Innovative KP-studerende skal udvikle nye løsninger til sundhedsområdet
Erhvervsminister Simon Kollerup lagde vejen forbi Praksis- og Innovationshuset ved lanceringen af det nye partnerskab ’Erhvervsfyrtårn Hovedstaden’, hvor KP skal være med til at udvikle nye, innovative løsninger på sundhedsområdet
5. september 2022
Tidligere i år udpegede Erhvervsministeriet en række ’erhvervsfyrtårne’ fordelt over hele Danmark, der skal være med til at løse nogle af samfundets fremtidige udfordringer. Hovedstadsregionen blev i den forbindelse udpeget til at være en global sundhedsmetropol. Nu er partnerskaber ’Erhvervsfyrtårn Hovedstaden’ så officielt skudt i gang, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) i denne uge lagde vejen forbi Praksis- og Innovationshuset på Københavns Professionshøjskole.
”Vi rejser os lidt op over mængden – ikke bare i Danmark, men ud over verden og sender de her lysglimt ud, der gør, at man kan navigere efter Danmark. At man kan pejle efter Danmark, hvis man er et samfund, der også gerne vil udvikle et moderne og effektivt sundhedsvæsen i takt med, at man skaber erhvervsudvikling og nye arbejdspladser”, sagde Simon Kollerup.
Københavns Professionshøjskole er en del af konsortiet i Region Hovedstaden, som bl.a. består af Danish Life Science Cluster, Novo Nordisk, Københavns Universitet, DTU, Pension Danmark samt alle 29 hovedstadskommuner og Region Hovedstaden. Og indsatsen i hovedstadsområdet har særligt fokus på at udvikle sundhedsløsninger inden for life science og velfærdsteknologi, som kan forebygge, opspore og behandle svær overvægt.
”Jeg synes helt inde i hjertekulen, at der er noget fantastisk ved, at et moderne og effektivt velfungerende velfærdssamfund med en meget stærk offentlig sektor og et stærkt sundhedsvæsen kan blive en inspiration for resten af verden. Og det vi ser i Danmark inden for sundhed er et område, hvor private løsninger og privat innovationskraft går hånd i hånd med det stærke relationsarbejde og velfærdsniveau, som vi har i vores offentlige sektor”, fortalte Simon Kollerup, inden han gav ordet videre til rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole.
”Vi var så heldige at få lov til at lave Praksis- og Innovationshuset tilbage i 2016. Det er faktisk en del af historien, at det var Industriens Fond, der både var med til at udvikle ideen, men også gav os de muskler, der skulle til for at lave dette fantastiske sted”, sagde Stefan Hermann.
Der er ca. 7.000 studerende fra 15 forskellige uddannelser, der hvert år har undervisning i Praksis- og Innovationshuset. Med derudover er der også mange virksomheder, der bruger husets simulationsmiljø til at udvikle, teste og validere ny velfærds- og sundhedsteknologi.
”Vi ville gerne sikre, at vores sundhedsfaglige studerende blev endnu bedre til at lege, træne, øve og eksperimentere med tingene. Derfor havde vi brug for et træningscenter, der var virkelighedsnært. Vi ville også gerne sige, at det er supergodt, at der laves stærk sundhedsinnovation mellem Big Business og højt specialiseret forskning. Men det er også vigtigt, at vi innoverer praksisnært mellem små og mellemstore virksomheder omkring praktiske løsninger, som kan være nok så komplicerede”, forklarede Stefan Hermann og henviste til historien om sygeplejersken Elise Sørensen, der står bag opfindelsen af stomiposer.
I 2021 besluttede Københavns Professionshøjskole at løfte det offentlige-private samarbejde, hvilket betød, at flere studerende på grunduddannelserne kom til at stifte bekendtskab med private aktører. Og indtil nu er erfaringerne ganske gode, sagde Annette Vogelsang Rieva, der er chefkonsulent for virksomhedssamarbejde på Københavns Professionshøjskole.
”De erfaringer har vi taget med ind i Erhvervsfyrtårn Life Science, hvor vi har en række innovationsaktiviteter. Både med forskning og konkrete aktiviteter i uddannelserne, hvor virksomhederne kommer med deres problemstilling. Vores studerende er en kæmpe kapacitet i forhold til at kunne kvalificere produkter. Til dels fordi de har innovation igennem hele uddannelsen, og fordi vi arbejder meget tværprofessionelt – hvor forskellige perspektiver bidrager til opgaveløsningen”.
For yderligere oplysninger
Læs mere om Praksis- og Innovationshuset