
Udvikling af fagdidaktik i skolen
Der er behov for løbende udvikling af fagdidaktikken i skolen for at sikre elevernes læring og udvikling.
I forskningsprogrammet har vi særligt fokus på fagene dansk, matematik, naturfag og sprogfagene engelsk, fransk og tysk for at forberede eleverne til fortsat uddannelse og til at indgå som aktive medborgere i et demokratisk samfund.
Mange børn profiterer for lidt af undervisningen i skoleforløbet. Det fører til, at en stor gruppe elever forlader grundskolen med utilstrækkelige faglige kompetencer i dansk, matematik, naturfag og sprogfagene engelsk, fransk og tysk.
Disse fag er afgørende for elevernes fremtidige muligheder for deltagelse som medborgere i et demokratisk og globaliseret samfund. Samtidig er der kun få elever, der opnår gode resultater i skolen. Disse problemer handler bl.a. om manglende opdateret fagdidaktisk viden i de udvalgte fag.
Derfor sætter vi i forskningsprogrammet fokus på, hvilke undervisningspraksisser og didaktiske tilgange der bedst understøtter bedst elevers læring og udvikling inden for dansk, matematik, naturfag og sprogfagene engelsk, fransk og tysk.
Derudover undersøger vi hvilke tiltag der mest virkningsfuldt understøtter læreres fagdidaktiske udvikling og samarbejde i professionelle lærings- og undervisningsfælleskaber.
Satsninger
I forskningsprogrammet fokuserer vi særligt på følgende satsninger:
-
Danskdidaktik
Alt for mange børn og unge forlader folkeskolen med utilstrækkelige literacy-kompetencer fx til at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse og til at udvikle en personlig og kulturel identitet, som er forudsætning for en vellykket deltagelse i et demokratisk samfund.
I satsningen har vi derfor fokus på at udvikle viden om indsatser, der understøtter elevernes literacy og dannelse i danskfaget – herunder elevers funktionelle, multimodale og kritiske literacy og deres mediedannelse.
-
Matematikdidaktik
Nationale studier peger på, at det både er vanskeligt for lærere at undervise i matematikfagets centrale kompetenceområder og for eleverne at lære dem.
I satsningen fokuserer vi derfor på at udvikle nye indsatser og viden om elevers tilegnelse af udvalgte matematikkompetencer, fx hjælpemiddel- og ræsonnementskompetencen. Desuden fokuserer vi på at udvikle viden om typer af frugtbare lærersamarbejder.
Vi har særligt fokus på marginalelevers læring i matematik.
-
Naturfagsdidaktik
Mange danske elever klarer sig godt i naturfag. Alligevel er der mange skoleelever, der kæmper med at se naturfagenes relevans, og kun få elever forfølger en karriere i naturfagene.
I satsningen har vi særligt fokus på at udvikle indsatser og viden, der styrker skoleelevers læring, nysgerrighed og motivation ift. naturfag, fx gennem tværfaglighed, talentforløb og samarbejde med eksterne partnere.
-
Fagdidaktisk satsning for sprogfagene engelsk, fransk og tysk
Samfundet kommer i fremtiden til at mangle arbejdskraft med de nødvendige sproglige og interkulturelle kompetencer. Der er således behov for, at mange flere elever end i dag videreuddanner sig og får stærke sprogkompetencer inden for engelsk, fransk og tysk.
I satsningen udvikler vi indsatser, der motiverer elever til at dygtiggøre sig i sprog, med særligt fokus på tysk og fransk, og vi fokuserer på sprogundervisningens kultur- og dannelsesdimension i sammenhæng med tidens store globale udfordringer.
Projekter naturfagsdidaktik
Køn, STEM og LU
Engineering‐baseret klimaundervisning i grundskolen
SCOPE
Ph.d.-projekter
Talent og transfer (Knyttet til Copenhagen Honours College): et Grounded Theory-studie af, hvordan de studerendes oplevelse af at være en del af et talentprogram transformeres ind i deres praksis efter endt uddannelse.
En kvalitativ undersøgelse af overgangen fra 6. klasse til 7. klasse af elevernes deltagelsesmuligheder og udfordringer i naturfagene
Projekter matematikdidaktik
Improving middle school algebra through bi-institutional lesson study
TRELIS
NCUM
NYMAT - Følgeforskning
Ny SeSam i matematik
Ph.d.-projekter
Almendannelse og elevers statistiske ræsonneren med brug af digitale teknologier
Elevers deltagelsesmuligheder i matematisk kommunikation i børnehaveklassen med særlig fokus på dialogisk lærer-elev interaktion
Evaluering af kompetencer i designbaseret matematikundervisning
Folkeskoleelevers matematikrelaterede beliefs og faglige motivation
Statistic literacy - a key competence for citizens in information-laden societies
The Abstraction Gap - transition from arithmetic to algebra through resources and modeling
Udvikling og evaluering af grundskoleelevers matematiske kompetence i digitale opgaveportaler
Matematisk ræsonnementskompetence i børnehaveklassen
Projekter danskdidaktik
Kanonlitteratur i brug
Nordplus netværk
Nordiske temadage på LU
Lolland skriver
Ph.d.-projekter
Begynderlæseundervisning med digitale læremidler
Danskfagets køn: Forhandling, forvandling og forgrening – En kønskritisk intervention i grundskolens litteraturarbejde
Hvordan styrker vi læselyst i skolen? Elevens læseoplevelse som en vej til didaktisering af skolens læsebånd som læselystfremmende initiativ
Sproglig økologi i klasseværelset
Undervisning i tekstsammenhæng som en vej til at udvikle elevers skrivning – Et projekt om, hvordan kontekstualiseret sprog- og grammatikundervisning kan støtte elever i at skrive bedre tekster
Projekter sprogfagene engelsk, fransk og tysk
Tidlig sprogstart - fransk i 3. og 4. klasse
Læreres literacitet
Online Interkulturelle Udvekslinger på tværs af sprog
Taskpædagogik
Ph.d.-projekter
Language learning strategies of bilingual students in Denmark
Udvikling af elevers interkulturelle kompetencer gennem brug af billedbøger - holdningsdimensionen i engelskundervisningen i indskolingen
Kontakt
Kontakt os, hvis du har spørgsmål, er interesseret i at samarbejde eller ønsker mere information.