Genveje


Bliv klogere på de fire forskellige uddannelsestyper

Der er fire forskellige typer videregående uddannelser, du kan vælge imellem. Opdelingen relaterer sig til længden af uddannelserne.

Vi har spurgt Torben Theilgaard, der er centerchef for Studievalg København om at gøre os klogere på de fire typer:

Toårig: Erhvervsakademiuddannelse
På erhvervsakademiet uddanner du dig meget branchespecifikt. Du har undervisning i én bestemt branche, og kan komme direkte ud i et job i denne branche efterfølgende. Virksomheder og organisationer arbejder tæt sammen med uddannelsen, og der er praktik som en del af uddannelsen. For eksempel uddannelser til vvs- og elinstallatør eller fødevareteknolog.

3,5-årig: Professionsbacheloruddannelse
Uddannelserne fokuserer mod en specifik profession - et bestemt job i en bestemt branche. Fx lærer, jordemoder, tegnsprogstolk, ergoterapeut, sygeplejerske eller bioanalytiker. Alt man læser er med henblik på at blive god til sit fremtidige job. Der er en del praktik forbundet med uddannelsen, så teorien bliver mikset med praksis. Under praktikken bliver man klogere på hvordan arbejdet er, og hvilke specialiseringer, man skal vælge inden for branchen.

Femårig (3+2 år): Universitetsuddannelse
På en universitetsuddannelserne arbejder du primært med dit boglige, akademiske niveau. Der er massive læsemængder, og det er målet i sig selv, at du lærer at læse og arbejde teoretisk. En universitetsuddannelse er ikke nødvendigvis virkelighedsnær. Alt, hvad du læser, skal du kunne rumme i dit hoved. Der er sjældent praktik, og der er ikke nødvendigvis et specifikt job til dig efterfølgende, da du uddanner dig bredt.

Uddannelser med adgangsprøve 
Oftest de musiske/kreative uddannelser såsom Musikkonservatoriet og Kunstakademiet; men også forsvaret eller politiet, som alle kræver at du består adgangsprøven. Stadig i tvivl? Book en samtale hos Studievalg København

Stadig i tvivl - Book en samtale hos Studievalg København