøjskole.”

Tid og sted for indvielsen

Tirsdag d. 8. maj 2018 kl. 16 indvier Københavns Professionshøjskole værket Orakel, en animation 2018. Indvielsen finder sted i Atriet på Campus Carlsberg, Humletorvet 3, 1799 København V. Journalister er velkomne.

Kontakt

Katja Bender Sebbelov
kbs@ucc.dk
41897065