Nye regler om forebyggelse af magtanvendelse
Temadag om varetagelsen af omsorgspligten over for den sygdomsramte med demens og hensynet til andre.
På kurset arbejder vi med, hvordan du omsætter de hensyn, der ligger bag reglerne for magtanvendelse over for voksne i Serviceloven, til praksis.
Vi fokuserer på to aspekter:
- De bærende værdier for magtanvendelse
(at magtanvendelsen må kun ske for at sikre borgerens omsorg, værdighed og tryghed eller af hensynet til andre) - Hvad de ændrede kompetencer betyder i den gældende lovgivning.
Ændringerne af reglerne har betydet, at hensynet til andre, herunder fællesskabet på et bo- eller dagtilbud, står langt tydeligere beskrevet end tidligere. Dette har også ændret synet på hvilke handlinger, der er omfattet af omsorgspligten – og hvilke handlinger, der indebærer magtanvendelse. Endeligt er det i langt højere grad frontpersonalet, der har fået ansvar for at håndtere og tage de akutte beslutninger i de ofte komplicerede situationer i det daglige arbejde.
Det får du ud af kurset
På kurset bliver du indført i de nye magtanvendelsesregler – og du får viden og praksistræning i, hvordan du kan støtte, rådgive og vejlede de borgere, pårørende og kolleger, du er i kontakt med, så de får den nødvendige hjælp til at forebygge og håndtere magtanvendelsessituationer.
Samtidig får du mulighed for at ide- og erfaringsudveksle med de øvrige kursister fra det psykosociale felt og demensområdet.
Det faglige indhold
På kurset gennemgår vi de nye aspekter af reglerne med særlig vægt på de bærende hensyn og de nye roller, ændringerne i ansvaret har medført. Vi lægger også vægt på, hvordan I i praksis kan klæde medarbejdere på til at arbejde aktivt med lovgivningen, så den bliver en integreret del af hverdagen.
Målgruppe
Kurset henvender sig til fagprofessionelle – fx medarbejdere og ledere på plejecentre, botilbud, psykiatrien, eller hjemmeplejen – der i forskellig sammenhæng er i kontakt med borgere med demens eller andre kognitive- eller psykiske funktionsnedsættelser såsom udviklingshæmning eller psykisk sygdom.
Program
00.00
Velkomst
Ankomst og kaffe.
09.00
Lovgivning og fortolkning
- Hvad er den nye opdeling og de nye begreber i lovgivningen – og hvem er omfattet?
v. jurist, Susanne Wiederquist - Hvordan tolker man begreberne i reglerne og dialogen i praksis om det faglige skøn?
v. jurist Susanne Wiederquist og adjunkt Gry Segoli - Gruppedrøftelse om begrebsafklaring
11.30
Frokost
Interesser og hensyn
- Hvilke interesser er i spil, og hvilke hensyn skal tages?
v. jurist Susanne Wiederquist og adjunkt Gry Segoli - Hvordan arbejder vi med dialogen i praksis?
v. jurist Susanne Wiederquist og adjunkt Gry Segoli - Gruppedrøftelse om dialogbaseret praksis
13.40
Pause
Pause med kaffe.
14.00
De magtfulde ord – hvordan vejleder vi personalet om dokumentationen?
v. jurist Susanne Wiederquist.
14.45
Opsamling
v. jurist Susanne Wiederquist og adjunkt Gry Segoli