Interview: Vi har fået forbedret økonomien, så udflytningen ikke rammer kvaliteten for vores studerende
Københavns Professionshøjskole blev stillet en katastrofal udflytningsplan i udsigt, men i denne uge kan ressourcedirektør Søren Rotvig Erichsen ånde lettet op
25. marts 2022
Tekst: Journalist Michael Duus Andersen, Billede: Fotograf Asger Hunov
”Først og fremmest er jeg glad og lettet på vores studerende og medarbejderes vegne. Det har været et uskønt forløb, hvor uddannelsespolitik og regionalpolitik bliver blandet sammen på en måde, der ikke er hensigtsmæssig. Men nu står vi omsider med en udflytningsaftale, som er bedre finansieret, så vi stadig kan levere ordentlig undervisning til vores studerende”.
Sådan lyder vurderingen fra ressourcedirektør Søren Rotvig Erichsen fra Københavns Professionshøjskole i kølvandet på den udflytningsaftale, der har fyldt meget i medierne de seneste dage. Men som har fyldt meget for Københavns Professionshøjskole lige siden regeringens pressemøde i Foulum den 27. marts 2021. Her præsenterede statsminister Mette Frederiksen en plan for at udflytte og oprette 7500 studiepladser i landdistrikterne – og med et forhøjet taxameter for studerende uden for de fire største byer.
”Udspillet var en katastrofe for Københavns Professionshøjskole, som jo har 85 procent af vores studiepladser i København. Regeringen ønskede, at Københavns Professionshøjskole skulle rykke 800 studiepladser ud af København samt oprette 500 nye studiepladser uden for hovedstaden. Uden at finansieringen fulgte med”.
I juni 2021 indgik regeringen en bred rammeaftale på uddannelsesområdet med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne, hvor kravene til udflytning for KP blev nedjusteret. Men der fulgte stadig ikke den nødvendige finansiering med.
”Siden sommerferien har vi arbejdet hårdt på forklare om de store rekrutteringsproblemer, som vi oplever på velfærdsområdet i hovedstaden. Med tusindvis af ubesatte stillinger i daginstitutioner, skoler og hospitaler. Derfor er et reduceret optag i København en dårlig ide”, siger Søren Rotvig Erichsen.
”Derudover koster det mange penge at etablere nye studiepladser uden for København. Tag nu f.eks. Hillerød, hvor vi skal etablere en ny læreruddannelse. Her tænkte politikerne nok, at vi blot kan anvende vores nuværende Campus Hillerød. Men der er ikke plads til flere studerende – og Københavns Professionshøjskole ejer jo ikke engang bygningerne. Vi lejer dem blot. Så vi er nødt til at finde andre alternativer. Det bliver dyrt”.
Politikere har lyttet til vores beregninger
Da den endelige udflytningsaftale blev præsenteret den 22. marts 2022 – 10 måneder efter regeringens første udspil – indgik der i aftalen et etableringstilskud på 120 millioner kroner samt et årligt og varigt tilskud på 15 millioner kroner. Derfor er Søren Rotvig Erichsen de seneste dage blevet spurgt til, hvad Københavns Professionshøjskole nu skal bruge alle pengene til.
”Jeg indrømmer gerne, at det på papiret lyder som nogle flotte beløb. Men det siger måske mere om, hvor underfinansieret den politiske aftale i første omgang var. Så jeg vil gerne kvittere for, at man har lyttet til vores beregninger og indvendinger, så udflytningen ikke skal gå ud over kvaliteten af vores uddannelser. Det vil dog stadig være en opgave, som vil kræve stor energi fra vores side, som vi naturligvis hellere ville have bruge på at levere undervisning, feedback mv.”
Studerende og medarbejdere på Københavns Professionshøjskole vil ikke i første omgang opleve voldsomme ændringer i deres hverdag, fastslår Søren Rotvig Erichsen.
”Den første mærkbare ændring bliver i 2023, hvor det første hold af lærerstuderende efter planen begynder i Hillerød, hvilket også betyder, at der skal være undervisere til at tage imod de nye studerende. Men vi har stadig meget svært ved at vurdere, hvor mange studerende vi kan tiltrække i Hillerød, så vi lægger forsigtigt ud med et enkelt hold med plads til 35 lærerstuderende”.
Ærgerlig over reduktion af optag i København
Søren Rotvig Erichsen ærgrer sig stadig over, at politikerne reducerer optaget i København. At Københavns Professionshøjskole f.eks. er nødt til at skære ned på antallet studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen i København for at overflytte pladserne til sygeplejerskeuddannelsen i Hillerød. For med den nuværende situation med færre ansøgere til professionshøjskolerne – senest ved kvote 2 med eksempelvis 30 procent færre ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole – handler det for alt i verden om at skabe flere muligheder for potentielle ansøgere. Og ikke færre.
”Hvis man ser isoleret på situationen for Københavns Professionshøjskole som uddannelsesinstitution, så er det jo ikke os, der taber på et reduceret optag i København. Vi skal nok klare den. Det er jo i sidste ende de børn i hovedstaden, der mangler pædagoger i børnehaven og lærere i folkeskolen. Eller de patienter og pårørende som oplever ventetid og travlhed på hospitalsgangen”, fortæller Søren Rotvig Erichsen.
”Så groft sagt. Vi skal nok blive ved med at levere dygtige dimittender. Men der bliver desværre nok færre af dem”.
For yderligere oplysninger
Søren Rotvig Erichsen, ressourcedirektør, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51 63 25 50
Læs den endelige udflytningsaftale på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside
Læs pressemeddelelsen om udflytningsaftalen fra Københavns Professionshøjskole
Fakta om Københavns Professionshøjskole
– Har cirka 21.000 studerende.
– Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
– Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
– Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
– Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
– Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Helsingør, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.